Sosyal Medya

Güncel

Dev girişimcilerin gözü Suudi Arabistan'ın 'NEOM'unda

Petrol gelirlerine bağımlı ülke ekonomisini çeşitlendirmek isteyen Suudi Arabistan'ın mega projesi bir çok girişimcinin ilgi odağı oluyor.



Güneş enerjisi, yüksek teknoloji ve eğlence alanlarında neredeyse hiç tecrübesi olmayan Suudi Arabistan, ülkenin Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın "NEOM" adını verdiğini mega kent projesiyle farklı bir alanla dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya hazırlanıyor.

Projenin ilk aÅŸamasının 2025 yılında tamamlanmasının planlandığını söyleyen Bin Salman'ın mega kenti daha ÅŸimdiden iÅŸ dünyasından ünlü isimlerin gözdesi oldu. 

NEOM BRONSON'IN RADARINDA

O isimlerden biri de yakın tarihte  gerçekleÅŸtirdiÄŸi Suudi Arabistan gezisinde  Virgin Grubu'nu yaratırken Kızıl Deniz kıyısındaki mavi sulardan ilham aldığını ifade eden Ä°ngiliz giriÅŸimci Richard Branson. Branson'ın hem ülkenin geneli için hem de  Bin Salman'ın 500 milyar Dolar fon ayırdığı Kızıldeniz kıyısında inÅŸa edilecek mega kent "NEOM" için üç önemli yatırım planının olduÄŸu konuÅŸuluyor. 

Branson'ın ilk proje hedefinin sürdürülebilir enerji ve robotlarla çalışan bir iÅŸ merkezi olduÄŸu söylenirken , daha sonra baÅŸkent Riyad'ın yakınlarında bir eÄŸlence merkezi inÅŸa edeceÄŸi ve son olarak Kızıldeniz'teki adalarda bir eko-turizm kompleksine danışmanlık ÅŸirketi planının hayata geçirileceÄŸi biliniyor. 

26 bin 500 kilometre karelik bir alana yayılacak ve  Akabe Körfezi'nde ve SüveyÅŸ Kanalı ile deniz ticaret yollarına yakın bir noktada inÅŸa edilecek NEOM için açıklamalarda bulunan Bin Salman ise " Bu mega kent dünyada yeni ÅŸeyler yaratmak isteyen ve hayallerinin peÅŸinden gitmek isteyenler için bir yer. Bu odanın içinde ve bu odanın dışında bu fikri somutlaÅŸtırmak için bizimle birlikte çalışan çok sayıda ortakımız olacak." 

SUUDÄ° ARABÄ°STAN'DA Ä°LK HEDEF: YEREL EKONOMÄ°

Enerji, su, biyoteknoloji, gıda, ileri üretim, eğlence gibi endüstrilere yönelecek mega kent projesinin yanında Bin Selman'ın hedefleri arasında Suudi vatandaşların ülke içinde daha fazla harcama yapmalarını sağlamak, yerel ekonomiye bağlamak ve yeni iş sahalarının yaratılmasını teşvik etmek geliyor.

"NEOM SPEKÃœLATÄ°F BÄ°R PROJEDÄ°R"

Öte yandan "Prensler, komisyoncular ve  bürokratlar: Suudi Arabistan'da devlet ve petrol" adlı kitbın yazarı Londra okulu öğretim üyesi Doçent Dr Steffen Hertog, NEOM için "Spekülatif bir projedir ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde sahip olacakları sorunlardan kurtarılamayabilirler ve  bu durumda kendilerine yardım edemeyecektir" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.