Dünya
Kürtler bölge savaşına mı hazırlandırılıyor?
Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmelerin yanı sıra İran'ın bölgede devam eden yayılmacı politikası ile daha da karşı karşıya gelen ABD ve İran cepheleri; her iki taraf adına veya maşası olarak savaşan gruplar doğurdu. İran bunu 'paralı milis güçlerle' devam ettirirken, ABD ise bunu 'müttefik' başlığı altında sürdürüyor. Bu kapsamda Suriye'de PYD ile ittifak kuran ABD'nin ırak'ta müttefik olarak IKBY'yi seçtiği değerlendiriliyor...
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği bağımsız Kürdistan referandumunun ardından Irak Merkezi Yönetimi'nin harekete geçmesi ile bölgede haritalar yeniden değişti. Kerkük ve çevresindeki petrol bölgelerini ele geçiren Bağdat Yönetimi, İran destekli Şii milis gücü Haşd-i Şabi'nin de içerisinde bulunduğu ordu güçleri ile 15 saatte belirlenen hedeflerde kontrolü ele geçirdi. Peşmerge küçük çatışmaların haricinde Süleymaniye ve Erbil'e doğru çekilmiş 2014'ten sonra IŞİD ile mücadele sonrası veya Irak ordusunun terk etmesi neticesinde ele geçirdiği bölgeleri Bağdat güçlerine bırakmıştı. Peşmerge'nin geri çekilişi Kerkük ve çevresiyle sınırlı kalmadı. 2014'te IŞİD'in saldırısına uğrayan Sincar (Şengal) bölgesi de merkezi hükümetin eline geçti. Irak güçlerinin Kerkük'ten sonra dört bölgeyi de kontrol altına almasıyla Irak haritası 2003'teki haline yani Haziran 2014 öncesine dönmüş oldu.
"GÃœNEYDEKÄ° KÃœRTLER YENÄ°LDÄ°"
IKBY'nin yaÅŸadığı 'yenilgiÄŸi' Nerinaazad'a yazan Ä°brahim Kureken "Güney'de Kürtler yenildi mi?" diye sordu ve soruyu şöyle cevapladı: "Evet yenildi. En azından bir zaman dilimi için yenildiÄŸini kabul etmek lazım. Kabul etmezsek bundan sonraki geliÅŸmeleri anlamamız daha zor olacak. BaÄŸdat yönetiminin “zaferinden” sonra anayasa ile belirlenen federe yapıyı yok sayan adımlar atması durumun vahametini ortaya koyuyor."
Karuken şöyle devam etti:
"BAÄžIMSIZ KÃœRDÄ°STAN KARÅžITI KÃœRTLER"
"Kürtlerin içindeki Bağımsız Kürdistan karşıtları neredeyse bayram edecekler. Referandumun zamansızlığını dillerine dolayanalar “biz söylemiÅŸtik” lakırdısıyla üste çıkmaya çalışıyorlar. Bir milletin bağımsızlık isteme iradesi en üst deÄŸerdir, zaman zaman geriletilse bile."
"YENİLGİNİN NEDENİ REFERANDUM DEĞİL"
Yenilginin nedeni asla referandum değil. Referandum yapılmasaydı da İran ve yönettiği Irak güçleri Kürdistan'a saldıracaktı. Bundan herkes emin olsun. Elbette ki sonucu oluşmuş bir gelişmeyi değerlendirmek ve ondan dersler çıkarmak geleceği inşa etmek için olmazsa olmazdır. Bu bakımdan sağduyulu bir incelemeye ihtiyaç vardır.
"CEPHEDEKÄ° KÃœRTLERÄ°N BÄ°R KISMI Ä°HANET ETTÄ°"
"Cephedeki Kürt güçlerinin bir kesiminin ihanet edip düşmana yol vermesi yenilginin bir nedeni ama tamamı değil. Kürtler gereksiz bir kibre girdi, düşmanı küçümsedi."
"PEŞMERGE BİZİ ÇOK GÜÇLÜ OLDUĞUNA İNANDIRDI"
"Neredeyse bütün Irak güçlerini önüne katıp Basra'ya kadar kovalayacak güçte olduğuna bizleri inandırdı. Kendi güçlerini haddinden fazla önemsedi. Bu gerçekliği kabul etmek zorundayız."
"UMARIM DERS OLUR"
"Düşmanın saldırılarına birkaç saat bile dayanmayan boş bir kibrin kendi dışında nedenler araması beyhude. Güney'in en büyük hayal kırıklığı Türkiye ile ilgili. Türkiye gibi bir devletin bağımsızlığa gitmeye çalışan Kürdistan'ı destekleyeceğini sanmak saflığın ötesinde bir şey. Türk güçlerinin Başika'ya yerleştirilmesinin arkasında İran ve Haşdi Şabi saldırılarına karşı Kürdistan'ı koruyacağı inancı hakimdi. İzansız bir beklenti. Bundan daha büyük bir yanılgı olamaz. Umarız bu büyük bir ders olur."
"KÜRTLER B PLANI OLDUĞUNUN TARİHTE ÖRNEĞİ YOK"
"Büyük amaçlarla yola koyulan bir gücün yol haritasında risklere karşı alternatif planlarının olması gerekir. Kürtlerin A planının dışında bir planı olduğunun tarihte örneği yok maalesef. Oysa birinci adım atılmadan sonraki adımların hesabı yapılmalı."
"ABD, YA KÜRTLERDNE VAZGEÇTİ YA DA YEM OLARAK KULLANDI"
"Tek aktif müttefik güç Kürtler ve onu da Irak'ta saldırganların önüne attı Amerika. Bunun iki anlamı olabilir, ABD ya Kürtlerden vaz geçti ya da Güney Kürdistan'da Kürtleri yem olarak kullandı. ABD'nin Kürtlerden vazgeçmesi çok zor, zira Ortadoğu'da sahada olan tek müttefiki Kürtler. Kürtlerin yenilgisi ABD'yi Ortadoğu'da geriletir. Diğer açıdan ABD'nin bölgede kaybetmesi Kürtlerin de kaybetmesine yol açar. Bu bakımdan ABD'nin yerine yeni müttefikler aramak doğru bir tutum değil. Tüm bu olanlara rağmen ABD'nin alternatifi Rusya olamaz."
"ABD'NİN DOSTU OLMAZ, ÇIKARI OLUR"
"ABD Kürtleri IŞİD'e karşı kullandı, bu açık. Kürtlerin başka şansı yoktu. ABD gibi bir dünya gücünün müttefiki olmak Kürtlerin geleceklerini inşa etmeleri için büyük bir fırsattı, hayaldi. Ancak okuma yazmayı bilen herkes biliyor ki ABD'nin dostu olmaz, çıkarı olur."
ABD'NÄ°N HESABI: KÃœRTLERÄ° SAVAÅžTIRMAK
"ABD'nin ÅŸu haliyle çıkarı Kürtleri kendi amaçları için bir süre daha kullanmaktır. Kürtlerin hamle yaptığı Bağımsız bir Kürdistan ABD'nin istediÄŸi boyutta Ä°ran güçlerine karşı savaÅŸmayabilirdi. Sayın Mesut Barzan'nin “Kürtler asla mezhep savaşının tarafı olmayacak” sözü bazılarınca kayda geçirilmiÅŸti muhakkak. IŞİD sonrası Kürdistan'ı tehdit eden bir güç yaratılmalı ve Kürtler de buna karşı ölümüne savaÅŸtırılmalıydı. ABD'nin hesabı bu...
...Bir bütün olarak bölgede hesaplaşma günü yaklaşıyor. Bu savaşın kazananı olur mu bilinmez ama sıkıntılı günler başlayacak gibi. Bu bakımdan Kürtler olarak hepimiz tehdit altındayız. Ya övündüğümüz nüfusumuzla 50 milyon tek parça olacağız veya parça parça ona buna yem olacağız."
Henüz yorum yapılmamış.