Sosyal Medya

Coğrafyamız

İbadi'den Peşmerge'ye iki seçenek

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Peşmerge Güçleri’nin ya merkezi hükümet bağlanması ya da sayılarının azaltılıp yerel bir güç olarak kalması gerektiği seçeneklerini öne sürdü. Abadi, “Peşmerge Güçleri ya Irak savunma güçlerinin bir parçası olup Irak Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığından emir almalı ya da küçülüp lokal bir güç haline gelmeli” dedi.



Rudaw'ın haberine göre, İngiliz Independent gazetesine verdiği röportajda Abadi, IKBY ile Irak hakkındaki önemli sorulara yanıt verdi.

Abadi, “PeÅŸmerge Güçleri ya Irak savunma güçlerinin bir parçası olup Irak Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığından emir almalı ya da küçülüp lokal bir güç haline gelmeli” diye konuÅŸtu.

PeÅŸmerge sayısıyla ilgili Abadi, “Kürt yetkililer birçok kez, az sayıda peÅŸmergenin görev yaptığını, diÄŸerlerinin evde olduÄŸunu bize ilettiler” dedi.

BaÅŸbakan seçildiÄŸinde, Irak ordusunun kalabalık olmasına raÄŸmen Musul’u IŞİD’e bırakıp çekilmesine ÅŸaşırdığını söyleyen Abadi, sebebini ordu içindeki yolsuzluÄŸa olduÄŸa baÄŸladı ve o askerlerden birçoÄŸunun görev yapmadığı halde maaÅŸ aldığını ifade etti.

"MAAŞLARI DA KENDİLERİ ÖDEMELİ"

Abadi peÅŸmerge için ise, “PeÅŸmerge için de aynı durum vardı. Yolsuzluk nedeniyle peÅŸmerge 2014 yılında Kürdistan Bölgesi sınırlarını koruyamadı. Bu yüzden Kürdistan Bölgesi Hükümeti Ä°ran ve Amerika’dan yardım istedi” ifadelerinde bulundu.

“Federal hükümetin kontrolündeki peÅŸmergelerin maaşını ödemeye hazırım” diyen Abadi, “Fakat onlar lokal bir güçleri olsun istiyorlarsa sayıları fazla olamaz ve maaÅŸları da kendileri ödemeli” dedi.

Irak BaÅŸbakanı, havalimanları ve gümrük kapılarının teslimi hakkında ise, “Irak hükümetine baÄŸlı yetkililerin, havalimanları ve sınır kapılarındaki varlığı sembolük olamaz. Kendileri orada yetkili olmalıdır” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.