Sosyal Medya

Güncel

Cezaevinden çıkmak için işbirliği yaptım

Son dakika! İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab ile başlayan Halkbank eski Genel Müdürü Yardımcısı Hakan Atilla davasında ilk duruşma başladı. Türk asıllı FBI tercümanı Bülent Bulut'tan sonra Zarrab tanık sandalyesine çıktı. Elleri ve ayakları kelepçeli şekilde salona getirilen Zarrab, "(ABD ile) işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" ifadesini kullandı.



ABD’de Ä°ran yaptırımlarının ihlal etmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada ilk duruÅŸma yapılıyor. Savcıyla iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması imzalayan Reza Zarrab da ilk kez tanık olarak ifade veriyor. Amerikan gizli servisi FBI’ın tercümanı Bülent Bulut’un dinlenmesinin ardından yargıç Richard Berman, 2 dakika ara verdi. Bu sırada jüri yan odaya alındı.

KELEPÇELİ GETİRİLDİ

Zarrab mahkeme salonuna cezaevi kıyafetiyle, elleri ve ayakları kelepçeli getirildi. Zarrab, savcının sorularını yanıtlıyor.

İLK İFADELERİ... CEZAVİNDE RÜŞVET VERDİM

Rıza Sarraf, ifadesinin başında, savcılık makamıyla yaptığı iÅŸbirliÄŸi kapsamında üç yükümlülüğü olduÄŸunu söyledi. Bunları, “Tam olarak doÄŸruyu anlatmak, Amerikan hükümetiyle iÅŸbirliÄŸi yapmak ve bundan sonra suç iÅŸlememek” olarak sıraladı.

Zarrab, dünkü duruÅŸmada Hakan Atilla’nın avukatlarının cezaevinde infaz koruma memuruna rüşvet vererek alkol ve cep telefonu temin ettiÄŸi iddialarını doÄŸruladı. Sarraf, rüşvet karşılığı infaz koruma memurunun cep telefonunu kullandığını söyledi. Sarraf ayrıca otel odasında olduÄŸu iddialarını reddederken cezaevinde tutulduÄŸunu belirtti.

Zarrab, 2016 yılında Miami'ye gidiÅŸine iliÅŸkin, "Neyle karşılacağımı bilmiyordum. Uzun bir seyahatin ardından ÅŸoke olmuÅŸtum. DoÄŸru yanıtları veremedim. EndiÅŸeliydim" dedi. 

HAKAN ATÄ°LLA'YI ARADIM

Zarrab, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi.

Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında eski Ä°ran Merkez Bankası BaÅŸkanı Mahmud Bahmani ile iki kez doÄŸrudan toplantı yaptığını söyledi. Zarrab, Ä°ran merkez bankasına doÄŸrudan nakit teslimatı yapmak için anlaÅŸma yaptığını belirtti. 

İŞTE ZARRAB'IN SORULARA VERDİĞİ YANITLAR

Zarrab tanık olarak yaptığı konuÅŸmasına, Ä°ran Tahran doÄŸumlu olduÄŸunu ve 1.5 yaşına kadar orada yaÅŸadığını söyleyerek baÅŸladı. Daha sonra Türkiye’de ve bir süre de Dubai’de kaldığını, ana dilinin Türkçe olduÄŸunu evli ve bir kızı olduÄŸunu söyledi.

Zarrab “ABD’ye neden geldiniz?” sorusuna, “ABD’ye tahkim ve kızımı Disneyland’a görtürmek için geldim. Gelince FBI beni tutukladı” yanıtını verdi.

Zarrab “ifadenizde tamamen doÄŸru cevaplar verdiniz mi?”, “Hayır, çünkü korktum neyle karşı karşıya olduÄŸumu bilmiyordum” yanıtını verdi.

Reza Zarrab, Ä°kinci sorgusunda da doÄŸru cevaplar vermediÄŸini ve New York’a getirilip hapishaneye götürüldüğünü ifade etti.

“Daha önce FBI ile bir araya geldiÄŸiniz mi?” sorusuna ise “Ä°ÅŸ birliÄŸine karar verdikten sonra görüştüm” diye karşılık verdi.

Zarrab, “Ä°ÅŸ birliÄŸine karar verdiÄŸinizde Hakan Atilla tutuklu muydu?” sorusuna “evet” yanıtını verdi.

“Bana yüklenen 7 suçu da kabul ettim” diyen Zarrab bunun içerisinde gardiyanlara rüşvet vermek suçunun da olduÄŸunu itiraf etti.

Zarrab, ayrıca iÅŸ birliÄŸine karar vermesinin 3 temel amacı olduÄŸunu ifade etti. Bunları, “tamamen doÄŸruları söylemek, ABD ile iÅŸ birliÄŸi yapmak ve bir daha suç iÅŸlememek olarak” sıraladı.

Savcılığın “bu amaçları gerçekleÅŸtirirseniz ne olacak?” “Savcılık 5N1K mektubu yazarak mahkemeye sunacak, bütün iÅŸlediÄŸim suçları kabul etmemin ve iÅŸ birliÄŸi yapmamın nedeni cezaevinden çıkmam için en hızlı ve en doÄŸru yoldu. Bunun için iÅŸ birliÄŸine karar verdim. Buna karşı cezanın ne olabileceÄŸine iliÅŸkin kimse bana bir ÅŸey söylemedi. Ä°ÅŸ birliÄŸi anlaÅŸmasını yerine getirmezsem savcılık 5N1K mektubunu yazmayacak.” Yanıtını verdi.

Savcının “Åžu anda FBI’ın tutuklusu musunuz?” “Evet” yanıtı verdi.

“Otelde mi kalıyorsunuz?” sorusuna ise “Hayır” diye cevap verdi.

“Ä°stediÄŸin zaman istediÄŸin yere gidebiliyor musun?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

Daha önce cezaevinde yatıp yatmadığı sorusuna ise evet yanıtı verdi.

Federal hapishane görevlisine rüşvet verme nedenini ise , “Bana içki getirmesi ve kendi cep telefonunu kullanmam için rüşvet verdim” olarak izah etti.

ABD yaptırımlarını delme konusundaki savcının sorusunu yanıtlayan Zarrab şunları söyledi:

“ABD yaptırımlarını delme konusunda Ä°ran petrol ve doÄŸalgaz satışından elde ettiÄŸi gelirlerle uluslararası ödemelerini yaptım. Gaz gelirlerinin toplandığı Halk Bankası’ndan çıkararak bu ödemeleri yaptım.”

“Salonda Halk Bankası’ndan kimse var mı?” sorusuna ise Atilla’nın oturduÄŸu masayı ve üzerindeki giysileri tarif ederek Hakan Atilla’yı iÅŸaret etti.

“O ÅŸahsın adını biliyor musunuz?” sorusuna ise, “Hakan Atilla’nın Halk Bank genel müdür yardımcısı olduÄŸunu, uluslararası bankacılık bölümünün baÅŸkanı olduÄŸunu söyledi.”

“Hakan Atilla sana nasıl yardım etti?” sorusuna ise, “Ä°ranlılardan ödemeleri gerçekleÅŸtirmek için Halk Bankasındaki paraları transfer yöntemlerini ve sistemlerini saÄŸlayarak. Hakan Atilla ambargo mevzularını en iyi bilenlerden birisi ambargonun nasıl delineceÄŸi konusunda yol gösterdi.” yanıtını verdi.

Zarrab, savcıların ardından Hakan Atilla’nın avukatları tarafından sorgulanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.