Sosyal Medya

Güncel

Soçi Zirvesi'nde Erdoğan'dan 3 şart

Suriye’deki iç savaşı bitirmek için kurulan Astana ittifakının mimarı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi Zirvesi’nde 3 şartını masaya koyacak.



Türkiye, Rusya ve Ä°ran’ın Suriye savaşını bitirmek ve ülkeden teröristleri temizlemek üzere aldıkları inisiyatif baÅŸarıya ulaşırken, üç garantör ülke siyasi çözümün temelini atmak üzere ilk kez liderler seviyesinde buluÅŸuyor.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ve Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani’nin üçlü zirvesinde ana gündem maddesi, ülkede savaşın sona erdirilmesi ve siyasi geçiÅŸin baÅŸlatılması olacak. Üç ülke siyasi çözüm konusunda çalışmaları baÅŸlatmak için gerekli zeminin oluÅŸtuÄŸu konusunda hemfikir. Üç ülke de Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde çözümde buluÅŸuyor. Ancak siyasi çözüme giderken kullanılacak yollar konusunda bazı fikir ayrılıkları bulunuyor. Bu doÄŸrultuda Türkiye’nin hassasiyetleri üç baÅŸlıkta özetleniyor.

TÃœRKÄ°YE’NÄ°N ÜÇ HASSASÄ°YETÄ°

Ä°lki tüm taraflar, terör örgütlerinin Suriye’nin toprak bütünlüğü için tehdit olduÄŸu ve meÅŸru taraf olarak görülemeyeceÄŸi gerçeÄŸini kabul etmeli. Ä°kincisi, Türkiye’nin güvenliÄŸi için Suriye’nin kuzeyindeki terörist unsurların temizlenmeli. Üçüncüsü de Esed rejimi vicdanları kanattı. Muhaliflerin hassasiyeti göz ardı edilmemeli.

Bu doÄŸrultuda halkların ortak kaderlerini belirlemek üzere bir araya getirileceÄŸi Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne PYD’nin katılımı Türkiye tarafından kesinlikle reddediliyor.

AFRÄ°N’E OPERASYON

Bununla beraber Türkiye, Kürtlerin bu kongredeki temsilini önemsiyor. Afrin konusunda da müttefiklerden anlayış bekleniyor. Bu doÄŸrultuda Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’in G-20 Zirvesi’nde verdiÄŸi sözlerin tutulması beklentisine iÅŸaret ediliyor. Türkiye, Rusya ile ortak bir operasyonla Afrin’in demografik yapısının korunduÄŸu ve teröristlerin barındırılmadığı bir bölge haline getirilmesini istiyor.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Afrin’de son zamanlardaki yerleÅŸmelerle beraber yüzde 55 Arap, yüzde 30-35 Kürt ve kalanı Türkmen nüfusun olduÄŸu bilgisini vermiÅŸti. Suriye’de artık savaşın bitmesi ve siyasi çözümün tesisini isteyen Türkiye, bunun da ancak Suriye halklarının özgürce verecekleri kararlardan geçtiÄŸini vurguluyor.

Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.