Sosyal Medya

Dünya

Brexit müzakereleri 'para'ya takıldı

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakereler "para" konusuna takıldı



Brüksel’in etkili düşünce kuruluÅŸlarından Bruegel'in Müdür Yardımcısı Maria Demertzis, BirleÅŸik Krallık'ın Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) iliÅŸkin müzakerelerdeki son durum hakkında yaptığı açıklamada, Brexit müzakerelerinin 6'ncı turunun 9-10 Kasım'da Brüksel'de gerçekleÅŸtirileceÄŸini hatırlatarak, görüşmelerin Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May'in Floransa'da gerçekleÅŸtirdiÄŸi konuÅŸma sonrasında ivme kazandığını söyledi. 

Demertzis, İngiltere'de siyasi belirsizlikler ve May hükümetinde çalkantılar olduğuna işaret ederek, "Süreçte ciddi zorluklar mevcut. Buna rağmen müzakere sürecinde hem Birleşik Krallık hem de AB için ilerleme sağlamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle olabildiğince hızlı bir biçimde müzakerelerdeki ilk aşama geçilerek ticaret anlaşması görüşmelerine başlanmalı." ifadelerini kullandı.

Mevcut durumda tarafların "diplomatik oyunlar" oynadığını, süreci geciktirmenin hiç kimseye fayda sağlamadığını belirten Demertzis, Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinin Mart 2019'da son bulacağını hatırlattı.

Demertzis, "Bu tip müzakerelerin baÅŸarılı olması için süre kritik öneme sahiptir. Burada olumlu bir sonuç almak için geriye çok uzun bir süre kalmadığının farkına varılmalı." dedi. 

"BÜTÜN ÇABALARI BİR ANLAŞMA SAĞLAMAYA YOĞUNLAŞTIRMAK GEREKİYOR"

Maria Demertzis, AB üyesi 27 ülkenin, Ä°ngiltere’den mali taahhütleri konusunda açıklık getirmesini talep ettiÄŸini, BirleÅŸik Krallık'ın ise söz konusu faturayı azaltmaya çalıştığını ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Müzakerelerde artık ilerleme sağlandığını görmek istiyorum. 20-100 milyar avro aralığında bir ayrılık faturası tartışması devam ediyor. Bu rakam, ne olursa olsun ticaret anlaşması yapılmadan gerçekleşecek bir Brexit'le karşılaştırınca bir önem taşımıyor. Bütün çabaları, bir anlaşma sağlamaya yoğunlaştırmak gerekiyor."

Söz konusu rakamların ekonomilerin boyutlarıyla karşılaÅŸtırıldığında çok önemli bir konu olmaması gerektiÄŸini vurgulayan Demertzis, "Para konusu üzerinde bu kadar zaman kaybetmek iyi bir strateji deÄŸil. Taraflar arasında ayrılık sonrasında geçerli olacak ticaret anlaÅŸması yapılması, ekonomik açıdan çok daha büyük öneme sahip." diye konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.