Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de kim, nerede ve ne için savaşıyor?

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonunun Yemen'deki gücünü yayması ve somut askeri başarı elde edememesi, siyasi çözüm beklentilerini artırdı.



Yemen topraklarındaki savaÅŸ açık ÅŸekilde 4 farklı cephe ile sınırlanmış durumda.

Birinci cephe: Mansur el-Hadi'ye baÄŸlı Aden hükümetine baÄŸlı güçler ile Husiler arasındaki Batı Ma'rib, Cevf ve Beyhan beldesi civarındaki cephe.

Ä°kinci cephe: BirleÅŸik Arap Emirlikleri( BAE) ve BAE'ye baÄŸlı kuvvetler ile Husiler arasındaki Yemen'in batı sahilleri özellikle Mokha  ve Hudeyde sahiline bitiÅŸik olan cephe.

Üçüncü cephe: Ensaru'ÅŸ-Åžeria (Arap Yarımadası El Kaidesi) ve Husiler ve Husi karşıtı bazı Arap kabileleri arasındaki Beyda', Rida, Qayfa, Ä°bb hattından uzanan ve Kuzey Dali''de biten cephe.

Bu bölgedeki yürütülen savaÅŸ: Baskın, suikast,  el yapımı patlayıcı (EYP) ile askeri konvoyları hedef almak gibi gerilla savaşı taktikleriyle yürütülmektedir. Bununla beraber Qayfa bölgesinde Husilere karşı savaÅŸan zayıf bir IŞİD yapılanması bulunmaktadır.

Dördüncü cephe: Suudi Arabistan ordusu ve Hadi Hükümeti güçleri ile Husiler arasındaki Suudi sınırları içindeki Necran ile birlikte Yemen sınırları içinde bulunan Sa'da ve el-Biqa' bölgesini kapsayan cephe.

Ensaru'ÅŸ-Åžeria  ile hükümet güçleri arasında Abyan'daki Humeyme bölgesinde çatışmalar ve mücadele devam etmektedir. Hükümete baÄŸlı 'güvenlik güçleri', tamamen BAE tarafından eÄŸitilen ve finanse edilen ve açık olarak BAE'ye baÄŸlı olan milis kuvvetlerden biridir. (Ensaru'ÅŸ Åžeria'nın birincil talebi Ä°slami bir hükümet kurulmasıdır. Ancak ülkede yükselen Husi-Åžii tehlikesi nedeniyle grup, yerel Sünni aÅŸiretlerle birlikte Ä°ran destekli bu gruplara karşı savaÅŸmaya odaklanmıştır. Sıklıkla ABD'nin hava saldırılarına hedef olan grup, ÅŸehir kontrollerini sınırlama, gücünü yayma ve yerel aÅŸiret güçlerin arasına karışma stratejisi izlemektedir. BAE ve ona baÄŸlı milis güçler, Ensaru'ÅŸ Åžeria ve benzeri Ä°slami grupların alan hakimiyetine karşı silahlı güç kullanmaktadır.)

Hatırlanmalıdır ki Yemen'de BAE tarafından eğitilen ve mali destek sağlanan üç milis kuvvet bulunmaktadır:

1-Hadremevt Özel Kuvvetleri: Hadremevt'in DoÄŸu Reyde sahilinden Åžebve'deki Belhaf sahiline uzanan bölgede faaliyet göstermekte.

2-Åžebve Özel Kuvvetleri: Güney Åžebve'deki Belhaf, Azzan,  Habban ve Åžebve Eyeletin'in baÅŸkenti A'tik beldesini kontrol altında tutuyor.

3-Güvenlik Kemeri Güçleri: Aden'in büyük bir kısmında bulunmakla beraber Lahic, Selasi ve Abyan Eyaleti'ni kontrol ediyorlar.

BAE'nin gizli planı

Güncel duruma bakıldığında BAE, Yemen sahillerini kontrol altına almaya çalışmaktadır. BAE'nin sahildeki hedefi Husilerin nefes borusu konumundaki limanlar vasıtasıyla herhangi bir yardım almasını engellemek. Bununla beraber BAE, Husiler ile savaşı terkedip savaşın asıl yükünü Suudi Arabistan üzerine yıkmakta ve mücadelenin yönünü İslami partilere ve -İhvan-ı Müslimin, Islah partisi ve Ensaru'ş Şeria vb. gibi- gruplara doğru çevirmektedir. BAE aynı zamanda Yemenli kabilelerin bağlılıklarını satın alarak BAE askerleri yerine Yemen kökenli paralı askerler savaştırmaktadır. (BAE, Ortadoğu'da İsrail ve ABD'nin PKK'dan sonra en büyük müttefiki olarak karşımıza çıkmaktadır ve Yemen stratejisi de bu göz önüne alınarak okunmalıdır)

Suudi Arabistan'ın askeri başarısızlığı

Suudi Arabistan ise güney sınırlarının güvenliğini sağlamak ile meşgul durumda. Bununla beraber Suudi ordusu savaşın gidişatını etkileyecek herhangi bir askeri kazanım elde edememektir. Yemen'deki cephelerin çoğunun dondurulduğu ve uzun zamanlardan beri cephe hatlarında değişiklik olmadığı gözlemlenmektedir.

Yemen'in şu anki durumu BAE'nin Yemen sahillerini ele geçirmek gibi hedeflerini Suudi Arabistan'ı kullanarak gerçekleştirmeye çalıştığını gösteriyor. Suudi Arabistan'ın askeri olarak Yemen'de durgunlaşması, savaşın ekonomik yükü ve askeri çözümün gün geçtikçe imkansızlaşması gibi sebeplerden dolayı Yemen'de siyasi çözüm ihtimalleri orta ve kısa vadede daha fazla öne çıkacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak Arap Koalisyonu ülkelerinin Yemen'deki hedef ve ajandalarının farklı olduğu açık şekilde görülmektedir. Hedeflerin farklı olması dolayısıyla Husilere odaklanması gereken koalisyon, gücünü dağıtarak askeri çözüm seçeneğinin dışlanmasına sebep olmaktadır. İlerleyen zamanlarda Umman merkezli yeni bir siyasi çözüm arayışı görmemiz mümkündür.

Mepanews'in tercüme ettiÄŸi bu çalışma Nor For Studies tarafından hazırlandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.