Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'dan ABD'ye Kudüs uyarısı: Yanlış adım bölgeyi dinamitler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Kralı Abdullah ile ortak açıklama yaptı. Erdoğan, Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmeye hazırlanan ABD'yi uyardı: "Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım, tüm İslam aleminde infiale sebep olacaktır, bu barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, çatışmaların fitilini ateşleyecektir" dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ãœrdün Kralı Abdullah'ı ağırladı. BeÅŸtebe'deki görüşmenin ardından ortak açıklama yapan iki lider, ABD'nin Kudüs'ü Ä°saril'in baÅŸkenti ilan etme giriÅŸimi konusunda uyarılarda bulundu. ErdoÄŸan karar için "Tamamen hukuksuz bir adım" deÄŸerlendirmesinde bulundu. ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasından satır baÅŸları şöyle: 

ÇATIŞMALARIN FİTİLİNİ ATEŞLER

Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası hususunda Ãœrdün ile aynı hissiyatı paylaşıyoruz. Ãœrdün HaÅŸimi Krallığının Kudüs'teki kutsal mekanların hamisi olarak oynadığı kritik rolü çok önemsiyoruz. Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım, tüm Ä°slam aleminde infiale sebep olacaktır, bu barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, çatışmaların fitilini ateÅŸleyecektir.

KUDÜS MÜSLÜMANLARIN GÖZBEBEĞİDİR

Kudüs, tüm Müslümanların harimiismetidir, göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin, bu tarihi hakikati gözardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir. Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği, iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir.

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN İŞİNE YARAR

Tüm dünyaya ÅŸu çaÄŸrıyı yapmak istiyorum; Kudüs'ün BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararlarıyla da defalarca teyit edilmiÅŸ hukuki statüsünü deÄŸiÅŸtirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kiÅŸisel hevesleri uÄŸruna milyarlarca insanın kaderleriyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeÄŸine yaÄŸ sürecektir. 

BAĞIMSIZ FİLİSTİN'DEN VAZGEÇİLEBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR

Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir. Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı, sadece BM kararlarına değil, Kudüs'ün asırlara sâri kadim karakterine de aykırıdır. Dolayısıyla bu adım, uluslararası hukukla birlikte, tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe sayılması anlamına gelmektedir.

İsrail'in Kudüs'ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüzdür. Herkes için barış, ancak Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze'deki İsrail işgali sona erdiğinde ve Filistinliler kendi yurtlarında hür olabildiğinde mümkün olacaktır.

Ä°SRAÄ°L BARIÅžA  KATKI SAÄžLAYACAK POLÄ°TÄ°KALAR Ä°ZLEMEYE DAVET EDÄ°YORUZ

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, tüm dünyaya bu ve bu tür tüm gayri hukuki adımların karşısında durularak, gelecek nesillerin barış ve güvenliğine sahip çıkılması çağrısında bulunuyorum. Henüz Filistin Devleti'ni tanımamış olan ülkelerin artık bu önemli adımı atmalarının, bölgede aklıselimi ve adaleti ayakta tutacak bir dengenin sağlanabilmesi bakımından zaruri hale geldiğini düşünüyoruz.

Bugün, haklı davalarında Filistin halkının ve Kudüslülerin yanında olmak her dinden, her milletten, her inançtan sağduyu ve vicdan sahibi tüm insanların ortak vazifesidir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Amerika Birleşik Devletlerini bölgede kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail'i de barışa ve huzura katkı sağlayacak politikalar izlemeye davet ediyoruz.

HER ZAMANKİNDEN ÇOK DAHA FAZLA İSTİŞARE YAPMAMIZ GEREKİYOR

Daha sonra söz alan Kral 2. Abdullah ise şöyle konuştu:

"Bu ziyaretim vesilesiyle ki siz konulara deÄŸindiniz. Bölgede karşı karşıya olduÄŸumuz zorlukları ele aldık. Bizim çok daha derin tarihi iliÅŸkilerimiz var. 70'nci yılını kutluyoruz tarihi baÄŸların. Siyasi, ekonomik ve güvenlik alanındaki iÅŸbirliÄŸimizi ilerlemeyi öngörüyoruz. Her zamankinden çok daha fazla önemli bölgesel iliÅŸkiler bizim artık istiÅŸare içinde olmamızı gerektiriyor. Sizin gösterdiÄŸiniz bir destek var Kudüs konusunda. Nasıl birlikte çalışabiliriz, hem ümmetimiz hem bölgemizin karşı karşıya olduÄŸumuz konuları görüştük. Kudüs önemli husus olarak ortada. Ancak iki devletli çözüm gibi bir alternatif yok. Bütün bölgenin istikrarını bu belirleyecektir. Ben dün Amerikan BaÅŸkanı'na da ilettim. Kudüs kararıyla ilgili endiÅŸelerimizi dile getirdim. Bizim hızlı çalışmamız gerekiyor. Filistinliler ve Ä°srailliler arasında bir barış anlaÅŸması imzalanmalı. Bu yaklaşımlar terörle mücadeleye de destek vermiyor. Biz buradaki kutsiyet arz eden makamların koruyucusu konumundayız. Suriye'den de bahsettik. Suriye halkının güvenliÄŸi muhafaza edilmeli. Ä°ki ülke arasındaki en güçlü ziyaretlerden biri oldu."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.