Güncel
Ahmet Necdet Sezer, anayasa kitapçığını Bülent Ecevit'e neden fırlattığını açıkladı
![](resimler/detay/158764.jpg?1537804854)
Türkiye'ye en karanlık ekonomik kabusu yaşatan anayasa kitapçığı fırlatma olayının Ecevit'in Fazilet Partisi'nin kapatılmaması için dönemin Cumhurbaşkanı Sezer'in devreye girmesini istemesinden kaynaklandığı ileri sürüldü. İddianın sahibi olayın bir numaralı tanığı Sezer. CHP Milletvekili Sağlar'a ayaküstü bir sohbette, 16 yıl önce yaşanan ve Türkiye'nin geleceğini değiştiren olayın nedenini açıklayan Sezer, “Ecevit 2 kez bana gelip FP'nin kapatılmaması için AYM üyelerine telkinde bulunmamı istedi. Asıl neden Ecevit'in bu isteğiydi, Anayasa kitapçığı olayı böyle yaşandı” dedi.
10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, Türkiye'nin 2001 yılında ekonomik krizine girmesine neden olan Başbakan Bülent Ecevit'e Anayasa'yı fırlatma olayını anlattı. Sezer, yaşanan gerginliğin nedenini Ecevit'in Fazilet Partisi'nin (FP) kapatılmaması için ısrar ettiğini belirterek "Sayın Ecevit 2 kez bana gelip Fazilet'in kapatılmamasını ve Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerine telkinde bulunmamı istedi, ikisinde de reddettim ve aramızda büyük gerginlik oldu. Bu gerginlik sürerken, Anayasa kitapçığı olayı yaşandı. Asıl neden, Ecevit'in FP konusundaki isteğiydi'' dedi
Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberi aynen şöyle:
10'uncu CumhurbaÅŸkanı Sezer anayasa kitapçığını BaÅŸbakan Ecevit'e neden fırlattığını ilk kez açıkladı. Sezer, “Ecevit 2 kez benden Fazilet'in kapatılmamasını istedi. Reddettim. Gerginlik yaÅŸandı” dedi…
Türkiye, 19 Åžubat 2001'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer ile BaÅŸbakan Bülent Ecevit arasında yaÅŸanan “Anayasa fırlatma'' olayının ardından büyük bir ekonomik krize girdi. Borsa yüzde 14.6 düştü, repo faizleri yüzde 760'a fırladı, 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu. 510 bin kiÅŸi daha iÅŸsiz kaldı. 10'uncu CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer, 16 yıl sonra Ecevit ile aralarındaki gerginliÄŸin, Anayasa kitapçığı olayından deÄŸil, daha önce Fazilet Partisi'nin (FP) kapatılması davası nedeniyle baÅŸladığını açıkladı. Sezer, “Sayın Ecevit 2 kez bana gelip Fazilet'in kapatılmamasını ve Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerine telkinde bulunmamı istedi, ikisinde de reddettim ve aramızda büyük gerginlik oldu. Bu gerginlik sürerken, Anayasa kitapçığı olayı yaÅŸandı. Asıl neden, Ecevit'in FP konusundaki isteÄŸiydi'' dedi.
Tiyatro kulisinde açıkladı
Sezer bu açıklamasını, sanatçı Baykal Saran adına geçen hafta Ankara'da verilen “Tiyatro Ödülü” dolayısıyla katıldığı gecede yaptı. Ödül alan sanatçı Zeynep Ekin Öner'i tebrik eden Sezer, daha sonra kuliste CHP Mersin Milletvekili ve Kültür eski Bakanı Fikri SaÄŸlar ile sohbet etti. SaÄŸlar Sezer'e, tarihi olaylara tanıklık ettiÄŸini belirterek, anılarını yazmasını önerdi. Sezer ise 2001 krizinin nedeni olarak gösterilen “Anayasa fırlatma'' konusu gibi olaylar yaÅŸadığını, ancak anı kitabı yazmayı düşünmediÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi: “O olayda da herkes bizim aramızdaki gerginliÄŸin ve ekonomik krizin baÅŸlangıcının, Anayasa kitapçığı olayından kaynaklandığını zanneder. Ancak gerginlik, Fazilet Partisi'nin kapatılması davası nedeniyle baÅŸladı. Ecevit 2 kez bana gelip, Fazilet'in kapatılmamasını, bunun için arkadaÅŸlarım olan Anayasa Mahkemesi üyelerine telkinde bulunmamı istedi. Hukukun üstünlüğüne inanan ve yıllarca AYM'de görev yapan bir kiÅŸiye söylediÄŸi bu sözlere kırıldım ve reddettim. Bir süre sonra yeniden gelip, aynı istekte bulundu. Yine reddettim ve o görüşmede aramızdaki gerginlik arttı. Bu durum sürerken, 19 Åžubat'taki Anayasa kitapçığı olayı yaÅŸandı. GerginliÄŸin asıl nedeni, Ecevit'in FP konusundaki isteÄŸiydi. MGK'da yaÅŸananlar da, bu gerginlikten kaynaklandı''
Sağlar: Kriz zaten başlamıştı
Sezer ile görüşmesini SÖZCÃœ'ye anlatan SaÄŸlar ise ÅŸunları kaydetti. “Sayın Sezer'in anlattıklarından, gerginliÄŸin Anayasa fırlatma ile baÅŸlamadığı anlaşılıyor. Merhum Ecevit ile aralarında zaten gerginlik var. Ekonomideki baÅŸ aÅŸağı gidiÅŸ de baÅŸlamış vaziyette. Anayasa fırlatma olmasa da, kriz çıkacaktı. Aradan 16 sene geçmiÅŸ ve ülkenin gündemini deÄŸiÅŸtiren bir konuda, olayın bir numaralı tanığından, yeni bir ÅŸey öğreniyorsunuz. O gece ben kendisine, önemli olaylara tanıklık ettiÄŸini ve hatıralarını yazmasını, bunun gelecek kuÅŸaklar için de faydalı olacağını söyledim. Ama kendisi yazmayı düşünmediÄŸini aktarıp, bu olayı da anlattı.''
Fazilet Partisi 2001'de kapatıldı
Refah Partisi'nin kapatılması ve Necmettin Erbakan'ın yasaklı hale gelmesi üzerine 17 Aralık 1997'de Milli Görüş çizgisinde Fazilet Partisi (FP) kuruldu. Genel BaÅŸkanlığa önce Erbakan'ın avukatı Ä°smail Alptekin, sonra da Recai Kutan seçildi. RP'li vekiller, FP'ye katıldı. FP ilk seçimde 105 milletvekiliyle TBMM'ye girdi. Merve Kavakçı da FP'den vekil seçildi. Kavakçı'nın türbanlı olarak TBMM'de yemin etmek istemesi, krize neden oldu ve yemin edemedi. Ä°zinsiz ABD vatandaÅŸlığı ortaya çıkınca, milletvekilliÄŸi de düştü, vatandaÅŸlıktan çıkarıldı. Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı da “LaikliÄŸe aykırı eylemlerin odağı ve kapatılan RP'nin devamı olduÄŸu'' gerekçesiyle FP için 11 Mayıs 1999'da kapatma davası açtı. FP, 22 Haziran 2001'de Sezer'in CumhurbaÅŸkanı, Ecevit'in BaÅŸbakan olduÄŸu dönemde, AYM tarafından kapatıldı.
MGK'daki kitapçık krizinin ardından ekonomi çökmüştü
19 Åžubat 2001'deki MGK toplantısında CumhurbaÅŸkanı Sezer, BaÅŸbakan Ecevit'in Devlet Denetleme Kurulu'nun BDDK'da yaptığı denetimi eleÅŸtiren sözlerinden rahatsızlığını iletti. “Yasaları bilmeden eleÅŸtirmeyin, Anayasal yetkim var, denetimin de denetimi olur'' dedi. BaÅŸbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ise, “O anayasayı biz de görelim'' cevabını verdi. Sezer, buna kızıp, elindeki Anayasa kitapçığını Ecevit ve Özkan'a doÄŸru attı. Ecevit ve Özkan toplantıyı terk ederken, Özkan'ın “Nankör kedi” sözü siyasi tarihe geçti. Ecevit daha sonra “CumhurbaÅŸkanı terbiye dışı bir üslupla, yüzüme Anayasa kitapçığını fırlattı'' dedi. Olay sonrası ekonomi çöktü.
Henüz yorum yapılmamış.