Sosyal Medya

Güncel

Finansal Güvenlik Stratejisti Tor: 'ABD Türkiye ekonomisini vurmak istiyor'

Finansal Güvenlik Stratejisti Selva Tor, ABD'nin Zarrab davasıyla birkaç kuş vurmak istediğini söyledi.



Ulusal Güvenlik, Finansal-Parasal Saldırılar üzerinde yaptığı çalışmalar ve kaleme aldığı yazılarla tanınan Finansal Güvenlik Stratejisti Selva Tor, TV NET'te Faruk Aksoy'un programında yaptığı açıklamada "ABD, Türkiye'de bir ekonomik kriz tetiklemek ve siyasal sistemi yeniden yapılandırmak istiyor. Çünkü Türkiye, ABD hegemonyasından çıkmaya ve OrtadoÄŸu'da güç olmaya baÅŸladı" dedi.

"ABD PARASAL SÄ°STEM AÄžI KURDU"

Siyasetin büyük oranda finansal dengeler çerçevesinde geliÅŸtiÄŸini söyleyen Tor, “Küresel sistem her zaman paranın çevresinde dönmüştür. Parasal sistem dönemin gücünün de adresini belirlemiÅŸtir. Bunun adresi ilk olarak Ä°ngiltere'ydi. Ancak Birinci Dünya Savaşı ile birlikte bu güç ABD'ye kaydı. ABD dünya sistemini kurgularken aynı zamanda parasal bir sistem de kurdu. Yapılan ticaret altın üzerinden yapılırken bu sefer ABD Doları üzerinden yapılmaya baÅŸlandı. Yeni dünya düzenini kuran ABD kendi parasını ön planda tutarak ticarete de hakim oldu. ABD'nin dolar hegemonyasını benimseyen ülkeler bu sistemin içerisine dahil edildi. ABD doları, ABD'nin en önemli güç odağı haline getirildi. ABD'nin gücü var ise bu, dolardan kaynaklanmaktadır. Son 30 yıldır ABD, dolarını besleyip geliÅŸtirerek dünyanın ÅŸerifi haline geldi” diye konuÅŸtu.

"ZARRAB DAVANIN KÜÇÜK BİR PARÇASI"

Zarrab'ın ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoyu delmeye aracılık ettiği iddiasıyla açılan davanın küçük bir parçası olduğunu söyleyen Tor, şunları söyledi:

“Davayı iyi anlamak için önce davanın gerekçesine iyi bakmak gerekir. 1977 yılında BaÅŸkan Jimmiy Carter tarafından “uluslararası acil ekonomik güçler yasası” olarak bilinen petrol yasası çıkarılmıştır. ABD'nin ulusal çıkarları aleyhine kim davranırsa davransın ben bunu istediÄŸim yerde alırım yargıların ve tutuklarım diyor. Hakkında da ticaret faaliyetlerini yasaklama tedbiri alırım deniyor. Burada bir güç savaşı söz konusu. BaÅŸka ülkenin çıkarları söz konusu olduÄŸunda durum güç savaşına dönüyor. Bu kimin haklı olup olmadığı bir yasa deÄŸildir. Kimin güçlü olup olmadığını gösteren bir yasadır. Dünyanın herhangi bir noktasına dolar cinsinden para gönderdiÄŸiniz zaman bunun kontrolünün ABD tarafından ele alıındığını gösteriyor. Her kontrol de bu yasaya baÄŸlı olarak yapılıyor. ABD yapılan her iÅŸlemi görüyor. ABD ile Türkiye arasındaki krizin temeli 2007 yılında atıldı. BaÅŸlangıç noktası Türkiye ile Ä°ran arasındaki olası bir doÄŸalgaz ticaretinin duyumlarının alınmış olmasıdır.”

"TÃœRKÄ°YE VÄ°RAJIN TAM ORTASINDA"

Türkiye'nin tarihi bir dönüşümün tam ortasında yer aldığını söyleyen Tor, “Dönüşümler top ve tüfekle olmaz. Dönüşüm ticaret ve finans ile gerçekleÅŸir. ABD'nin finans yapılanması 2008'e kadar devam etti. Ancak bu tarihten sonra dünya finansı ABD'nin himayesinden çıkmaya baÅŸladı. ABD de bu yapıyı yeniden eline almak ve hakim olmak için çalışmalara ve önlem almaya baÅŸladı. Özellikle enerji koridorlarında yeniden hakimiyet saÄŸlamak istiyor. Türkiye uluslararası enerji hattının tam ortasında yer alıyor. Yeni sistemde güç ABD'den Çin'e kaymaya baÅŸladı. Çin'in yükselmesi ABD'nin hegemonyasını sona erdirmeye baÅŸladı. Türkiye OrtadoÄŸu'da yükselmeye baÅŸladı. Ä°ran ile ikili ticareti ABD engellemeye çalıştı. Ä°liÅŸkilerin geliÅŸmesini istemedi. ABD Zarrab davasıyla birlikte bir taÅŸta birkaç kuÅŸ vurmanın derdinde. Dava kapsamında ABD, Türkiye'yi istikrarsızlaÅŸtırmak, ekonomik krizi tetiklemek ve siyasal sistemini yeniden yapılandırmak istiyor. Çünkü Türkiye ABD hegemonyasından çıkmaya ve OrtadoÄŸu'da yeni bir güç olmaya baÅŸladı” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.