Coğrafyamız
Lübnan Genelkurmay Başkanı: İsrail'e karşı hazır olmalıyız
Ortadoğu'da Kasım ayı başından bu yana Suudi Arabistan-İran hattında zirveye çıkan gerilimde, arada kalan Lübnan çıkış yolu arıyor. Lübnan Genelkurmay Başkanı Joseph Avn, güney sınırındaki askerlere teyakkuz emri verdi.
Başbakan Saad Hariri'nin Riyad'da istifa etmesiyle girilen türbülansta son olarak İsrail Suudi Arabistan'la gizlice görüştüğünü ve İran'a karşı birlikte hareket edebileceklerini açıkladı.
Bunun üzerine Lübnan'dan bugün İsrail'e karşı hamle geldi. Lübnan Genelkurmay Başkanı Joseph Avn, ülkenin güney sınırında "Düşman İsrail'in tehdit ve ihlallerine karşılık vermek üzere" hazır olunması çağrısı yaptı.General Avn Twitter mesajında İsrail tehditlerine vurgu yaptı.
Suudi Arabistan ve müttefikleri, Lübnan'daki Hizbullah'ı etkisiz hale getirmek için Beyrut yönetimini köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Suriye ve Irak'taki bilek güreşini kazanan İran ise, müttefikinin arkasında duruyor.
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İran'a karşı Suudilerle birlikte hareket ettiklerini hafta başında söylemişti.
DÜĞMEYE BASAN İSİM TRUMP
İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ise, geçen hafta Suudi İlaf gazetesine röportaj vermiş ve "İran'a karşı Suudi Arabistan ve diğer ılımlı Arap ülkeleriyle tecrübe ve istihbarat paylaşmaya hazırız" demişti. Bir Suudi Arabistan gazetesine röportaj veren 'ilk' İsrail Genelkurmay Başkanı olan Eisenkot, yeni planın ABD Başkanı Donald Trump tarafından sahaya sürüldüğünü de eklemişti.
Tel Aviv ve Riyad yönetimleri, İran'a karşı ortak endişeleri paylaşıyor ve Tahran'ın Suriye ve Irak'ta istediğini elde etmesi bölgede yeni denklemlerin habercisi.
Saad Hariri'nin istifası, Yemen'den Riyad'a füze fırlatılması gibi üst üste yaşanan gelişmeler üzerine, İran ve Suudi Arabistan Kasım ayı içerisinde birçok kez birbirlerini savaşla tehdit etti. Günlerce Suudi Arabistan'da kalan Hariri, hafta sonu Fransa'ya geçti ve Çarşamba günü ülkesine dönüyor. Beyrut ve Tahran yönetimleri, Hariri'nin Suudilerin baskısıyla istifa ettiğini ve günlerce rehin tutulduğunu savunuyor.
BİTMEYEN BİLEK GÜREŞİ
Beyrut'tan gelen sinyaller, Hariri'nin yerine ağabeyi Baha Hariri'nin geçeceğini gösteriyor. Uzmanlar, Hariri'nin istifasını, İran lideri Ruhani'nin Lübnan'da hiçbir kararın İran olmadan alınamayacağına dair sözlerine doğrudan bir yanıt niteliğinde olduğunu belirtiyor.
İran, halihazırda Suudi Arabistan'la iç savaş ülkesi Yemen'de doğrudan mücadele içerisinde.
Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı. Ülkedeki Hizbullah ve diğer Şii gruplar İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.
Henüz yorum yapılmamış.