Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hariri'den beklenen açıklama geldi

Lübnan'ın istifa eden başbakanı Saad Hariri, ülkesine yakında döneceğini ve istifası ile ilgili anayasal gereklilikleri yerine getireceğini söyledi.



Hariri, sahibi olduÄŸu Future televizyon kanalına Riyad'dan verdiÄŸi özel röportajda, "Lübnan'ın çıkarları için istifa ettim. Kısa bir süre sonra Lübnan'a döneceÄŸim ve istifam ile ilgili anayasal gereklilikleri yerine getireceÄŸim." dedi. 

"Ä°NSANLARIN UYANMASI İÇİN SUNDUÄžUM Ä°STÄ°FAM BÄ°R UYARI ALARMIYDI" 

Ä°stifası sonrası Lübnan'da bir belirsizliÄŸin ortaya çıktığını ve bu durumu gidermek için konuÅŸmaya karar verdiÄŸini belirten Hariri, "Kendi hayatımı önemsemiyorum, amacım ülkemi kurtarmak. Ä°stifamın normal bir ÅŸekilde olmadığının farkındayım ancak bazı güvenlik önlemlerini almam gerekiyordu. Ä°stifa metnimi ben kaleme aldım. Amacım olumlu bir ÅŸok etkisi oluÅŸturmaktı. Ä°nsanların uyanması için sunduÄŸum istifam bir uyarı alarmıydı. Lübnan'ın ÅŸu anda kritik bir süreç içinde olduÄŸunu herkes biliyor." diye konuÅŸtu. 

Hizbullah'ın siyasi bir parti olarak politika yapmasına karşı olmadığının altını çizen Hariri, "Ancak bu düşüncem, Hizbullah'ın ülkeyi mahvetmesine izin vermek anlamına gelmez. Ãœlkemizdeki bazı yanlışları düzeltmeliyiz ve bağımsız bir politika yürütmeliyiz. ABD yaptırımlarının yanı sıra bir de neden Arap ülkelerinin yaptırımları ile yüzleÅŸelim." ifadelerini kullandı. 

Suudi Arabistan'da özgür olduğunu ve istediği zaman istediği yere gidebildiğini vurgulayan Hariri, "Kral Selman beni oğlu olarak görüyor. Ben de

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a saygı duyuyorum o da bana saygı duyuyor.

Onunla birçok konuda ortak düşünüyoruz. Ancak bazı konularda da görüş ayrılıklarımız var. Lübnanlı bazı gruplar körfezin altını oymaya çalışırken, Suudi Arabistan Beyrut'u sevmeye devam edecek mi?" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Suudi Arabistan'da son günlerde yaÅŸanan geliÅŸmeler ve tutuklamalarla bir alakasının olmadığını aktaran Hariri, bunların Suudi Arabistan'ın iç meselesi olduÄŸu deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

"LÃœBNAN TARAFSIZLIK POLÄ°TÄ°KASINA YENÄ°DEN DÖNERSE Ä°STÄ°FAMI GERÄ° ÇEKERÄ°M" 

Kral Selman ve Veliaht Prens Bin Selman'ın Lübnan'ın istikrarını ve özgürlüğünü önemsediÄŸine dikkati çeken Hariri, "Suudi Arabistan, Lübnan'a ekonomik destek veriyorken, Ä°ran'ın herhangi bir desteÄŸi bulunmuyor. Lübnan'ın istikrarını hep birlikte korumalıyız. Lübnan tarafsızlık politikasına yeniden dönerse istifamı geri çekerim." dedi. 

"Ä°RAN, ARAP ÃœLKELERÄ°NÄ°N İÇ Ä°ÅžLERÄ°NE KARIÅžMAYI BIRAKMALI" 

CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn ile aralarında bir sorun olmadığını ve gayet iyi bir iliÅŸkiye sahip olduklarını hatırlatan Hariri, sözlerine şöyle devam etti: 

"CumhurbaÅŸkanı Avn ile aramız çok iyi. Kimsenin kendi çıkarları için Lübnan üzerinden bölgesel bir savaÅŸ ilan etmesine izin vermeyeceÄŸim. Hizbullah, Lübnan'ın diÄŸer Arap ülkeleriyle sürdürdüğü çıkar iliÅŸkisinin farkına varmalı. Ä°ran, Arap ülkelerinin iç iÅŸlerine karışmayı bırakmalı. Hizbullah konusu sadece Lübnan'ın deÄŸil bölgenin de bir sorunu. Ãœlkeye dönmem için çaÄŸrıda bulunan Lübnanlılara hangi partiye baÄŸlı olduÄŸuna bakmaksızın teÅŸekkür ediyorum." 

SAAD HARÄ°RÄ°'NÄ°N Ä°STÄ°FASI 

Saad Hariri, kurduÄŸu hükümetin güvenoyu almasının üzerinden bir yıl geçmeden 4 Kasım'da, Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da istifa ettiÄŸini açıklamıştı. Ä°stifa konuÅŸmasında, "Hizbullah ve Ä°ran'ın bölgeyi istikrarsızlaÅŸtırdığını" belirten Hariri, "kendisine suikast düzenlenebileceÄŸi endiÅŸesi taşıdığını" kaydetmiÅŸti. 

Lübnan CumhurbaÅŸkanı Avn, Hariri'nin istifasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hariri'nin ÅŸu an bulunduÄŸu ÅŸartlardan dolayı endiÅŸeliyiz. Kendisi Lübnan'a dönmeli ve istifa gerekçelerini açıklamalıdır. Bunu yapmadığı sürece istifası geçerli deÄŸildir." ifadelerini kullanmıştı. 

Lübnan'da bazı siyasetçiler ve basın kuruluÅŸları, Hariri'nin zorla istifa ettirildiÄŸini ve Riyad'da ev hapsinde tutulduÄŸunu iddia ediyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.