Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Peşmerge ile Irak ordusunun savaşı haramdır'

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Karadaği, “Irak ordusu ile peşmergenin savaşması haramdır” dedi.



Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi Genel Sekreteri Dr. Ali KaradaÄŸi, peÅŸmerge ile Irak ordusu arasında her türlü çatışma ve savaşın haram olduÄŸu fetvası vererek, “Her kim ki toprağını koruma adına öldürülürse, ÅŸehittir” dedi.

 

Karadaği, yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümetine çatışmaları durdurup diyalog kurmaları çağrısı yaptı. Karadaği, savaş ve kan dökmenin faydasının olmadığını, halkların iradesinin savaşla yansıtılamayacağını belirtti.

Zafer sarhoÅŸluÄŸunun Irak’ta daha fazla kan dökülmesine yol açtığını belirten KaradaÄŸi, Irak’ta din ortaklığı ve terörle mücadeledeki birlikteliÄŸe vurgu yaptı. 

 

KaradaÄŸi, “Ali KaradaÄŸi olarak, Müslümanlar arasında savaşın, haram olduÄŸu fetvasını veriyorum. Diyalog kabul edilmelidir. Ä°slam’a karşı olmasa bile askeri seçenek ve kibirde ısrarı, Allah kabul etmez” ifadelerini kullandı. 

 

Rudaw'ın haberine göre, Irak’taki bütün din alimleri ve mercilere çatışmaların önüne geçilmesi için rol oynamaları çaÄŸrısı yapan KaradaÄŸi, Irak hükümetine de ÅŸu çaÄŸrıyı yaptı:

 

“Erbil’in anayasal temelde diyalog talebini kabul edin çünkü diyaloÄŸu kabul etmek ÅŸerii ve ulusal bir farzdır ve kan dökmenin, talanın önüne geçmektedir. DiyaloÄŸu kabul etmeyen taraf zulümkardır. DiyaloÄŸu kabul ettiÄŸi halde saldırıya uÄŸrayanın ise kendini savunmaya hakkı vardır. Bu savunmada her kim öldürülürse ÅŸehittir ve mekanı cennettir. Karşıtının ise yeri cehennemdir.” 

 

Dünya ülkelerine de çaÄŸrıda bulunan KaradaÄŸi, taraflar arasında diyalog kurulması için giriÅŸimlerde bulunmalarını istedi. 

Irak BaÅŸbakanı Haydar Abadi, görüşmelere baÅŸlanması için 27 Ekim’de saldırıların geçici olarak durdurulması emri verdi. Bir gün sonra ise peÅŸmerge ve Irak komutanları Musul’da toplantı yaptı. Toplantıya katılan yetkililerin açıklamalarına göre bazı konularda uzlaşı saÄŸlandı ve BaÄŸdat, Erbil’den gelecek yanıtı bekliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.