Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'yi Akdeniz'de saf dışı bırakma zirvesi

Türkiye ve KKTC’nin uyarılarını artırdığı Kıbrıs Rum yönetimi bugün Yunanistan ve Mısır liderlerinin de katılımıyla 3’lü enerji zirvesi düzenledi. Mısır lideri Sisi, Yunanistan Başbakanı Çipras ve Rum lider Anastasiadis, doğu Akdeniz’de doğalgaz kaynaklarının paylaşımı ve Avrupa’ya transferi konularını ele aldı. KKTC zirveye sert tepki gösterirken, liderler 'ilişkileri derinleştirdik' açıklaması yaptı.



Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüştü. Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Sisi, Anastasiadis tarafından Başkanlık Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. Anastasiadis görüşme sonrası ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Mısır ile Güney Kıbrıs'ın ortak derin tarihi ilişkileri bulunduğunu belirterek, Mısır Cumhurbaşkanı'nın ziyaretini tarihi bir ziyaret olarak nitelendirdi. Ziyaretin, yarın gerçekleştirilecek 5. Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır üçlü liderler zirve toplantısında ilişkileri derinleştirme ve geliştirme konusundaki kararlılığın açık göstergesi olduğunu aktaran Anastasiadis, "Görüşmede, halklarımızın refahına yönelik ikili ilişkilerimiz ile uluslararası kuruluşlar nezdinde ortak faaliyetlerimizi onayladık" diye konuştu.

BM HUKUKUNA UYGUN Ä°DDÄ°ASI

Mısır ve Güney Kıbrıs arasında Akdeniz bölgesinde enerji konusundaki işbirliğinin Birleşmiş Milletlerin (BM) deniz hukuku sözleşmesine dayandığını iddia eden Anastasiadis, bölgede yeni hidrokarbon yataklarının keşfedilmesinin, Doğu Akdeniz'e daha geniş işbirliği, barış ve istikrar getirmesini temenni ettiğini bildirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de iki ülke arasında uzun yıllara dayanan iyi ilişkiler bulunduğuna işaret ederek, iki ülke arasında özellikle enerji alanında yatırımların olduğuna dikkati çekti. Sisi, "Bu konudaki işbirliğinin geliştirilmesi için çabalarımız devam edecek. Enerji yataklarındaki stoklar çok önemli boyutta. Bu bölge halklarına yarar sağlayacaktır. Akdeniz'deki yeni keşifler, Mısır'ın uluslararası alandaki konumunu güçlendirecek. Avrupa kıtasının enerji çeşitliliği konusundaki çalışmalarına katkı sağlayabilir" dedi.

Sisi, Anastasiadis ve dün akÅŸam Ada’ya gelen Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras, bugün 3’lü bir zirve gerçekleÅŸtirdi. Liderler, Mısır açıklarında çıkartılan ve Kıbrıs açıklarında da aranan doÄŸalgaz kaynaklarının Avrupa pazarına ulaÅŸtırılması konusunu ele aldı. 

KKTC’DEN SERT TEPKÄ°

KKTC DışiÅŸleri Bakanlığı ise Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah El Sisi’nin Rum lider Nikos Anastasiadis’le imzaladığı ikili anlaÅŸmalar ve Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras’ın da katılımıyla yapılan 3’lü toplantı sonucu ortaya çıkacak iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmalarını tanımadığını, yok hükmünde kabul ettiÄŸini açıkladı.

TÃœRKÄ°YE Ä°LE KARÅžILIK VERÄ°LECEK

Kıbrıs Rum yönetimindeki zirveye sert tepki gösteren KKTC DışiÅŸleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, Kıbrıs Rum yönetiminde Åžubat ayında yapılacak baÅŸkanlık seçimlerine dikkat çekti. Açıklamada şöyle denildi: 

“Gerek Kıbrıs Rum yönetimi, gerekse Mısır’ın mevcut yönetimlerinin meÅŸru süreçler yerine, gasp ve darbe yollarıyla göreve geldikleri göz önünde bulundurulduÄŸunda, özellikle ada etrafındaki doÄŸal kaynaklar üzerinde meÅŸru hak iddia ediyor olmalarını hayretle karşılıyoruz."

"Söz konusu kaynaklar üzerinde Kıbrıslı Türklerin eÅŸit ve yadsınamaz hakları bulunduÄŸunu bu vesileyle yinelerken, enerji konusunda atılacak herhangi bir adımın Kıbrıs Türk tarafının gıyabında atılamayacağını vurgular, Anavatan Türkiye ile birlikte bölgede hak ve menfaatlerimizin korunduÄŸu mukabil adımların atılmakta olduÄŸunu hatırlatmayı bir sorumluluk biliriz. Ada’da ve bölge genelinde, Kıbrıs Türkü ve Anavatan Türkiye’yi dışlayarak ittifaklar kurma çabalarının sonuç vermesinin mümkün olmayacağının altını çizmek isteriz."

ÇİPRAS: İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞTİ

Çipras, ortak basın toplantısında, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs'ın, DoÄŸu Akdeniz’de bir istikrar ve iÅŸ birliÄŸi unsuru oluÅŸturduÄŸunu belirterek, bunun bölgede ortaya koydukları iÅŸ birliÄŸi açısından özel bir önem arz ettiÄŸini bildirdi. 

Çipras, üç ülke arasında ekonomi, taşımacılık, enerji, turizm, güvenlik ve savunma alanlarında çok önemli beklentileri olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Kıbrıs sorununda, BM kararları çerçevesinde, tüm Kıbrıs halkının refahına dayalı yeniden birleÅŸmiÅŸ, adil ve kalıcı çözümü destekliyoruz" dedi.

SONRAKÄ° ZÄ°RVE GÄ°RÄ°T'TE

Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır arasındaki üçlü iÅŸ birliÄŸinin ilerlediÄŸini ve derinleÅŸtiÄŸini dile getiren Yunanistan BaÅŸbakanı Çipras, üç ülke arasındaki bir sonraki zirvenin Girit Adası’nda yapılacağını söyledi. 

Rum lider Anastasiadis ise görüşmede taraflar arasında ortak iş birliği protokolü imzaladıklarını kaydetti.

'HÄ°DROKARBON BULUNMASI...' 

Protokolde üç ülkenin iÅŸ birliÄŸi ile ilgili önceliklerine yer verildiÄŸini belirten Anastasiadis, “Bölgede hidrokarbon bulunması, bölgesel alanda daha geniÅŸ iÅŸ birliÄŸi için katalizör güç olabilir ve olmalıdır.” diye konuÅŸtu. 

Sisi ise Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki kalkınma ve ekonomi konusundaki iş birliğinin, aynı zamanda üç ülkenin halklarının güvenliğini ve refahını gelecekte de sürdürmeyi amaçladığını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.