Sosyal Medya

Güncel

Wikipedia yasak ama o oyunlar serbest!

Çocuk yaştaki kullanıcılarını intihara sürüklediği belirtilen fakat bu konuda halen geniş kapsamlı bri araştırma yapılmayan bilgisayar oyunlarının son kurbanları 17 yaşındaki İbrahim Can ile 15 yaşındaki Osman oldu. ‘Mavi Balina’ ve ‘Crimal Case’ oynadıkları belirtilen iki çocuk intihar etti. Türkiye’de 142 kişinin sanal oyunlar nedeniyle intihar ettiği tahmin edilirken, halen ‘ölüm tuzakları’ için herhangi bir yaptırım yok.



Türkiye, son günlerde internet oyunlarının ölüme sürüklediÄŸi çocukları konuÅŸuyor. Ä°ntihara götüren ‘Mavi Balina', dedektiflik macerası yaÅŸatan ‘Criminal Case', kaybolmayı teÅŸvik eden ‘48 Hour Challenge' bu oyunların en çok bilinenleri...

Ordu'da 17 yaşındaki Ä°brahim Can Duman, Isparta'da da 15 yaşındaki Osman Çelik intihar etti. Duman ile Çelik'in ‘Mavi Balina' ve ‘Criminal Case' yüzünden canlarına kıydıkları iddia edilirken, intihara sürükleyen oyunlar için herhangi bir yaptırımın olmaması dikkat çekici. Ordu'da Ä°brahim Can Duman, kendini doÄŸalgaz borusuna baÄŸlayarak intihar etti. Can'ın oynadığı ‘Mavi Balina' yüzünden intihar ettiÄŸi iddia edildi.

142 GENÇ İNTİHAR ETTİ

Söz konusu oyunun, Türkiye'de 142 gencin intiharıyla baÄŸlantılı olabileceÄŸi ifade ediliyor. Isparta'da ise 15 yaşındaki Osman Çelik, av tüfeÄŸi ile kendini vurdu. YaÅŸamını yitiren Çelik'in sürekli dedektiflik oyunu ‘Criminal Case' oynadığı belitildi.

WIKIPEDÄ°A HALEN YASAK

PeÅŸ peÅŸe yaÅŸanan ölümler Wikipedia'nın da halen yasak olduÄŸu düşünüldüğünde “Ansiklopedi siteleri yasaklıyken ölüm oyunları neden hala kapatılmıyor?” sorusunu gündeme getirirken, uzmanlar uyarılarda bulundu.

Karar'a konuşan Siber güvenlik uzmanı Ali Keskin ve Pedagoji Derneği Kurucu Üyesi Psikolog Banu Yaşar konuyu şu şekilde değerlendirdi:

ALÄ° KESKÄ°N: EBEVEYN GÖZETÄ°MÄ° ÅžART 

‘48 Hour Challenge' ve benzeri oyunların zararlı etkilerinden kurtulmak için ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Çocukları oyalamak için internete baÄŸlı cihazların kullanılmasına izin verilmemeli. Çünkü çocuklar, ebeveyn rehberliÄŸi olmadan bazen saatlerce çevrimiçi oyun oynayabiliyor veya internette sörf yapabiliyor. Çocuklar, içerikler konusunda bilgilendirmeli, çevrimiçi arkadaÅŸları da gerçek hayattan tanıkları olmalı.

BANU YAŞAR: KÖLE-EFENDİ İLİŞKİSİ VAR

“Sanal tehlikeler, problem görünür hale gelmeden fark edilmiyor. Ä°nternet ortamı sokaktan daha güvenli deÄŸil. Çevrimiçi oynanan bazı oyunların olumsuz sonuçları artık görünmeye baÅŸlandı. Maruz kalınan negatif uyaran ve yönergelerin zihin tarafından sorgulanmadan kabul ediliyor. YetiÅŸkinlerde bile bu böyleyken, doÄŸruyu yanlıştan ayırma yetisi henüz tam anlamıyla geliÅŸmemiÅŸ olan çocuklarda bu etki daha fazladır. Adeta hipnotik bir sürece giren çocuk oyunun yönlendirmelerine daha açık hale gelmektedir. Bir köle-efendi diyaloÄŸuna dönen bu süreçte çocuk oyunda iyi bir puan almak, aÅŸamaları baÅŸarıyla geçmek için yavaÅŸ yavaÅŸ artırılan ve zorlaÅŸtırılan komutlara uymak konusunda daha itaatkar olmaktadır.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.