Sosyal Medya

Güncel

Okullarda Suriyeli tercüman öğretmen dönemi

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi süreci devam ederken, entegrasyon için yeni bir adım atıldı. Geçici Eğitim Merkezleri’nde görev yapan öğretmenler, okullarda Suriyeli öğrenci ve veliler için tercüman olarak görevlendirilmeye başlandı. Bu formülün ilk uygulandığı kent ise nüfusu kadar mülteciye ev sahipliği yapan Kilis oldu.



Suriye’deki iç savaÅŸtan sonra Türkiye’ye sığınan 3 milyondan fazla Suriyeliden eÄŸitim çağında olan 510 bini öğrenimlerine burada devam ediyor. Milli EÄŸitim Bakanlığı’na baÄŸlı okullar ile Geçici EÄŸitim Merkezleri’nde (GEM) eÄŸitim gören öğrencilerin entegrasyonu için de bir dizi çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda kurulan toplam 433 Geçici EÄŸitim Merkezleri (GEM) projesi iki yıl sonra sona erecek. MEB de BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) desteÄŸiyle devlet okullarındaki Suriyeli öğrenci ve velileri için Kilis’te yeni bir adım attı. Nüfusu kadar göçmeni ağırladığı için geçen yıl Nobel’e aday gösterilen 130 bin vatandaşın yaÅŸadığı kentte 125 bin sığınmacı bulunuyor. 

Türk öğrenci sayısı ise 30 bin. Buna karşılık ÅŸehirde 25 bin Suriyeli öğrenci var. 14 Geçici EÄŸitim Merkezi ile yaklaşık 100 devlet okulunda öğrenim gören Suriyeli öğrenciler ve velileri için okullarda tercüman öğretmenler görevlendirilmeye baÅŸlandı. 

Kilis Milli EÄŸitim Müdürlüğü’nün baÅŸlattığı uygulamayla ÅŸehirdeki 41 devlet okulunda Türkçe bilen birer Suriyeli öğretmen görev yapıyor. Daha önce Geçici EÄŸitim Merkezi’nde çalışan öğretmenlerin finansörü de UNICEF olmuÅŸtu. KARAR’ın edindiÄŸi bilgilere göre, tercüman olarak görev yapan Suriyeli öğretmenler Türkçeyi az bilen Suriyeli öğrencilerle öğretmenler, veliler ve okul idarecileri arasındaki iletiÅŸimi saÄŸlıyor. Suriyeli tercüman öğretmenlerin Kilis’te, ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarda gönüllü olarak görev aldığı öğrenildi. MEB yetkilileri de talebin okullardan geldiÄŸini belirterek, uygulamayla Türkçeyi öğrenme aÅŸamasında olan öğrencilerin daha hızlı adapte olması adına büyük bir ilerleme kaydettiklerini belirtti. Ä°lk adımı Kilis’te atılan proje Suriyelilerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı Gaziantep, Åžanlıurfa ve Ä°stanbul gibi ÅŸehirlerde de uygulamaya konulması planlanıyor.

VATANDAÅžLIKTA DA Ä°LK SIRADALAR

KARAR, Suriyelilerin entegrasyonu ve Türk vatandaÅŸlığına geçiÅŸ süreciyle ilgili 2018 yılı başında tamamlanacak projeyi de gündeme getirmiÅŸti. Çalışmayla, Türkiye Cumhuriyeti kimliÄŸini elde etmek için baÅŸvuru yapan 120 bin Suriyeliden en az 16 bini Türk vatandaÅŸlığına alınırken, bu kiÅŸiler arasıda beyaz yakalılar ön plana çıkıyor. Bu kapsamda MEB’e baÄŸlı Geçici EÄŸitim Merkezleri’nde çalışan Suriyeli öğretmenlere de ilk etapta vatandaÅŸlık verilecek kiÅŸiler arasında. 

Kaynak: Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.