Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Hastaların yüzde 90'ı KOAH olduğunun farkında değil

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH), Türkiye'de 5 milyon kişiyi etkilediği belrtilerek, bu hastaların yüzde 90'ının hasta olduğunun farkında olmadığı açıklandı



KOAH Hastaları DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, Kronik Obstrüktif AkciÄŸer Hastalığının (KOAH), Türkiye'de 5 milyon kiÅŸiyi etkilediÄŸini belirterek, "Ancak bu hastaların yüzde 90'ı hasta olduÄŸunun farkında deÄŸil. Dünya genelinde 210 milyon kiÅŸiyi etkileyen KOAH, önlenebilir ve doÄŸru tedaviyle kontrol altına alınabilir bir hastalık." dedi. 

Süerdem, KOAH Hastaları DerneÄŸi ile AkciÄŸer Hastaları Dayanışma DerneÄŸi (AHDADER) iÅŸ birliÄŸinde, Novartis'in desteÄŸiyle "Dünya KOAH Günü" dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuÅŸmada, hastalığın akciÄŸer içindeki hava yollarının tıkanmasıyla geliÅŸen ve kiÅŸinin nefes alıp vermesini zorlaÅŸtıran kronik bir sorun olduÄŸunu ifade etti.

AraÅŸtırmalara göre, 1980'den bu yana kadınlar arasında KOAH'a baÄŸlı görülen ölümlerin üç katına çıktığını, erkeklere oranla kadın hastalarda görülen yeni KOAH vakalarının ise yaklaşık 3 kat daha hızlı artış gösterdiÄŸini aktaran Süerdem, ÅŸu bilgileri verdi:

"KOAH, Türkiye'de 5 milyon kiÅŸiyi etkiliyor. Ancak bu hastaların yüzde 90'ı hasta olduÄŸunun farkında deÄŸil. Dünya genelinde 210 milyon kiÅŸiyi etkileyen KOAH, önlenebilir ve doÄŸru tedaviyle kontrol altına alınabilir bir hastalık. Zararlı partikül veya gazlara maruz kalmanın neden olduÄŸu havayolu veya alveoler anormalliklere baÄŸlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunumsal belirtilerle karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olarak tanımlanan hastalık, yapılan araÅŸtırmalara göre dünyada en sık görülen ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alıyor. Tüm dünya ile eÅŸ zamanlı olarak Türkiye'de de her yıl kasım ayının üçüncü çarÅŸamba günü düzenlenen Dünya KOAH Günü kapsamında gerçekleÅŸtirilen etkinliklerle hastalığa dikkati çekmek ve bu alandaki farkındalığın arttırılması hedefleniyor."

Kadınlara, erkek hastalara oranla daha düşük doÄŸruluk payı ile hastalığın teÅŸhisinin konulduÄŸunu belirten Süerdem, "Sigara içen KOAH hastası kadınlarda, sigara içen KOAH hastası erkeklere oranla akciÄŸer fonksiyonlarında yüzde 20 oranında azalma görülüyor. Sigara kullanan hasta kadınlar, erkek hastalara göre yüzde 50'den daha fazla oranda hastaneye kaldırılıyor. Sigara kullanmadığı halde KOAH teÅŸhisi konulanlar genelde kadın hastalar." ifadelerini kullandı.

"40 YAŞ ÜZERİ HER 10 KİŞİDEN 1'İNİN KOAH HASTASI OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR"

Süerdem, hastalığın görüldüğü kadınların, erkeklere oranla daha genç ve daha düşük sosyoekonomik koÅŸullara sahip olduÄŸuna iÅŸaret ederek, KOAH hastası kadınlarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığının da erkek hastalara oranla neredeyse 4 kat daha fazla olduÄŸunu vurguladı.

Prof. Dr. Süerdem, Türkiye'de her 10 hastadan 8'inin nefes darlığından yakındığını dile getirerek, hastalığa ilişkin bilinç seviyesinin arttırılmasının önemine değindi.

Hastalığın oluşumunda, sigara kullanımı, pasif sigara içiciliği, hava kirliliği, mesleki toz ve kimyasallarla genetik faktörler gibi nedenlerin bulunduğunu ve Türkiye'de ise 40 yaş üzeri her 10 kişiden 1'inin KOAH hastası olduğunun tahmin edildiğini aktaran Süerdem, hastalığın belirtilerine ilişkin ise şunları söyledi:

"KOAH'ın en önemli belirtileri nefes darlığı, öksürük ve balgam olarak öne çıkarken, belirtilerin farklı solunum yolu hastalıklarıyla da örtüşmesi ve toplum arasında yaÅŸlılığa atfedilen belirtilerle karıştırılması erken tanıyı zorlaÅŸtırıyor. Ä°leri düzey KOAH hastaları ise yürürken, otururken hatta istirahat ederken dahi nefes almakta büyük sıkıntı çekiyor. Uygun tedavi yöntemleriyle hastalık kontrol altına alınabilirken, hastaların günlük iÅŸlerini yapmaları saÄŸlanabiliyor. Böylece hasta ve hasta yakınlarının yaÅŸam kaliteleri arttırılıyor. Hastaların yaÅŸamını kolaylaÅŸtırmak için sigarayı bırakmaları, düzenli egzersiz yapmaları, doÄŸru beslenmeleri, nefes egzersizleri yapmaları ve doktorlarıyla sürekli iletiÅŸim halinde olmaları gerekiyor. 
Hasta tedavi edilmediÄŸinde ise son derece tehlikeli bir seyir izleyen KOAH'ın teÅŸhisi, spirometri adındaki basit ve aÄŸrısız bir nefes ölçüm testiyle yapılıyor."   

"TÃœRKÄ°YE'DE HASTALIK YETERÄ°NCE TANINMIYOR"

Kendisi de KOAH hastası olan AHDADER BaÅŸkanı Hasan Yılmaz ise KOAH'ın, Türkiye'de hastalığın  yeterince tanınmadığını belirterek, "Ãœlkemizde 5 milyon KOAH hastası var ancak bu kiÅŸilerin yüzde 90'ı hasta olduÄŸunun farkında deÄŸil. Hastalığı bildiÄŸini düşünenlerin ise doÄŸru zannettiÄŸi pek çok yanlış var. Hastalar olarak öncelikle bizlerin bu hastalığı iyi tanıyıp onunla yaÅŸamayı öğrenmesi, iyi bir hasta olması önemli çünkü hastalığın belirtileri yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri ve uygun tedaviyle kontrol altına alınabiliyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.