Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ayakta: 81 ilde Kudüs protestosu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklaması Eyüp Sultan Camii önünde protesto edildi. Bazı sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Fatih Camii önünde de toplanan bir grup cuma namazı sonrası yürüyüş düzenleyecek. Cuma namazı çıkışı Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 81 ilde kaos kararı protesto edilecek.



Eyüpsultan'daki sivil toplum kuruluşları Eyüp Sultan Camii'nde buluştu. Sabah namazının ardından cami önünde toplanan eylemciler 'Kudüs Müslümanların onurudur' yazılı dövizler taşıdı.

Sık sık tekbir getiren grup adına yapılan açıklamada, "Ãœmmet olarak uyanmanın ve dirilmenin vakti gelmiÅŸ ve geçmektedir. Kudus ve Filistin'in iÅŸgali sadece Filistinllilerin deÄŸil, tüm insanların sorunudur. Bu mübarek toprakların tüm dünya Müslümanlarının öncelikli görevidir. Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın mukaddesatı Müslümanların kırmızı çizgisidir. Biz diyoruz ki, ümmet olarak mezhep, milliyet, aÅŸiret ne varsa kenara bırakıp Kudüs ortak paydasında buluÅŸup Kudüs'e sahip çıkalım" denildi.


FATİH CAMİİ'NDE NAMAZ SONRASI YÜRÜYÜŞ

ABD Başkanı Donalad Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklaması, Fatih Camii'nde onlarca kişi tarafından protesto ediliyor.

Cami içinde ve çevresinde çok sayıda polis görev yapıyor. Namaz sonrası gerçekleÅŸecek yürüyüş için Fevzi PaÅŸa Caddesinde araç parkına izin verilmedi.

ÅžEHÄ°TLER MAKAMI'NDA TOPLANTILAR

Şehitler Makamı'nda toplanan bir grup, ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasını protesto etti.

17-12/08/pro.jpg

15 Temmuz Derneği üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası çıkışındaki Şehitler Makamı önünde toplandı. Kalabalık, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile "Vatana nasıl sahip çıktıysak, Kudüs'e de öyle sahip çıkarız", "Kudüs bitmeyen duamızdır", "Kudüs Direnişine Selam" yazılı dövizler taşıdı. Grup adına basın açıklamasını okuyan 15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik, "İslam beldeleri ya doğrudan işgal, yahut darbeler, çalkantılar, rejim değişiklikleri gibi yerli maşalar kullanmak suretiyle tarumar ediliyor.

17-12/08/pp.jpg

İslami terörle aynileştirilmeye çalışılarak tüm dünyada Müslümanlara karşı bir nefret kampanyası körükleniyor. İslam ülkelerini tek tek düşüren küresel şeytan, son kale olarak gördüğü Türkiye'ye yönelik hayallerini bir türlü gerçekleştirememiş ve 15 Temmuz gecesi unutamayacağı bir hezimete uğramıştır. Bunun kuyruk acısıyla, DAEŞ, PYD, FETÖ gibi terör örgütleriyle kirli ilişkisi deşifre olan ABD, şimdi de İslam'ın ilk kıblesine yönelik bir tecavüze yeltenmektedir. Mekke ve Medine ne ise Kudüs'te odur. Tüm İslam dünyasında ve mazlum coğrafyalarda heyecana sebep olan ve yeni bir umudun kıvılcımı olan 15 Temmuz zaferi inanıyoruz ki dalga dalga büyüyecek ve Kudüs'ü işgalden kurtarma azmiyle yeni bir dirilişin işaret fişeği olacaktır" diye konuştu.

Grup, Kuran-ı Kerim okunup dua edilmesinin ardından olaysız dağıldı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE GÖSTERİ

İstanbul Üniversitesi'ndeki bir grup öğrenci, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti."Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı gençlik ayakta, Filistin'in yanında" yazılı pankart taşıyan öğrenciler, sloganlar attı.

17-12/08/ist1.jpg

KONYA

Konya'da sabah namazı sonrası toplanan vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.

Tarihi Kapu Camisi önünde sabah namazı sonrası bir araya gelen vatandaşlar, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Sık sık tekbirler getiren gruptakiler, "Kudüs İslam'ındır", "Kudüs Müslümanların onurudur" pankartı açtı.
Çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği gösteride grup adına açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi ve onuru olduğunu söyledi.

Programa, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da katıldı.

17-12/08/ist2.jpg

ÅžANLIURFA

Şanlıurfa'da, Osmanlı döneminden bu yana sürdürülen "esnaf duası" için bir araya gelen esnaf ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.


Tarihi Balıklıgöl yerleşkesinin yakınlarındaki iş yerlerinde faaliyet gösteren esnaf, asırlardır süren gelenek kapsamında haftanın iki günü "hayırlı ve bereketli kazanç" için dua ediyor.

Tarihi çarşılar bölgesinde sabah saatlerinde yapılan "esnaf duası"nın ardından, Müslümanların ilk kıblesine ev sahipliği yapan Kudüs için de dua edildi. Bu sırada bazı vatandaşlar gözyaşı döktü.

17-12/08/ist3.jpg

SÃœRYANÄ°LERDEN TEPKÄ°

Mardin'de yaşayan Süryaniler, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker, gazetecilere yaptığı açıklamada, kutsal bir şehir olan Kudüs'ün tüm dinler için önemi bulunduğunu söyledi.

Kudüs'ün bir isminin de barış şehri, selamet şehri anlamına gelen Dar'us-selam olduğunu aktaran Peker, "Gerçekten bu isme uygun olsun, ismine uygun devam etsin. Barış içinde, selamet içinde devam etsin. Kudüsherkes için önemlidir. Birçok peygamber buradan geçmiştir. Birçok dinin kutsal mekanı halindedir. Onun için temenni ediyoruz ki orada sorun çıkmasın." dedi.

TUNCELÄ° AYAKTA

Cuma namazı çıkışı Atatürk Mahallesi’ndeki Yunus Emre Camii önünde bir araya gelen grup ellerinde “Kudüs bizimdir”, “Tunceli Kudüs’e sahip çıkıyor”, “Kudüs kırmızıçizgimizdir” yazılı dövizlerle Trump’a tepki gösterdi.

Grup adına açıklamada bulunan AK Parti Tunceli Ä°l BaÅŸkanı Fatih Tek, ABD BaÅŸkanı Trump’ın Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını yaralayarak bölgedeki sorunları derinleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

17-12/08/kudus.jpg

Kudüs’ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduÄŸunu belirten Tek, “Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, Ä°srail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan baÅŸka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Ä°slam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduÄŸu gibi yine hüsrana uÄŸrayacaklardır” dedi.
Açıklamaya, Vali ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, partililer, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ABD KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO

ABD BaÅŸkanı Donald Trump'un dün akÅŸam Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanıdığını açıklaması dünyada ve Türkiye'de tepkiye neden oldu. ABD'nin Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu önünde dün akÅŸam da alınan karar protesto edildi.

17-12/08/ku.jpg

Emniyet güçlerinin yoğun güvenlik önlemi altında Başkonsolosluğun bulunduğu sokakta saat 20.30'da toplanan Erbakan Vakfı ve Köklü Değişim üyesi bir grup, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Ardından okunan basın açıklamasında, "Kudüs, İsrail'e başkent değil, mezar olacaktır. Sömürgeci ABD'nin başkanı Trump, dün akşam yaptığı açıklamada İsra ve Miraç toprağı, Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'ün Yahudi varlığının başkenti olarak tanındığını açıklamıştır. Müslümanlar olarak bizim nazarımızda yok hükmünde olan bu safsatanın sinyallerini ise bir kaç gün öncesinden haber vermiştir" ifadeleri kullanıldı. Yapılan açıklamanın ardından gruplar buradan ayrıldı.

Ä°STANBUL/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.