Coğrafyamız
IŞİD otobanı
ABD’nin Rakka’da IŞİD’le yaptığı anlaşmanın detayları deprem etkisi yarattı. Ancak en sert tepkiyi gösteren Rusya da birkaç ay önce örgütle benzer bir anlaşma yapmıştı. Bu son polemik, iki gücün de işlerine geldiğinde IŞİD’le görüşmekten çekinmediğini ortaya koydu. Serbest kalan teröristlerse çeşitli ülkelere dağıldı.
ABD ve ana omurgasını PKK-PYD’nin oluÅŸturduÄŸu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından düzenlenen Rakka operasyonunda, IŞİD militanlarının ÅŸehirden ayrılması konusunda taraflar arasında yapılan anlaÅŸmaya dair ortaya çıkanlar büyük yankı uyandırdı. Böyle bir anlaÅŸmanın yapıldığı zaten biliniyordu, ancak Ä°ngiliz kamu yayın kuruluÅŸu BBC’nin haberi, anlaÅŸmanın söylenenden farklı ÅŸartlar içerdiÄŸini gösterdi. Rakka’dan tahliye edilen militanların arasında, söylenenin aksine çok sayıda yabancı savaşçı bulunduÄŸu ve kentten ayrılan IŞİD konvoyunun sanılandan çok daha büyük olduÄŸu belirlendi. BBC, ‘Rakka’nın Kirli Sırları’ baÅŸlıklı, gizli görüntülerin de yer aldığı özel araÅŸtırmasında, konvoyda silah ve cephane yüklü 10 kamyonun da aralarında bulunduÄŸu çok sayıda araç ve dört bin kiÅŸinin yer aldığını açıkladı. Konvoydaki IŞİD militanları, Deyrizor vilayetine taşınarak Suriye ordusuna karşı çatışmaya devam etti. Bu ortaya çıkanlar, özellike Moskova’nın büyük tepkisini çekti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu, “ABD’nin OrtadoÄŸu’da terörle mücadele edermiÅŸ gibi yaparken fiilen IŞİD’in üstünü örttüğünü” söyledi. Åžoygu, ayrıca söz konusu konvoya hava saldırısı düzenlemelerinin de ABD tarafından engellendini belirtti. Ancak aynı hikaye, birkaç ay önce ABD ve Rusya arasında farklı rollerle yaÅŸanmıştı. Suriye ordusu ve Hizbullah, temmuz-aÄŸustos aylarında Lübnan ve Suriye arasındaki daÄŸlık Kalemun bölgesine operasyon düzenlemiÅŸti. Rejim ve müttefiklerinin zaferiyle sonuçlanan operasyonun ardından bir tahliye anlaÅŸması yapılmış, Kalemun’daki el-Kaide militanları Ä°dlib’e, IŞİD’lilerse Deyrizor’a nakledilmiÅŸti. IŞİD’le yapılan anlaÅŸma, ABD’nin büyük tepkisini çekmiÅŸti. Suriye’nin en batısından en doÄŸusuna giden konvoyu, Amerikan uçak ve insansız hava araçları 7/24 izlemiÅŸ, hatta ilerleyiÅŸlerini engellemek için araçların gideceÄŸi yolları bombalamış, ancak sivillerin bulunması nedeniyle araçları hedef almamıştı. ABD askerleri, medyaya yaptıkları açıklamada tuvalet ihtiyacını gidermek için konvoydan uzaklaÅŸan militanları insansız hava araçlarıyla avladıklarını söylemiÅŸti. Sonuç olarak, hem ABD, hem de Rusya, IŞİD’in elinde tuttuÄŸu bazı toprakları almak için anlaÅŸma yoluna gitti. Böylece söz konusu bölgelerde yerel düzenin saÄŸlanması ve daha fazla sivil ölümünün yaÅŸanması önlenmiÅŸ olsa da yüzlerce terörist de serbest kaldı. Bu teröristlerin nereye gittiÄŸi ise belirsiz. Bazılarının, örgütün topraklarını kaybettikten sonra sürdüreceÄŸi gerilla savaşına hazırlık için Irak-Suriye sınırındaki çöl bölgesine gittiÄŸi deÄŸerlendiriliyor. Ancak yabancı savaşçıların, Türkiye dahil olmak üzere ülkelerine dönmesi endiÅŸe yaratıyor.
PENTAGON’DAN ‘KALICIYIZ’ MESAJI
IŞİD, Suriye’de alan hakimiyeti açısından bitme noktasına gelirken, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’ten “Åžimdiki hedefimiz, IŞİD hilafet olarak yok oluncaya kadar operasyonlarımıza devam etmek ve Cenevre’de diplomatik bir çözüme varıncaya kadar onların geri gelmeyecekleri ÅŸekilde pozisyonumuzu korumaktır. Dolayısıyla Cenevre süreci bir sonuca varmadan Suriye’den ayrılmayacağız” açıklamasını yaptı. PKK-PYD’yi destekleyen ABD, IŞİD’le mücadele sürecinde Suriye’de 10 adet üs kurmuÅŸ, ancak IŞİD bittikten sonra ülkeden ayrılacağını belirtmiÅŸti.
RUSYA: Ä°RAN DA SURÄ°YE’DE KALICI
ABD BaÅŸkanı Trump ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin arasında yapılan görüşmede, Rusya’nın, Ä°ran destekli grupların Golan Tepeleri’nden uzaklaÅŸmasını kabul ettiÄŸi öne sürüldü. Ä°ddianın sahibi, Reuters’e konuÅŸan bir Amerikalı yetkili. Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ise iddiayı net ifadelerle yalanladı. Lavrov, gazetecilerin konuya iliÅŸkin sorusuna “Görüşmede Ä°ran’dan bahsetmedik. Bahsedecek olursak, Suriye ordusu da Ä°ran destekli güç olarak tanımlanabilir. O halde ne yapsınlar, teslim mi olsunlar? Bu sadece hüsnükuruntu” yanıtını verdi, Ä°ran’ın Suriye’deki varlığının meÅŸru olduÄŸunu söyledi.
kaynak: Karar
Henüz yorum yapılmamış.