Aile YaÅŸam
Hata yapmaktan korkuyorsanız, obsesifsiniz
Obsesif-kompülsif bozukluk, son yıllarda artan yaygın hastalıkların başında geliyor. Uzmanlar, doğru tedavinin önemine dikkat çekiyor.
Anksiyete türü bir rahatsızlık olan obsesif-kompülsif bozukluk, insanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalık olarak tanımlanıyor.
TAKINTILI DÜŞÜNCELERİ ÖNLEME
Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz oluyor. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete, bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) sebebiyet veriyor. Ritüeller, takıntılı düşünceleri önleme veya akıldan uzaklaştırma girişimiyle yapılıyor.
KENDÄ°LERÄ°NÄ° DURDURAMIYORLAR
Ritüel, anksiyeteyi geçici olarak durduruyor ve obsesif düşünceler tekrar oluştuğunda kişinin ritüeli hemen tekrar etmesi gerekiyor. Bu OKB döngüsü, kişinin gününden saatler çalarak normal günlük işlerini yapmasını engelleyebiliyor. Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler, saplantılarının ve takıntılarının gerçek dışı veya manasız olduğunun farkında olabiliyor, fakat kendilerini durduramıyor.
YAYGIN OBSESYON BELÄ°RTÄ°LERÄ°
Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma, başkasına zarar vermekten korkma, hatayapmaktan korkma, rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkma, şeytanca veya günahkar düşünmekten korkma, düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı, aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı yaygın obsesyon belirtileri olarak biliniyor.
YAYGIN KOMPÃœLSÄ°YON BELÄ°RTÄ°LERÄ°
Tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama, el sıkışmayı veya kapı tokmağına dokunmayı reddetme, kilit, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme, rutin işleri yaparken içinden veya yüksek sesle sürekli sayı sayma, sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenleme, belirli bir sıraya göre yemek yeme, genellikle rahatsız edici olan, akıldan çıkmayan ve uykuyu bölen kelimelere, görüntülere veya düşüncelere takılıp kalma, belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlama, işleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı, değeri olmayan şeyleri toplama veya biriktirme ise yaygın kompülsiyon belirtileri olarak tanımlanıyor.
OBSESÄ°F BOZUKLUÄžUNUN SEBEBÄ° NE?
Obsesif-kompülsif bozukluÄŸuna sebebiyet veren unsurların nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da, araÅŸtırmalar biyolojik ve çevresel faktörlerin OKB ile iliÅŸkili olabileceÄŸini gösteriyor. Özellikle bazı çevresel faktörler OKB’yi tetikleyebiliyor. Belirli çevresel faktörler ise kiÅŸide var olan bu rahatsızlığı kötüleÅŸtirebilir. Bunlar; taciz, yaÅŸamsal deÄŸiÅŸiklikler, hastalık, sevilen birinin ölmesi, iÅŸ veya okulla ilgili deÄŸiÅŸiklikler veya problemler, iliÅŸkiyle ilgili kaygılar olarak biliniyor.
OKB TEÅžHÄ°SÄ° NASIL KONUR?
OKB için laboratuvar testi yapılmıyor. Doktor; hastanın ritüellere ayırdığı zaman da dahil olmak üzere hastanın belirtilerini değerlendirerek, teşhisini koyuyor.
OKB NASIL TEDAVÄ° EDÄ°LÄ°R?
OKB kendi kendine geçmiyor ve bu yüzden tedavi edilmesi önem arz ediyor. En iyi tedavi yönteminin ise ilaç ve bilişsel davranış terapisi olduğu belirtiliyor. Sürekli tedavi sonucunda hastalar, normal veya normale yakın yaşam sürüyor. Erken teşhis her zaman tedavi süresini azaltıyor.
Henüz yorum yapılmamış.