Sosyal Medya

Güncel

Şile'de batan gemide kaptan belgesinin kiralandığı iddia edildi

Şile'de geçtiğimiz günlerde batan yük gemisiyle ilgili gün geçtikçe çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Bi iddiaya göre de faciada hayatını kaybeden gemi sahibi Nihat Küçük ve oğlu Aşkın Küçük, kaptanlık belgesini “kiralayarak” yola çıktı.



Karadeniz’de Ä°stanbul Åžile’nin 7 mil açığında sabaha karşı esrarengiz bir ÅŸekilde sulara gömülen 79 metrelik ‘Bilal Bal’ adlı geminin 1. kaptanının olmadığı ortaya çıktı. Ä°ddiaya göre, adına belge düzenlenen 1. Kaptan Refik Telci gemide hiç bulunmadı; faciada hayatını kaybeden gemi sahibi Nihat Küçük ve oÄŸlu AÅŸkın Küçük, kaptanlık belgesini “kiralayarak” yola çıktı. UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan, “SoruÅŸturma sonucu bilgileri netleÅŸtirmeden bir açıklama yaparsak kamuoyunu yanıltmış oluruz. Ä°ddialar olduÄŸu için soruÅŸturma baÅŸlattık zaten” ifadesini kullandı.

GEMİDEN 3 KİŞİ İNDİ

Gazete Habertürk'ten Hasan ÖrnekoÄŸlu, Esra Nehir ve Ä°rem Koca'nın haberine göre, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada da gemide kaptanın olmadığı bildirildi. Bakanlık, acente tarafından Gemlik Liman BaÅŸkanlığı’na sunulan belgelere göre gemide 10 personel bulunduÄŸunu kaydetti. Ancak liman baÅŸkanlığının izni ve bilgisi dışında kaptan, baÅŸmakinist ve bir yaÄŸcının gemiden ayrıldığı, baÅŸka bir gemicinin ise personele katıldığı ifade edildi. Bakanlık, konuyla ilgili adli ve idari soruÅŸturma baÅŸlatıldığını da belirtti.

2. Kaptan Cüneyd Yedican’ın kızı Dilara Yılmaz’ın, kayıplar arasında ismi geçen 1. Kaptan Telci’nin hiçbir yakınını Åžile’de bekleyen aileler arasında görmediklerini söylemesi, bakanlığın açıklamasıyla örtüştü. Habertürk’ün ulaÅŸtığı bir arkadaşı da 1. Kaptan Telci’nin Marmara Adası’nda bir otel iÅŸlettiÄŸini belirterek, “Kayıpların arasında onun da ismini görünce aradım. Gemide olmadığını söyledi. Daha sonra tekrar aradım ama telefonu kapalıydı” dedi. Gemiye sonradan binen personelin ismi ise belli olmadı.

BAÅžKA KAPTAN Ä°DDÄ°ASI

Geminin sahibi Nihat Küçük’ün uluslararası gemi kaptanı olan ve halen bir denizcilik firmasında deniz operasyon müdürlüğü yapan kardeÅŸi Sedat Küçük, kazayla ilgili ÅŸunları söyledi: “Geminin battığını 03.54’te öğrendim. Epirip adı verilen cihaz, geminin batmasıyla otomatik olarak sinyal vermiÅŸ. Kıyı Emniyeti olay yerine gitmiÅŸ. 3 mil yakınındaki bir Rus gemisi, olay yerinde filika ve botlara rastlamış. 10 mil açıklarında, bizi de tanıyan bir gemi belirtilen koordinatlara hareket etmiÅŸ.”

Geminin lodos olduÄŸu için 2-3 gün Kartal’da limanda kaldığını kaydeden Küçük, “Personelin yorgun olduÄŸunu düşünüyorum. BoÄŸaz’ı geçtiklerinde Nihat ve AÅŸkın uyanıktı. AÅŸkın o gece bir arkadaşını arayıp ‘Çok yorgunum, yarın görüşürüz’ demiÅŸ. Gemiden inen personel Sabri Yıldırım’ın da eÅŸinin rahatsız olduÄŸunu öğrendik” diye konuÅŸtu.

Refik Telci’nin gemide olmadığını doÄŸrulayan Küçük, geminin kaptanının Mehmet Varnalı olduÄŸu iddiasında bulundu. Küçük, “O da ölmüş olabilir” dedi. Mürettebat listesinde adı olmayan AÅŸkın Küçük’ün kaptan olarak görev yaptığı da iddialar arasında.

BATMA NEDENÄ° YAÅžLILIK MI?

Uzak yol gemi kaptanı Hünkar Keskin, geminin 43 yaşında olmasının kazada etken olabileceÄŸi belirterek, “Gemiler yaÅŸlandıkça sac kalınlıkları deniz suyuyla temas etmekten incelir. Daha önceden de iki kazası var. Kesinlikle önlem alınabilirdi” dedi. Kaptan Hasan Çankaya da “Sac atması sonucu batmış olabilir” diye konuÅŸtu.

TCG ALEMDAR ARIYOR

Gazete Habertürk'ten Murat Gürgen'in edindiÄŸi bilgilere göre, batan gemiyi 88 metre derinlikte bulan Deniz Kuvvetleri’ne baÄŸlı TCG Alemdar denizaltı kurtarma gemisi, arama çalışmasını sürdürüyor. Dalgıçlar, özel karışımlı gazlar kullanarak dalıyor. Arama çalışmasına insansız sualtı cihazı (ROV) ile destek veriliyor. Bulunan cesetlerin Nihat Küçük ile oÄŸlu AÅŸkın Küçük’e, diÄŸerinin ise makine mühendisi Hüsamettin Yazıcı’ya ait olduÄŸu belirlendi. 5 gemici aranıyor. Mürettabatın olay sırasında kamaralarında uyuduÄŸu ihtimali üzerinde duruluyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.