Sosyal Medya

Güncel

HSK Başkanvekili'nden Enis Berberoğlu tartışmalarına son nokta

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Enis Berberoğlu’nun yargılandığı davada iki mahkeme arasındaki yaşanan uyuşmazlığa ilişkin açıklamada bulundu.



Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen hafta Ä°stanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BA M) 2. Ceza Dairesi’nin CHP Ä°stanbul Milletvekili Enis BerberoÄŸlu hakkında verdiÄŸi 25 yıl hapis cezasını bozma kararına iliÅŸkin incelemesini tamamladı. 14. Ağır Ceza, istinaf mahkemesinin bozma kararının usul ve yasaya aykırı olduÄŸunu belirterek dosyayı iade etti. Bu karar, BA M’lar (istinaf) ile ilk derece mahkemeleri arasında derin hukuki uyuÅŸmazlık bulunduÄŸu yorumlarına neden olurken; BA M’ların faaliyete geçmesinden birkaç ay sonra, 14 Aralık 2016’da Ä°stanbul Adliyesi’nde bulunan 27 ağır ceza mahkemesinin baÅŸkanlarının BA M’ları Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile Adalet Bakanlığı’na ÅŸikâyet ettiÄŸi metin de bansına yansıyınca tartışmalar geniÅŸleyerek devam etti. Tam bu noktada Ä°stanbul BA M 2. Ceza Dairesi, BerberoÄŸlu hakkındaki dosya için 1 Aralık 2017 tarihine duruÅŸma günü verdi.

‘GEREĞİ DERHAL YAPILDI’

HSK BaÅŸkanvekili Mehmet Yılmaz, yaÅŸanan sürece iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, Ä°stanbul ilk derece ağır ceza mahkemeleri hâkimlerinin, istinaf mahkemeleri uygulamalarından duydukları rahatsızlığı dile getirdikleri yazının BerberoÄŸlu dosyasıyla ilgili bir husus olmadığını ifade etti. Yılmaz, söz konusu yazının HSK ve Adalet Bakanlığı’na 14 Aralık 2016 tarihinde ulaÅŸtığını ve gereÄŸinin de derhal yapıldığını anlattı.

‘DOÄžAL BÄ°R DURUMDU’

Ä°stinaf mahkemelerine dava dosyalarının Eylül 2016’dan sonra gelmeye baÅŸladığını anımsatan Yılmaz, şöyle konuÅŸtu:

“Yeni baÅŸlayan bir sistem olması dolayısıyla, kanunun uygulanmasında ilk derece ve istinaf arasında yorum farklılıkları baÅŸ gösterdi. Bu son derece doÄŸal ve beklenen bir durumdu. Ä°stanbul ağır ceza mahkemesi hâkimleri, uygulamanın hemen başında karşılaşılan ve kendilerince hatalı olduÄŸunu deÄŸerlendirdikleri durumları hem bakanlık hem HSK hem de bizzat BA M BaÅŸkanlığı ile paylaÅŸtılar. Bunun üzerine hukuki yorum farklılıkları sebebiyle oluÅŸan aksaklıkların düzeltilmesi için HSK ve bakanlık, tarafları eÄŸitim seminerinde bir araya getirdi. Öğretim görevlilerinin de desteÄŸiyle baÅŸlangıçtaki bu sorunlar aşıldı.”

‘YORUM FARKI’

Bu gibi durumların yargıda bir otorite boÅŸluÄŸu varmış gibi haberleÅŸtirilmesinin yargı camiasını üzdüğünü belirten Yılmaz, “OlaÄŸanüstü iÅŸ yükü altında fedakârca görev yapan Türk yargısının, herkesin desteÄŸine ihtiyacı var. Sorunların altından ancak bu ÅŸekilde kalkılabilir. Bu nedenle medyadan beklentimiz büyük” ifadesini kullandı.

Ä°lk derece mahkemeleriyle BA M heyetleri arasında bozma kararlarının hangi durumlarda verileceÄŸine iliÅŸkin Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 289. maddesinden kaynaklı yorum ve deÄŸerlendirme farkının BerberoÄŸlu davasıyla birlikte yeniden gündeme geldiÄŸini kaydeden Yılmaz, “Sorun hukuk içinde halledildi. Hukuk her zaman kendi yolunu bulur” dedi.

Habertürk

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.