Sosyal Medya

Güncel

Başbakan Yıldırım: Çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik

Başbakan Binali Yıldırım, ABD gezisinde basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Yıldırım açıklamasında, 'Pence ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. ABD ile ilişkimizi daha iyi düzeye taşıyacağız. FETÖ ve YPG konusunda beklentilerimizi ABD'ye ilettik' dedi. Başbakan Binali Yıldırım, ABD programı kapsamında Türkiye’nin New York Başkonsolosluğunda gerçekleştirilen katıldığı 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni’nde ise, "ABD ile yaşamakta olduğumuz sorunlar geçicidir" dedi.



Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

"ABD BaÅŸkan Yardımcısı Sayın Pence ile verimli bir görüşme gerçekleÅŸtirdik. Ãœlkelerimiz arasındaki konuları ele aldık. Aynı zamanda bölgesel meseleler üzerinde de konuÅŸtuk. Prensip olarak bundan sonra iliÅŸkilerimizi bulunduÄŸu düzeyin daha ilerisine iyi yönde taşımak için gayret göstermeye karar verdik.

GÃœLEN'Ä°N Ä°ADESÄ° VE YPG KONUSU

Biz olması gerekeni söyledik, beklentilerimizi ilettik, karşı taraf da bununla ilgili bize olumsuz bir şey söylemedi. Bu konulardaki hassasiyetimizi, konuya verdiğimiz önemin farkında olduklarını paylaştılar. Bundan sonrasını takip edeceğiz, göreceğiz, biz de adımları atacağız. Bizim amacımız ilişkileri daha da germek değil, ilişkileri geliştirmek iyileştirmek. Bunun her iki ülkeye de faydası var; Türkiye'ye de faydası var, ABD'ye de faydası var. O bakımdan olumlu gündem üzerinde çalışmaya devam edeceğiz."

BM Genel Sekreteri ile Arakan ve Suriye'yi konuÅŸtuk.".

 

ATATÃœRK’Ãœ ANMA TÖRENÄ°NE KATILDI

BaÅŸbakan Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 79. yıl dönümünde minnetle andıklarını belirterek, "Cumhuriyetin ilanı ile birlikte mili iradeyi, adaleti, insan hak ve özgürlüklerini, çoÄŸulcu demokratik prensipleri ülkemiz için hedef gösteren Atatürk, milletimizi bu ideal etrafında birleÅŸtirmiÅŸtir. Cumhuriyetimiz bugün geliÅŸen demokrasisiyle, hukuk devleti hüviyetiyle birlikte daha güçlü bir ÅŸekilde muasır medeniyetler hedefine doÄŸru ilerlemektedir" dedi.

"ABD İLE YAŞAMAKTA OLDUĞUMUZ SORUNLAR GEÇİCİDİR"

ABD-Türkiye iliÅŸkilerine deÄŸinen BaÅŸbakan Yıldırım, "Küresel teröre karşı bütün ülkeler birbirinin hukukuna saygı göstermek zorundadır. Teröre karşı uluslararası alanda yalnız bırakılan Türkiye, terörden muzdarip bütün toplumların acısını en iyi ÅŸekilde anlamaktadır. Kısacası küresel geliÅŸmeler oldukça karmaşık ve tehlikeli bir seyir izliyor. Bu durum maalesef ister istemez ülkeler arasındaki iliÅŸkilere de yansımaktadır. Bu noktada uzun yıllara dayanan dostluÄŸa sahip olduÄŸumuz müttefikimiz ABD ile iliÅŸkilerimizin durumuna kısaca deÄŸinmek istiyorum. Hepinizin malumu olduÄŸu üzere ABD ile aramızda ortak deÄŸerlere müşterek çıkarlara dayalı güçlü, kalıcı ve kapsamlı iliÅŸkiler mevcuttur. Esas itibariyle bugün küresel ve bölgesel anlamda yaÅŸanan olumsuz geliÅŸmeler artan istikrarsızlık bu iliÅŸkileri her zamankinden daha önemli hale getirmiÅŸtir. Amerika BirleÅŸik Devletleri ile yaÅŸamakta olduÄŸumuz sorunlar geçicidir. Türkiye’nin dostluÄŸu her zaman bütün müttefiklerimiz için önemli ve kıymetlidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün prensibi yurtta sulh, cihanda sulhtur. Bu prensipten hareketle, bütün haksızlıklara karşı duruyor, bütün mazlumlara kucak açıyoruz, bölgesel ve küresel barış için insanlık adına büyük bedeller ödüyor, yerinden yurdundan edilmiÅŸ milyonlarca insana evimizi açıyoruz, ekmeÄŸimizi paylaşıyoruz. Bu bizi suçlayanlar yeryüzünde yaÅŸanan acılar için bir kendilerinin ne yaptığına ne yapmadığına baksınlar, ondan sonra karar versinler" dedi.

Türkiye’nin New York BaÅŸkonsolosluÄŸunda gerçekleÅŸtirilen 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni’ne BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mehmet MuÅŸ, Anayasa Komisyonu BaÅŸkanı Mustafa Åžentop, Ä°stanbul Milletvekilleri Volkan Bozkır, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun SinirlioÄŸlu, New York BaÅŸkonsolosu Ertan Yalçın da katıldı.

NEW YORK / Ä°HA - AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.