Sosyal Medya

Dünya

Reza Zarrab yeniden çapraz sorguda

New York’ta görülen "Atilla'ya karşı ABD davası"nda sanık iken tanık konumuna geçen Reza Zarrab'ın sorgulanması yeniden başladı. Son dakika habere göre, davanın yedinci gününde Zarrab avukatların sorularını yanıtladı.



New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde Mehmet Hakan Atilla’nın sanık, Reza Zarrab’ın da tanık olduÄŸu duruÅŸmaların yedincisi baÅŸladı. DuruÅŸmanın başında delillerle ve usül ile ilgili tartışmalar yapıldı. Rıza Sarraf çapraz sorgu için salona alındı.

Reza Zarrab'ın duruÅŸmalar baÅŸlamadan önce savcılıkla yapmış olduÄŸu anlaÅŸmanın metni yayınlandı. AnlaÅŸma metnine göre, Zarrab'ın 26 Ekim’de imzaladığı belgede yedi ayrı suçlamanın tümünden suçlu olduÄŸunu kabul ettiÄŸi öğrenildi. AnlaÅŸma metninde, Zarrab’ın yedi ayrı suçlamayla karşı karşıya olduÄŸu suçlamaları kabul etmemesi halinde alabileceÄŸi maksimum hapis cezasının 130 yıl, para cezasının da milyonlarca dolar olabileceÄŸi belirtildi.

AnlaÅŸmada Zarrab’ın bu suçlamaları kabul edip iÅŸbirliÄŸiyle daha az ceza alacağı ifadesi yer aldı. Son kararı verecek kiÅŸinin hakim Richard Berman olduÄŸu belirtilerek, savcılığın mahkeme baÅŸkanına Zarrab’ın anlaÅŸma ÅŸartlarının tamamına uyması halinde daha az ceza almasını saÄŸlamak için bir referans mektubu da verebileceÄŸi ifade edildi.

Çapraz sorgu öncesinde avukatlarla yargıç bir değerlendirme yaptı.

SES KAYDI 2013'E AÄ°T

Duruşma başladı. Ses kaydı dinletiliyor.

Görüşmenin Reza Zarrab ile Süleyman Aslan'ın arasında geçtiÄŸi ve Temmuz 2013’e ait olduÄŸu belirtildi.

Önceki ifadesinde, Ä°ran’la baÄŸlantılı iÅŸlerinin kimi zaman Halkbank’ın alt kademelerdeki çalışanlarına takıldığını söyleyen Zarrab, dinletilen görüşmede “Ä°ÅŸler Hakan Atilla’da o kadar takılmıyordu” dedi.

"HAPPANÄ° SAÄž KOLUM"

Zarrab, yardımcısı Abdullah Happani için “SaÄŸ kolum” dedi.

Zarrab ile Happani arasındaki baÅŸka bir görüşmeye geçildi. Görüşmede, Süleyman Aslan’ın, TÄ°M’in 2015’teki ‘ihracat ÅŸampiyonu’ ÅŸirketlerinden Volgam Gıda’yla ilgili söylediklerinden bahsedildi.

GAZETECİ KLASFELD: İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLARIN YAĞMUR GİBİ GELMESİ...

DuruÅŸmayı aktaran muhabirlerden Klasfeld, "Sahte altın ticaretinden gıda ticaretine geçiÅŸ yapıyoruz. Bunun nedeni, Ä°ran’a yönelik yaptırımların yaÄŸmur gibi gelmesi" dedi.

SES KAYDI DÄ°NLEDÄ°LDÄ°

Zarrab ile Atilla arasında geçen kısa bir ses kaydı dinletildi.

FLEMIND'DEN "ZARRAB'IN ŞOFÖRÜ" İDDİASI

Zarrab'ın daha önce ifadesinde yalanladığı "sınırdaki olay" iddiasına geri dönüldü. Avukat Fleming, Zarrab'ın şoförünün yüklü miktarda parayı Rusya'ya kaçıracakken Türkiye sınırında yakalandığını iddia etmiş, Zarrab bunu reddetmişti. Fleming, bu olayda yakalanan ve Zarrab'ın şoförü olan kişinin, nakit para taşırken durdurulan 14 kişiden biri olduğunu iddia etti.

YENÄ° BÄ°R FOTOÄžRAF PAYLAÅžILDI

Bir fotoğraf jüri üyelerine gösterildikten sonra delil dosyasına eklendi. Jüriye sunulan fotoğrafın ortasında Zarrab'ın kuzeni yer alıyor.

ZARRAB'DAN ÅžANTAJ Ä°DDÄ°ASI

"Mahkemede bize, Türkiye'de size isnat edilen bazı şeylerden suçlu olduğunuzu söylemiştiniz" ifadelerine "Kesinlikle doğru" şeklinde yanıt veren Reza Zarrab, bir polis memurunun kendisine şantaj yapmaya çalıştığını iddia etti.

ZARRAB'A FETÖ ELEBAŞI GÜLEN SORULDU

Mahkemede ilk kez Türkiye siyaseti de gündeme geldi ve Zarrab'a Fetullahçı Terör Örgütü lideri Fetullah Gülen ve Gülen Cemaati soruldu. Zarrab, "Gülen cemaatini hiç duydunuz mu?" sorusuna "Evet" yanıtını verdi. Avukat Fleming, Türkiye'deki farklı kesimleri ve siyasi grupları sorunca Zarrab, politika analisti olmadığını söyledi. Zarrab, Gülen için "Farklı gruplar onlar için farklı isimler kullanıyor. Bu nedenle, onlar siyasi bir grup mu, dini bir grup mu, yoksa terör örgütü mü bilmiyorum" dedi.

"İSTİSNAİ STATÜ"

Avukat Fleming'in, "2014'te meclis soruşturma komisyonuna bir mektup gönderip göndermediği" sorusuna Zarrab, "Hatırlamıyorum" yanıtını verdi. Avukat Zarrab'ın "istisnai statü" olarak bilinen bir prosedür kapsamında ne zaman Türkiye vatandaşı olduğunu sordu, Sarraf bunu reddetti.

"Ä°LK BAÅžVURUYU 2000 YILINDA ALDIM"

Zarrab, "Olağan yolları takip ettim. 2001 yılında başvurdum ve 2006'da veya 2007'de vatandaşlık aldım" dedi. Zarrab hemen ardından kendi söylediğini düzeltti ve ilk başvuruyu 2000 yılında yaptığını söyledi.

ZARRAB: MAL VARLIÄžIMA EL KONULDU

Zarrab, "Burada sanık aleyhinde ifade vermeye başladığım tarihten itibaren mal varlığıma el kondu" dedi.

"ÇOĞU BENİM GELİRİMİ BİLİYORDU"

Zarrab, geliri hakkında Türk yetkililere yalan söylediğini iddiasını reddetti. Sarraf, "Türk yetkililerin çoğu benim gelirimin ne olduğunu biliyordu" dedi.

ZARRAB: POLİSE YALAN SÖYLEMEYE İHTİYAÇ DUYMUYORDUM

Reza Zarrab "İstanbul'da acil bir yere gitmem gerektiğinde emniyet şeridini kullanmak için polisine yalan söylemeye ihtiyaç duymuyordum. Zaten istediğim gibi kullanıyordum" dedi.

TÜRK SAVCILARA VE FBI'A YALAN SÖYLEDİĞİN KABUL ETTİ

Zarrab, 2013'teki soruşturma sırasında Türk savcılara "kimi zaman" yalan söylediğini belirtti, geçen yıl da tutuklandığı zaman FBI'a yalan söylediğini kabul etti. "Yaptırımları ihlal etmediğimi söyledim, doğru" dedi.

ZARRAB: NE OLDUÄžUNU BÄ°LMÄ°YORDUM

Mevzu yine "ekonomik cihat" konusuna geldi. Zarrab, "ekonomik cihat"ın ne demek olduğunu bilmediğini, Farsça yazı okuyamadığını ve Ahmedinecad'a hitaben yazılan ve kendisinin imzaladığı mektupta ne yazdığını bilmediğini iddia etti. Avukat Fleming "Mart 2016'da tutuklandığınız zaman da ekonomik cihadın ne olduğunu anlamamış mıydınız?" diye sordu. Zarrab, "Kesinlikle doğru ama bugün bunun ne olduğunu biliyorum" yanıtını verdi.

"RÜŞVET VERMEDİM" İFADESİ

Avukat Fleming, Zarrab'a Türkiye'deyken verdiği yeminli bir ifadenin metnini verdi. Söz konusu ifadede Zarrab, Süleyman Aslan'ın rüşvet almadığını söylüyordu.

ZARRAB: BU KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL

Konu Zarrab'ın ABD'de cezaevindeyken yaptığı görüşmelere geldi. Görüşmelerden en az biri Zarrab ile amcası Ahad arasında. Avukat Fleming, "Amcanıza bu ülkede serbest kalmak için yapmadığınız bir şeyi itiraf etmeniz gerektiğini söylediniz, değil mi?"sorusuna Zarrab ,"Bu kesinlikle doğru değil" yanıtını verdi. Fleming, Azerice bir ses kaydı dinletmek istedi.

ARA VERÄ°LDÄ°

Oturuma kısa bir ara verildi.

ÇAPRAZ SORGU SONA ERDİ

Ara bitti, Çapraz sorgu sona erdi. Savcı bir kez daha Zarrab'ı doğrudan sorguluyor. Savcı, Zarrab'a, İran'a yönelik yaptırımların ihlaline ilişkin itirafçılık anlaşmasından bahsetti.

REZA ZARRAB BUGÃœNE KADAR NELER ANLATTI?

Birinci duruÅŸma:

Zarrab, ilk duruÅŸmada Eski Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan’a en az 45-50 milyon avro rüşvet verdiÄŸini iddia etti.

Ä°kinci duruÅŸma:

Zarrab’ın ikinci duruÅŸmadaki en çarpıcı ifadesi, Ä°ran’a yönelik ABD yaptırımlarının delindiÄŸi bankacılık iÅŸlemleri için bakanlardan onay ve talimat alması gerektiÄŸini iddia etti. Zarrab, Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’a da milyonlarca dolar rüşvet verdiÄŸini (bir keresinde 2 milyon dolar) aktardı. Davanın tek sanığı Atilla lehindeki ifadeleri dikkat çeken Zarrab, Atilla’nın ne rüşvet istediÄŸini ne de aldığını söyledi.

Üçüncü duruşma:

Zarrab’ın üçüncü günden en fazla akılda kalan ifadesi ise eski Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan için, “Ne zaman selam versem borçlu çıkıyordum” demesiydi. Zarrab, ilk iki günün aksine, Atilla için suçlayıcı ifadeler de kullandı: “Yasada bir açık buldu, böylece altın iÅŸini de sürdürebildik… Yöntemi Aslan ve Atilla’yla finalize ettik.”

Dördüncü duruşma:

Ä°tiraflarını sürdüren Zarrab, 17 Aralık 2013’te yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklandıktan sonra hapisten çıkabilmek için rüşvet verdiÄŸini söyledi. DuruÅŸmaya Zarrab’ın Hakan Atilla’yı suçlayıcı sözlerinden çok, savunma makamının, Zarrab’ın ‘yalan söylüyor olabileceÄŸini' gösteren konuÅŸma çözümlerini mahkemeye sunması vurdu. Buna göre Zarrab, hapisteyken, hapishaneden çıkmak için iÅŸlemediÄŸi suçları itiraf etmesi gerektiÄŸini söylemiÅŸ.

BeÅŸinci duruÅŸma:

Zarrab ABD’de hapisteyken ‘Türk kadın avukatı’ aracılığıyla gardiyanlardan birine 45 bin dolar rüşvet verdiÄŸini, marihuana içtiÄŸini, kızıyla görüntülü konuÅŸma yaptığını da anlattı.Türkiye’de ‘kimseye karşı kızgınlığı bulunmadığını’ belirten Zarrab, siyasi baÄŸlantıları konusunda ise ayrıntı vermedi.

Altıncı duruşma:

Avukatlar Atilla’yı temize çıkarmaya odaklanırken Zarrab da Atilla’nın Halkbank’taki odasının kaçıncı katta olduÄŸunu bile bilmediÄŸini, kendisinden daha yüksek mevkidekilerle temas ettiÄŸini, tutuklandığında ÅŸok geçirdiÄŸini anlattı. Zarrab’ın altıncı günden en çok akılda kalan cümlesi ise şöyleydi: “Rüşvet almaya teÅŸne herkesin bir fiyatı vardır.”

HALKBANK UYARMIÅž

Halkbank’ın 2014 yılında, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’ne (OFAC) Reza Zarrab’ın da Ä°ran’a karşı yaptırımlar için oluÅŸturulan kara listeye alınması için uyarıda bulunduÄŸu bildirildi. Tutuklu olarak yargılanan Hakan Atilla'nın avukatı mahkemede paylaÅŸtığı bilginin davanın seyrini deÄŸiÅŸtirebilecek bir etkiye sahip olabileceÄŸi ifade ediliyor.

ABD’nin Ä°ran’a karşı yaptırımlarını delme davasında dün de ifade vermeye devam eden davanın Ä°ran asıllı Türk tanığı Reza Zarrab’ın çapraz sorgusunda kritik detay... Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tek sanık olarak yargılandığı davada, Atilla’nın avukatlarından Victor Rocco, 2014 yılında Zarrab’ın OFAC’ın yaptırımlar listesine alınması için Halkbank’ın uyarıda bulunduÄŸunu bildirdi. 1.5 yıldır devam eden Zarrab davasında taÅŸları yerinden oynatabilecek olan bu geliÅŸme, davanın hakimi Richard Berman’ın jüriyi duruÅŸma salonuna almadan önce, OFAC’tan gelecek olan tarafların ÅŸahitlerine yaptıkları karşılıklı itirazların tartışıldığı ön oturumda gerçekleÅŸti.

UYARIYI HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ YAPMIŞ

Davada başsavcılıkla işbirliği yaparak tanık sandalyesine geçen Reza Zarrab ise önceki günkü ifadesinde, 17 Aralık soruşturması sonrasında hapisten çıktıktan sonra Halkbank ile İran ticaretine devam ettiğini, ancak bu dönemde bankada kimseye rüşvet vermediğini ve kimsenin de kendisinden para istemediğini belirtmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.