Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'deki Suriyeliler Türk olmak istiyor

Suriyeli mülteciler ile ilgili BM destekli bir araştırmada Türkiye'de yaşayanların Türk vatandaşı olmak istediği ortaya çıktı.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi’nin desteÄŸiyle Ä°nsani GeliÅŸme Vakfı ve Ä°stanbul Politikalar Merkezi tarafından “Suriyeli GiriÅŸimcilerin Türk Ekonomisine Katkısı” araÅŸtırması gerçekleÅŸtirildi.

Suriyeli sığınmacıların yüzde 79’unun yaÅŸadığı Ä°stanbul, Åžanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Mardin, Bursa ve Ä°zmir’de 1300 kiÅŸiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldı.Türkiye'deki Suriyeliler Türk olmak istiyor

TÃœRK VATANDAÅžLIÄžI Ä°STÄ°YORLAR

AraÅŸtırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki 3.5 milyon Suriyelinin 650 bini (yüzde 31) istihdam ediliyor . Çalışma izni olan Suriyeli sayısı sadece 20 bin olarak tespit edilirken, yabancı sermaye statüsüyle 8 bin 100 Suriyeli ÅŸirketin bulunduÄŸu Türkiye’de, sığınmacılar kayıtdışı ve ucuz iÅŸgücü olarak çalıştırılıyor.

Araştırmada, Suriyelilerin günlük satın alma gücünün 2 doların altında olduğu da tespit edildi.

Türkiye'deki Suriyeliler Türk olmak istiyor

GELECEKLERİNİ TÜRKİYE'DE GÖRÜYORLAR

AraÅŸtırmaya katılan sığınmacıların yüzde 52’si, geleceÄŸini Türkiye’de gördüğü sonucu ortaya çıkarken, Suriyelilerin yüzde 74’ü, Türk vatandaÅŸlığına geçmek istiyor. Bu oran, 15-17 yaÅŸ grubunda yüzde 80’e kadar çıkıyor.

Sığınmacıların yüzde 45’i “Suriyeli olduÄŸum için buradaki halk beni dışlıyor” derken,“Ä°mkânım olsa bir Avrupa ülkesine taşınmak isterim” diyenlerin oranı yüzde 42. Suriyeli sığınmacıların ortalama hane halkı büyüklüğü ise 6.2.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.