Sosyal Medya

Güncel

Jagland: Türkiye ayrılmak istiyor

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Türkiye'den mektup aldığını ve Türkiye'nin büyük donörlük statüsünden ayrılma talebinde bulunduğunu açıkladı.



CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu Strazburg’da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştü. KılıçdaroÄŸlu ve Jagland görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Jagland, Türkiye'nin 2015'te kabul ettiÄŸi Avrupa Konseyi'ndeki büyük donörstatüsünden ayrılma talebini içeren bir mektup aldığını açıkladı. 

Konuya iliÅŸkin bir soru üzerine Jagland, "Sayın DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu’ndan bir mektup aldım. Mektup, Türkiye’nin artık (Avrupa Konseyi’nde) büyük donör olarak kalmayı sürdürmeyeceÄŸini ifade ediyordu. Avrupa Konseyi’nde büyük donör olarak Büyük Britanya, Fransa, Almanya, Ä°talya, Rusya Federasyonu ve Türkiye en çok maddi katkı saÄŸlayan ülkelerdir. Åžu anda nasıl bir takvim iÅŸleyeceÄŸini henüz bilemiyorum." ifadelerini kullandı.

"TÃœRK YETKÄ°LÄ°LERLE MÃœZAKERELERÄ°MÄ°Z DEVAM EDECEK"

Jagland, Avrupa Konseyi ve Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’nin (AÄ°HM) finansal açıdan her türlü desteÄŸe ihtiyacı olduÄŸunu sözlerine ekledi. Jagland, Türkiye’nin bu kararla Avrupa Konseyi’ne taahhütlerini yerine getirmeyeceÄŸine dair bir iÅŸaret görmediÄŸi ve Türk yetkililerle karara dair müzakerelerin devam edeceÄŸi yorumunda bulundu.

Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler arasına 2016 yılından itibaren dahil olan Türkiye bu kararla, yıllık katkı payını 13 milyondan 33 milyon avroya çıkarmıştı. Bu değişiklikle ayrıca AKPM'deki üye sayısı da 12'den 18'e çıkarılmış ve Türkçe, Avrupa Konseyi'nin çalışma dili haline gelmişti.

KILIÇDAROĞLU: BEN DE BURADA ÖĞRENDİM

Türkiye’nin büyük donörlükten ayrılma kararını Strazburg’da öğrendiÄŸini kaydeden KılıçdaroÄŸlu ise, "Burada öğrendim. SaÄŸduyunun egemen olmasını isterim. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde büyük donör olarak yer alması bizim açımızdan çok önemli." diye konuÅŸtu.

FETÖ, PKK ve DHKP/C'nin üs olarak gördüğü Avrupa BirliÄŸi ülkeleri terör örgütlerine kucak açmaya devam ediyor. Kemal KılıçdaroÄŸlu, geçtiÄŸimiz aylarda Avrupa Konseyi çalışanlarının kullandığı araç parkını, terör örgütü PKK yandaÅŸlarının kullanması için kapatan Strazburg' da kendini evinde gibi hissettiÄŸini söyledi.

"STRAZBURG'DA EVÄ°MDE GÄ°BÄ°YÄ°M"

KılıçdaroÄŸlu, "Strazburg’un, Avrupa Konseyi’nin demokrasi için, demokrasi kültürü için ne kadar önemli bir yer, bir kent olduÄŸunu biliyoruz. Türkiye de Avrupa Konseyi’nin kurucuları arasında, dolayısıyla burada kendi evimizde, kendi sorunlarımızı rahatlıkla tartışabileceÄŸimiz bir mecra olarak görüyoruz." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.