Dünya
Ülke 5'incisi Fransa'yı değil Türkiye'yi seçti
Cezayir’deki üniversite sınavında 5’inci olan ve 4 dili ana dili gibi konuşabilen 19 yaşındaki Kaouther Mouheb, eğitim için Fransa’yı değil Türkiye’yi seçti.
EskiÅŸehir Anadolu Ãœniversitesinde, Bilgisayar MühendisliÄŸi bölümünde okuyan Cezayirli Kaouther Mouheb, geçen sene ülke 5’incisi olarak tamamladığı üniversite sınavı sonrası Fransa ile Türkiye arasında bir seçim yapma kararı aldı. Mouheb, Avrupa’da yükselen Ä°slamofobinin yanı sıra Türkiye’nin son yıllarda Arap dünyasında uyandırdığı sempatinin, kararında belirleyici olduÄŸunu söyledi. Türkiye’yi seçtiÄŸi için çok mutlu olduÄŸunu söyleyen Cezayirli öğrenci, geleceÄŸe yönelik hayallerinin çok büyük olduÄŸunu belirtti.
''FRANSA'NIN MÃœSLÃœMANLARA YAKLAÅžIMINI BÄ°LÄ°YORUZ''
19 yaşında olmasına raÄŸmen Arapça, Fransızca, Ä°ngilizce ve Türkçe’yi ana dili konuÅŸabilen Kaouther Mouheb, Türkiye’deki eÄŸitimden ve öğretmenlerin ilgisinden dolayı çok memnun olduÄŸunu dile getirerek, “Ãœniversite okumak için baÅŸka bir ülkeye gitmek istiyordum. Fransa ya da Türkiye’ye gelebilirdim. Cezayir’de Fransa’nın Müslümanlara karşı olan yaklaşımını biliyoruz. O yüzden Türkiye’yi seçtim. Türkiye’yi televizyondan izliyorduk ve ben Türkiye’yi beÄŸeniyordum. Ayrıca benden önce ablam da geldi buraya. Ablamın bana Türkiye hakkında anlattığı ÅŸeylerden sonra gelmeye karar verdim” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
''TÜRKLER ÇOK MİSAFİRPERVER''
Türkiye’deki yaÅŸam tarzının Cezayir’den çok farklı olduÄŸunu, ancak buna kısa sürede alıştığını belirten Mouheb, “Ä°lk baÅŸlarda Türkçe bilmediÄŸim için fazla arkadaşım olmadı. Türkçe öğrendikten sonra insanlarla iliÅŸki kurdum ve bence Türkler çok misafirperver insanlar. Sıcakkanlılar ve bizlere hep yardımcı olmaya çalışıyorlar. Türk arkadaÅŸlarım var ve onları çok seviyorum. Bölümümü çok seviyorum ve çok büyük hayallerim var. Hayallerimi gerçekleÅŸtirmeye çalışacağım” ifadelerini kullandı.
''YUDER BÄ°ZÄ°M Ä°KÄ°NCÄ° EVÄ°MÄ°Z GÄ°BÄ°''
EskiÅŸehir’e gelen yabancı öğrencilerin maddi ve manevi sıkıntılarına gönüllü ve karşılıksız olarak çözüm üretmeye çalışan Yunus Emre Uluslararası Öğrenci DerneÄŸine (YUDER) de teÅŸekkür eden Kaouther Mouheb, böylesine bir yapılanmanın olması sebebiyle kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söyledi.
Mouheb, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Bu programı arkadaşım bana anlattı. YUDER’e gittim. Orada ablalar vardı. Önce biraz korktum Türkçeyi iyi konuÅŸamadığım için ama ablalar bize karşı çok iyiydiler ve ilgililerdi. BaÅŸka programlara katıldım. Evlerine gittim. YUDER, EskiÅŸehir’de ikinci ailem gibi. Yabancı öğrenciler için böyle bir ortam çok önemli. Orada çok kiÅŸiyle tanıştım. Türk ve yabancı çok kiÅŸi tanıdım. Sıkıntı yaÅŸadığımızda bize çok yardımcı oluyorlar. Orası bizim ailemiz gibi.”
Henüz yorum yapılmamış.