Sosyal Medya

Güncel

İlahiyat mezunları öğretmenlik listesinden çıkardı

Danıştay, ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanabilmesini sağlayan işlemin 'eşitlik ilkesine aykırı' gördüğü için iptalini istedi. MEB de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği'ne atanabilecekler listesinden ilahiyat mezunlarını çıkardı.



Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB), YÖK’ün geçen yıl aldığı kararla öğrencilerine bile mezun olur olmaz öğretmenlik yapabilmeleri için formasyon imkanı tanıdığı ilahiyat fakülteleri ile ilgili kritik bir adım atmak zorunda kaldı.

Milliyet gazetesinin haberine göre Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliÄŸi mezunu Muhammed Eren Ä°ncegöl, 2016’da Danıştay’da dava açarak 19 Eylül 2014’te din öğretmenliÄŸine yapılan öğretmen atamalarının ve bu atamalara dayanak gösterilen ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanabileceklerine dair iÅŸlemin iptalini istedi.

Dosyayı inceleyen Danıştay düzenlemenin hem hukuk devleti ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu hem de devlete olan güven duygusunu sarsacağını belirterek ilgili atama ve söz konusu düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

MEB karara itiraz etti ama

MEB, karara itiraz etti, ancak Danıştay Ä°dari Dava Daireleri Kurulu da 9 Ekim 2017’de MEB’in itirazını reddetti. Böylece yürütmeyi durdurma kararı kesinleÅŸirken, Talim terbiye Kurulu (TTK) ilgili düzenlemede deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmek durumunda kaldı.

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine atanabilecekler listesinden ilahiyat mezunları çıkarıldı. Artık ilahiyat mezunları din kültürü öğretmenliğine atanamayacak; yalnızca imam hatip okullarında meslek derslerinin öğretmeni olabilecek.

Tartışmalı hale geldi

19 Eylül 2014’ten bugüne kadar 7 atama döneminde toplam 37 bin 10 kiÅŸi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanmak üzere MEB’e baÅŸvurdu. Ancak bunların 14 bin 686’sı atandı. Atananların ne kadarının ilahiyat mezunu olduÄŸu bilinmiyor, ancak Danıştay’ın kararı ile 2014’ten bu yana yapılan din kültürü öğretmenliÄŸi atamaları tartışmalı duruma geldi.

Öğrencilikte formasyon hakkı tanınmıştı

Geçen yıl YÖK Genel Kurulu’nda alınan kararla ilahiyat fakültelerinde okuyan öğrencilerin lisans öğrenimi sırasında yeniden formasyon almalarının önü açılmıştı. Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinin sayısı son 15 yılda 20’den 60’a çıktı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.