Sosyal Medya

Coğrafyamız

Arap Birliği Kudüs çağrısıyla toplandı

Arap ülkeleri Dışişleri bakanlarının Kudüs ile ilgili olağanüstü toplantısı Mısır’ın başkenti Kahire’de başladı. Arap kabineler dışişleri bakanlığı düzeyinde toplandı.



Kudüs koduyla toplanan Arap BirliÄŸi Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de bir araya geldiler. Hiçbir birliÄŸi saÄŸlayamayan ve manevi deÄŸerlerin kiÅŸisel çıkarlara deÄŸiÅŸtirilmesine en büyük imtiyazı saÄŸlayan Arap BirliÄŸi, Kudüs toplantısında da karar almaktan baÅŸka bir icraat gerçekleÅŸtirmedi.

Liderler düzeyinde değil de toplanamayan Arap Birliği de konuya verdiği ehemmiyeti gözler önüne serdi.

Arap Birliği Kudüs çağrısıyla toplandı

"TANIMA KARARI GEÇERSİZ"

Toplantının açılışında konuÅŸan Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, "ABD’nin Kudüs’ü Ä°srail’in baÅŸkenti' olarak tanıma kararının geçersiz" olduÄŸunu söyledi.

Arap Birliği Kudüs çağrısıyla toplandı

"KUDÜS'ÜN STATÜSÜ SABİTTİR"

Ebu Gayt, “Trump’ın kararına verilecek en pratik tepki baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin devletini tanımaktır. Kudüs’ün statüsü uluslararası sözleÅŸmeler ve BM kararları ile sabittir. Kudüs’ün iÅŸgal altında olduÄŸu ve iÅŸgalci devletin egemenliÄŸinin bulunmadığı söz konusu kararlarla teyit edilmiÅŸtir. ABD’nin Kudüs’ü iÅŸgalcilerin baÅŸkenti olarak tanıması Kudüs’ün statüsünü deÄŸiÅŸtirmez” Ä°fadelerini kullandı.

BÜYÜKELÇİLİKLERE KUDÜS ÇAĞRISI

Ebu Gayt, dünya ülkelerinden büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımamaları talebinde de bulundu.

Bu arada toplantıya Kudüs meselesinin tartışmalı aktörlerinden olan Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Jubeyr'de katıldı.

Arap Birliği Kudüs çağrısıyla toplandı

İŞGALE GÖZ YUMULDU İDDİASI

Arap birliğinin aldığı bu kararlar her ne kadar olumlu görünse de, uygulanabilirliği ve yaptırım gücünün ne durumda olduğu ise tartışma konusu.

GeçtiÄŸimiz günlerde Ä°srail UlaÅŸtırma ve Ä°stihbarat Bakanı, Ä°srail basınına verdiÄŸi demeçte, ABD'nin Kudüs kararını Arap liderler ile ortaklaÅŸa aldığı, özellikle Suudi Arabistan ve Mısır'ın da iÅŸgali legal hale getiren bu karara yeÅŸil ışık yaktığını belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.