Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistinli Fevzi El-Cunidi'nin amcasından insan hakları kuruluşlarına çağrı

Çok sayıda İsrail askeri tarafından gözleri bağlı şekilde götürülürken çekilen fotoğrafıyla adeta Kudüs direnişinin sembolü olan Cuneydi’nin amcası, yeğeninin serbest bırakılması için uluslararası insan hakları kuruluşlarına çağrıda bulundu.



Herkesin merak ettiÄŸi Cuneydi’nin akıbetinin ne olduÄŸu sorusunu cevaplayan amca ReÅŸat el-Cuneydi, yeÄŸeninin perÅŸembe günü yaÅŸanan olaylar sırasında iÅŸgal altındaki El-Halil’deki Kiryat Arba Yahudi yerleÅŸim biriminin önünde bulunan askeri kontrol noktası yakınında Ä°srail askerleri tarafından gözaltına alındığını, sonra da Beytullahim yakınındaki Gush Atziyon Yahudi yerleÅŸim birimindeki askeri karakola götürüldüğünü söyledi.

Amca Cuneydi, yeÄŸeninin daha sonra Ramallah’ın batısındaki Ofer askeri cezaevine nakledildiÄŸini ve orada tutulmaya devam ettiÄŸini bildirdi.

BUGÜN MAHKEMEYE ÇIKACAK

YeÄŸeninin tutulduÄŸu iÅŸgal altındaki Ramallah’ın batısında bulunan Ofer cezaevi önünden AA muhabirine konuÅŸan amca Cuneydi, "Fevzi'nin dün askeri mahkemeye çıkarılması gerekiyordu, ancak pazartesiye ertelendiÄŸi bilgisini aldık." dedi.

ANNE BABASI ÇOK HASTA

Ä°srail askerleri tarafından önce dövülen daha sonra da gözleri baÄŸlı bir ÅŸekilde gözaltına alınan Filistinli çocuÄŸun El-Halil’deki amcası Cuneydi, yeÄŸeninin anne ve babasının kameralara konuÅŸamayacak kadar hasta olduÄŸunu, bu yüzden kendisinin onların yerine konuÅŸtuÄŸunu belirtti.

Amca Cuneydi, yeğeninin serbest bırakılması için uluslararası insan hakları kuruluşlarına ve Filistin makamlarına acil müdahale çağrısı yaptı.

17-12/11/amca.jpg

AİLESİNİN GEÇİMİNİ SAĞLAMAK İÇİN OKULU BIRAKTI

Fevzi'nin 7 çocuklu ailenin en büyük oğlu ve geçimlerini sağlayan tek erkek olduğunu belirten amca, yeğeninin yevmiye usulü çalışarak ekmeğini kazandığını kaydetti.

Amca Cuneydi, "Fevzi okuyamadı. Ailesini geçindirmek için okulunu bırakmak zorunda kaldı. Babası sağ ayağında meydana gelen kırıktan dolayı yatağa mahkum, annesi de tedavi edilemez bir hastalığa (terminal illness) kapılmış durumda." dedi.

ÇOCUĞU YERDEN YERE VURUYOR, AYAKLARIYLA BASTIRIYORLARDI

Öte yandan Fevzi'nin gözleri bağlı bir şekilde 23 İsrail askeri tarafından çekiştirilerek gözaltına alınmasını AA Foto Muhabiri Visam el-Heşlemun fotoğraflayarak tüm dünyaya duyurduğu olayı şöyle anlattı:

"Yaklaşık 50 kiÅŸiden oluÅŸan askeri birlik El-Halil’in ortasındaki Bab ez-Zaviye bölgesinde taÅŸ atanları yakalamak için pusu kurdu. Fevzi oradan geçerken askerler üzerine atladı ve ÅŸiddetli bir ÅŸekilde dövmeye baÅŸladılar. Askerler küçük çocuÄŸu yerden yere vuruyor ve ayakları ile üzerine basıyorlardı. Sonra da kaldırıp gözlerini baÄŸlayarak gözaltına aldılar."

İSRAİL ÇOCUKLARI ASKERİ MAHKEMEDE YARGILIYOR

Dünya Çocukları Koruma Hareketi Filistin Åžubesi Müdürü Halid Kazmar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°srail’in sistematik bir ÅŸekilde Kudüs ve Batı Åžeria’daki Filistinli çocukları gözaltına alma politikasını arttırdığını söyledi.

Yılbaşından bu yana yaklaşık 700 Filistinli çocuğun İsrail askeri mahkemelerine çıkarıldığını vurgulayan Kazmar, "2017 yılı yüzlerce Filistinli çocuğun İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmasına sahne oldu." dedi.

Kazmar, Ä°srail’in dünyada çocukları askeri mahkemelerde yargılayan tek devlet olduÄŸuna dikkati çekerek, "Filistinli çocukların gözaltı ve iÅŸkenceye maruz kalması uluslararası hukuka göre insanlık suçu sayılıyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

KUDÃœS/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.