Sosyal Medya

Güncel

'80 milyon dolarlık süs bitkisini neden ithal ediyoruz!'

Türk süs bitkisi sektörü dünya çapında üretim yaparken, yıllık 80 milyon dolarlık ithalata isyan etti. SÜSBİR Başkanı Dündar, “Yerlisi daha iyi iken şehirleri ithal bitkilerle süslüyorlar” dedi.



Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar, Türkiye'nin, aynı kalitede üretim olduğu halde yılda 80 milyon dolarlık ithalat yaptığını söyledi. Özellikle belediyelerin ağaç kalınlığı gibi gerekli olmayan şartları ihale şartnamesine koyarak ithalata yol açtığını söyleyen Dündar, "Bir ıhlamur ağacının kalınlığını 5 santim olarak belirleyen belediye, bu ürünün Türkiye'de bulunmayacağını biliyor. Bu nedenle de ithalata yöneliyor. Oysa daha düşük kalınlıkta ürünü biz de verebiliyoruz. Türkiye süs bitkisi üreticileri; Hollanda, İtalya, İspanya ve Almanya'daki üreticilerle aynı kategorideki ürünleri üretebiliyor. Süs bitkisi üreticisi yirmi yıl önceki gibi değil" dedi. Sabah'ın haberine göre Dündar şöyle devam etti: Türkiye'de üretebiliyorsak, yerli üretici kazansın, ülkemiz kazansın, milli sermayemizi israf etmeyelim. Türkiye, ithal ettiği kadar da ihracat yapıyor. Yani, üretim kalitemiz de Avrupa seviyesinde.

 
Türkiye süs bitkileri üreticilerini temsil eden tek kamu kurumu olan SÜSBİR'in 4 milyar TL'lik üretim hacmine sahip olduğunu söyleyen Dündar, Ulusal Strateji Raporu'nda yer alan 'Kümelenme Modeli'ni hayata geçirerek, yaygınlaştırmayı hedefleyen Birliğin, süs bitkileri üretim alanlarını kompleks alanlara dönüştürerek, ithalatı en aza indirmeyi, ihracatı ise 2023 hedefinde belirlenen 500 milyon TL'ye çıkarmayı hedeflediğini belirtti.
DEVLETÄ°N ATIL ARAZÄ°LERÄ°NE TALÄ°BÄ°Z
 
Devletin atıl arazilerine talip olduklarını ifade eden SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündar, "Bizim önemli sorunumuz arazi bulamamak. Arazi satın alarak üretim imkânsız hale geldi. Kiralama da kalıcı çözüm değil. O nedenle, devletin atıl alanlarına talibiz" dedi. Dündar, Yalova, Ödemiş, Manisa, Antalya, Adana gibi süs bitkisi üretimine uygun atıl alanların uzun vadeli kiralamalarla sektöre tahsis edilmesini istediklerini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.