Sosyal Medya

Coğrafyamız

Katalonya'ya bir destekte iÅŸgalci Ermenistan'dan geldi

Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına bir destekte, işgalci Ermenistan'dan geldi. Azerbaycan'a ait Karabağ bölgesinde işgalci olarak yerleşen Ermenistan'ın defacto yönetimi Katalonya hakkında açıklama yaptı.



Ermenistan merkezli bir haber sitesinde verilen habere göre,sözde Karabağ (Artsakh) Cumhurbaşkanı Sözcüsü Davit Babayan, 'halkların kendi kaderini tayin etme her türlü medeni süreci takdirle karşıladığını' söyledi.

“Ä°spanya bölünmek istemiyorsa devlet kurumu federasyona veya konfederasyona deÄŸiÅŸmeli” diyen Babayan  “Halkların kendi kaderini tayin etme hakkı uluslararası hukukun en önemli unsurudur ve devletler bu hakka saygı duymalı” ifadelerini kullandı.

Artsakh’ın Katalonya’nın bağımsızlığını tanıyıp tanımaması sürecin gidiÅŸatına baÄŸlı olduÄŸunu söyleyerek Babayan “Bu bir zaman meselesidir” ÅŸeklinde cevap verdi. 

DAÄžLIK KARABAÄž SORUNU

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edilirken, 1 milyona yakın kişi doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Taraflar, 4-5 Mayıs 1994'te, Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle Bişkek Protokolü diye bilinen ateşkes anlaşması imzaladı.

Anlaşmayla geniş çaplı saldırı ve operasyonlara son verildi. Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli illerine konuşlandırılan Ermeni güçleri ile diğer bölgeleri savunmak için konuşlanan Azerbaycan güçleri arasında cephe hattı oluştu.

Mevzilerin inşa edildiği, siperlerin kazıldığı cephe hattı, Ermenistan'la sınırda bulunan Gazah, Ağstafa, Tovuz ve Gedebey illeri boyunca da uzandı. Birbirlerine çok yakın olan mevzi ve siperler arasındaki alanlara ise olası saldırıları önlemek için mayınlar döşendi.

 

Bişkek Protokolünün imzalanmasından bu yana ateşkes kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda her iki taraf da kesin rakam verilmeyen fakat sayıları binlerle ifade edilen askerini kaybetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.