Sosyal Medya

Güncel

"3 yıl sonra et ithal etmeyeceğiz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'de 2002 yılında 6.1 kilo olan kişi başı kırmızı et tüketiminin 14.7 kiloya yükseldiğini söyledi. Bu oranı 15 kilonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Fakıbaba, canlı hayvan ve et ithalatını da sonlandırmayı amaçladıklarını belirterek, "Şu anda üretimimiz yeterli değil. Ama insanlarımızın kırmızı et ihtiyacı var. Şu anda yapılan canlı hayvan ve et ithalatı geçicidir. 3 yıl sonra biz artık et ithalat etmeyeceğiz. Buna emin olun, kendine yeten bir ülke olacağız" dedi.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet EÅŸref Fakıbaba ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeÅŸitli temaslarda bulunmak üzere Åžanlıurfa’ya gitti. Åžanlıurfa Valisi Abdullah Erin’i ziyaret eden 2 bakan daha sonra Organize Sanayi Bölgesinde bir çırçır fabrikasının açılış törenine katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Åžanlıurfa’nın 'pamuk ÅŸehri' olduÄŸunu ve pamuk sanayisi üzerinde önemli geliÅŸmelerin yaÅŸandığını söyledi. Dünyada pamuk ihtiyacını karşılayan 8 ülkeden birisinin Türkiye olduÄŸunu belirten Tüfenkci, “Türkiye yüzde yüz GDO’suz pamuk üreten ülkeler arasında en verimli pamuk üretimini yapan ülkedir” dedi.

Pamuk veremliliğinde Türkiye'nin ilk 5 ülke arasında yer aldığını dile getiren Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Dünya pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 80’i Türkiye’nin de içinde bulunduÄŸu 8 ülke tarafından gerçekleÅŸtirilmektedir. Dünya pamuk verimliliÄŸinde Türkiye dünyanın ilk 5 ülkesinden biridir. Türkiye yüzde yüz GDO’suz pamuk üreten ülkeler arasında en verimli pamuk üretimini yapan ülkedir. Biz ülke olarak Türkiyemizin lokomotif sektörü olarak tekstil sanayimizin hem pamuk hem tekstilin stratejik ürün olduÄŸunu biliyoruz. Tekstilin ham maddesi olan pamuÄŸun yine ne kadar önemli olduÄŸu bilinci içerisinde hareket ediyoruz. Biz bu bölgede özellikle pamuk üretimi ile beraber tekstiline geliÅŸmesini istiyoruz.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet EÅŸref Fakıbaba ise canlı hayvan ve et ithalatına karşı olduÄŸunu ve bu durumu Ã§Ã¶züme kavuÅŸturacaklarını belirtti. KiÅŸi başı kırmızı et tüketimini 15 kilonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Fakıbaba, şöyle dedi:

"Benim vatandaÅŸlarım et yemek zorundadır. Bakın 2002 yılında biz iktidar olmadan önce kiÅŸi 6.1 kilogram olan et tüketimi bugün 14.7 kilograma çıkmıştır. Ä°nÅŸallah programlarımızı yaptık ve bunu 15 kilograma Ã§Ä±kartmaya çalışacağız. Åžu anda üretimimiz yeterli deÄŸildir. Ama benim insanlarımın kırmızı et ihtiyacı vardır. Åžu anda yapılan ithalat geçicidir. 3 yıl sonra biz artık et ithal etmeyeceÄŸiz. Buna emin olun, kendine yeten bir ülke olacağız. GAP bölgesinin verimli toprakları suyla buluÅŸacak. Ne kadar ot, o kadar et ve süt olacak. Bunun bilinci içerisinde olan bir bakan arkadaşınız var."

Konuşmaların ardından fabrikanın açılış kurdelesini kesen bakanlar düğmeye basarak makinaları çalıştırdı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.