Aile YaÅŸam
Yüksek tansiyon sınırının 13/8'e düşürülmesi tartışmalara yol açtı
ABD Kardiyoloji Derneği'nin yüksek tansiyon sınırını '14’e 9'dan, '13’e 8'e indirmesi sonrasında Türkiye'deki Kardiyoloji uzmanları ikiye bölündü.
Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde 9 bin kiÅŸinin katıldığı araÅŸtırma sonucunda, tansiyonu 13/8 ve üzerinde olan kiÅŸilerde de damar tıkanıklığı tespit edildi. ABD Kardioyoji DerneÄŸi, bu nedenle yüksek tansiyon sınır deÄŸerinin 1 kademe düşürülerek “14’e 9”dan, “13’e 8”e indirildiÄŸini duyurdu.
Açıklanan yeni sınır deÄŸerler ise Türkiye’deki uzmanlar arasında tartışmalara yol açtı.
"TEMKÄ°NLÄ° YAKLAÅžIYORUM"
Milliyet gazetesinden Mert Ä°nan'a açıklamalarda bulunan, hipertansiyon ve Ateroskleroz DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Serap Erdine, ABD’nin yeni sınır deÄŸerlerine temkinli yaklaÅŸtığını belirterek, ÅŸunları söyledi:
“ABD’de yayımlanan tedavi ilkelerine de eleÅŸtirel gözle bakıyorum. Hipertansiyon kalp, damar hastalıklarına yol açan bir sorun ve hastaların ancak yüzde 50’den azı kontrol altında. Normal tansiyon deÄŸerini 120/80 kabul ediyoruz. Amerikalılar daha önceki 140/90 ve üzerini yüksek tansiyon kabul ediyordu. Yeni kılavuzun tek olumlu yanı kalp, damar hastalıklarına yol açan risk sınıflandırmasının global ölçüde yapılmış olması.
"KANIT YOK"
Hipertansiyon sınırının 130/80 deÄŸerine çekilmesiyle ilgili elimizde herhangi bir kanıt yok. Geçen yıl 9 binin üzerinde hasta ile yapılan çalışmanın sonuçlarına dayanarak bu deÄŸere ulaÅŸtıklarını belirtiyorlar. Ancak yapılan araÅŸtırmada bizim kullanmadığımız kan basınç ölçüm yöntemi ile saptama yapıldı. Bilimsel çalışmalara göre 120/70 altı tansiyon deÄŸeri de kalp, damar hastalığı riskini artıyor. Küçük tansiyon 70’in altına düşünce ince koroner damarlarda bozulma ve kalp krizi riski artıyor. Büyük tansiyonun 110 deÄŸerinin altında olması beyin dolaşımını bozuyor. Hipertansiyon sınır deÄŸeri 140/90 üzeri kabul edilmeli. Avrupa Hipertansiyon DerneÄŸi 130/80, 130/139, 80/89 deÄŸerlerini yüksek normal tansiyon olarak nitelendirirken, ABD’liler bu deÄŸerleri evre 1 hipertansiyon olarak deÄŸerlendiriyor. 130/80 sınır deÄŸeri toplumda kargaÅŸa ve paniÄŸe neden olur.”
"OLUMLU BULUYORUM"
Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Op. Dr. Bülent Polat ise ABD’nin yeni yüksek tansiyon sınır deÄŸerini olumlu bulduÄŸunu belirterek, ÅŸunları söyledi:
“SaÄŸlıklı damarların iç yüzeyi kadife gibi dümdüz, pırıl pırıldır. Ancak yüksek basınç olduÄŸunda kadife gibi pürüzsüz yüzeylerde mikroskobik hasarlar oluÅŸur. Bu hasarlanma süreci beraberinde damar sertliÄŸi dediÄŸimiz hastalık sürecini baÅŸlatır. Vücudumuz bu durumu yaralanma gibi algılar ve damarları tamir etmeye çalışır. Bu döngüde iltihabik durum oluÅŸur ve kolesterol dediÄŸimiz damar tıkanıklığı meydana gelir. Damar tıkanıklığı kalp krizi, beyin kanamasına yol açar.
ABD’li uzmanlar 130/80 ve üzeri tansiyon deÄŸerlerinde de damarlarda tahribat olduÄŸunu tespit etti. Yüksek tansiyon hayati organlara zarar verip kalpten çıkan ana aort damarında yırtılmaya neden olabiliyor. Sınır deÄŸerin bir kademe düşürülmesini olumlu buluyorum. Tansiyonu 130/80 olan kiÅŸilerde hemen ilaç tedavisine baÅŸlamıyoruz. Önce yaÅŸam tarzında deÄŸiÅŸiklik, egzersiz, Akdeniz diyeti, bol meyve ve sebze ile ÅŸeker, karbonhidrat ve tuzun kesilmesini öneriyoruz. Åžayet buna raÄŸmen 2-3 aylık dönemde yüksek tansiyonda gerileme olmazsa düşük dozlu ilaç tedavisine geçiyoruz.”
"HER 3 KİŞİDEN BİRİ TANSİYON HASTASI"
Kardiyoloji Uzmanı Dr. AyÅŸegül Karahan Zor ise, Türkiye’deki her üç kiÅŸiden birinin hipertansiyon hastası olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları söyledi:
“Tüm dünyada yaklaşık 1 milyar kiÅŸi hipertansiyondan etkilenirken, Türkiye’de 18 yaÅŸ üzeri yüksek tansiyon görülme sıklığı yüzde 31.8. Yani her üç kiÅŸiden biri yaklaşık 15 milyon kiÅŸi hipertansiyon hastası. Hastalığın Türk erkeklerinde görülme sıklığı yüzde 27.5, kadınlar da ise yüzde 36.1 oranında. Daha da önemlisi, her üç kiÅŸiden ikisi hipertansiyon hastası olduÄŸunun farkında deÄŸil.
Yeni yayımlanan hipertansiyon kılavuzu evvelce hipertansiyon öncesi durum olarak deÄŸerlendirilen kategoriyi ortadan kaldırıyor. Burada önemli noktalardan biri kan basıncı ölçümünde doÄŸru tekniÄŸin kullanılması ve hastaların evde kan basıncı takiplerini kalibre edilmiÅŸ cihazlarla kendilerinin yapmaları. Fazla kilo, obezite, hareketsiz yaÅŸam, saÄŸlıksız beslenme, tuz alımındaki artış hipertansiyon ve ÅŸeker hastalığı geliÅŸiminde önemli rol oynuyor. Hastanın hiçbir kardiyak risk faktörü yani diyabeti, yüksek kolesterolü yok ve sigara içmiyorsa bu hastalara öncelikli olarak yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸikliÄŸi öneriyoruz. Bu öneriyi hipertansif hastalarda ilaç tedavisine baÅŸlamadan önce baÅŸlangıç tedavisi olarak veya ilaç tedavisi alanlarda tedaviye ek olarak yapıyoruz. Yeni kılavuzlarda evre bir hipertansiyonda ilaç tedavisi sadece kalp krizi ya da inme gibi kardiyovasküler olay geçirmiÅŸ hastalar ile diyabetik ve kronik böbrek hastalığı olan kiÅŸilerde öneriliyor.”
Henüz yorum yapılmamış.