Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin yönetiminin 'erken emeklilik kararı' endişelendiriyor

Filistin yönetiminin, Gazze'deki sivil ve askeri memurları erken emekliye ayırma kararının, bölgede olumsuz yansımaları olacağı özellikle işsizlik sorununun daha da artmasına yol açacağı belirtiliyor



Filistin hükümetinin henüz emeklilik yaşına ulaşmamış binlerce Gazzeli memur hakkında birkaç gün önce aldığı "emeklilik kararının" bölgede endişeye neden olduğu ifade ediliyor.

Yerel basında yer alan haberlerde, Filistin hükümetinin söz konusu karar kapsamında, 5 bin 280'i Gazze, 2 bini Batı Şeria'dan 7 bin 280 askeri görevliyi "erken emekliye ayırdığı" belirtilerek, bu görevlilerin maaşlarının yüzde 70'ini alabileceği aktarılıyor. Filistin hükümeti veya Fetih Hareketi'nin konuya ilişkin bir açıklama yapmaması da dikkati çekiyor.

Gazze'deki Memurlar Sendikası Başkanı Arif Ebu Cerrad, hükümetin Gazze'deki sivil ve askeri sektörde çalışanlar hakkında suç işlediğini ifade ederek, "Filistin hükümetinin erken emekliye ayırdığı memurların sayısı 14 bine ulaştı." dedi.

"Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K ORANINDA ARTIÅž OLABÄ°LÄ°R"

Ebu Cerrad, "Bazen üst düzey yetkililerden arkadaÅŸlarımız emekli olurken bazen de 30'lu yaÅŸlarda gençler emekli ediliyor. Bu karar, Gazze bölgesi ve emekli olanların aileleri için bir felaket. Gazze Åžeridi, yaÅŸamın idamesi için gerekli temel ihtiyaçlardan bile yoksunken, erken emekliler, bölgede iÅŸsizlik oranını artıracak." 

KARARIN NEDENÄ° SÄ°YASÄ° MÄ° Ä°KTÄ°SADÄ° MÄ°?

Ekonomi uzmanı Mazin el-Acle ise söz konusu kararın siyasi deÄŸil, ekonomik olduÄŸunu savunarak, "Filistin yönetimi yaklaşık iki yıl önce maaÅŸ bütçesindeki açığı kapatmak için uluslararası kurumlar, donör ülkeler, Avrupa BirliÄŸi'yle bazı güvenlik memurlarının iÅŸten çıkarılması konusunda anlaÅŸmaya vardı. Ancak erken emeklilik kararının uygulanması, Filistinli gruplar arasındaki anlaÅŸmazlık nedeniyle ertelendi." dedi.

Askeri görevlilerin, Gazze'deki zayıf halka olduğunu ve bu nedenle seçildiğini söyleyen Acle, "Emekliye ayrılan askeri memurlar zengin bir tecrübe birikimine sahip. Çoğu yurt dışındaki askeri ve güvenlik akademilerinden mezun. Hükümet onların sahip olduğu derin birikimden mahrum kalacak." ifadelerini kullandı.

Siyasi analist Talal Avkel ise söz konusu kararın siyasi boyutları da olabileceğine işaret ederek, "Kararın, donör ülkeler ya da harcamalarda tasarrufa gidilmesiyle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca söz konusu kararın hem Gazze hem de Batı Şeria'da uygulanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avkel, bu uygulamaların Gazzelilerin insani ve ekonomik durumlarını daha da zorlaÅŸtıracağını kaydederek, "Erken emeklilikle çalışanların maaÅŸlarında yaÅŸanacak düşüş, iç pazarı olumsuz etkileyecek, özellikle banka borcu olanları ciddi bir karışıklığa sürükleyecek." ifadelerini kullandı. 

KARARIN YÖNETİM ALEYHİNDEKİ OLASI ETKİLERİ

Erken emeklilik durumunun devam etmesinin, Fetih Hareketi'nin Gazze'deki popülaritesini etkileyeceğini söyleyen Avkel, "Özellikle, Filistin uzlaşısının uygulanması kapsamında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde bu durumun olumsuz sonuçları olacaktır." diye konuştu.

Filistinli siyasi analist ve yazar Hani Habib ise hükümetin binlerce görevliyi erken emekli etmesinin mantıklı ya da hukuksal bir sebebinin olmadığına dikkati çekerek, "Filistin hükümetinin binlerce görevli hakkındaki erken emeklilik kararı, kendisi ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas aleyhinde bir kamuoyu yaratabilir." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.