Sosyal Medya

Güncel

'100 bin Suriyeli geri döndü'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şanlıurfa’daki iki günlük temasları kapsamında Suriye sınırına komşu olan Suruç’ta onuruna verilen yemeğe katıldı.



Åžanlıurfa ’da gece konaklayan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, partisinin Ä°l BaÅŸkanlığı'nı ziyaret etti.Burada parti yöneticileriyle bir araya gelen ÇavuÅŸoÄŸlu, Åžanlıurfa’da moral bularak streslerini attıklarını belirterek, "Dün Åžanlıurfa'ya geldik. Burada sevgiyi gördük, kardeÅŸliÄŸi gördük, dayanışmayı gördük, aÅŸkı gördük ve millete hizmet etme aÅŸkını gördük. Uyumu gördük, uyumu bereketini de gördük. Esasen bütün ÅŸehirlerimizin örnek alması gereken bir ÅŸehir. Ä°dareciler ve siyasiler arasında uyum var" diye konuÅŸtu.

"BASIN MÜŞAVÄ°RÄ°MÄ° NEW YORK’TAN Ä°THAL ETTÄ°M AMA KENDÄ°SÄ° SÄ°VEREKLÄ°’DÄ°R"

Åžanlıurfa’ya ve halkına büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Ben de yeni basın müşavirimi New York’tan ithal ettim ama kendisi Siverekli'dir. New York'ta biraz monÅŸerleÅŸmiÅŸ ama halen Siverekli olduÄŸu belli oluyor. Asılını unutmamış. Benim rahmetli annemin sofrasında kalmış 14 gün annemi kandırmış. Simdi bizim basın müşavirimiz oldu. Onu kutluyorum. Suriye 'nin Åžanlıurfa'sı var, Türkiye'si var, Gaziantep'i var, Kilis'i var ama bizim kimimiz var ? Elbette Allah'ımız var. Ama büyük bir milletimiz var. Biz o nedenle çok güçlü olmalıyız. Åžanlıurfa'ya hizmet edelim, daha fazlasını da hak ediyor ama mesele sadece Åžanlıurfa deÄŸil Türkiye'yi çok güçlü yapmamız lazım" dedi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, buradaki ziyaretinin ardından Suriye sınırına komÅŸu olan Suruç Ä°lçesi'ne baÄŸlı Ziyaret Mahallesi'nde onuruna verilen yemeÄŸe katıldı. Burada toplanan vatandaÅŸlarla tokalaşıp sohbet eden Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu beraberinde AkParti Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ve Mehmet Akyürek ile birlikte yer sofrasında yemek yedi. Yemekte Åžanlıurfa’da bulunduÄŸu süre içerisinde kilo almamak için direndiÄŸini ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, ancak bu direnmenin bir faydasını görmediÄŸini söyledi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNDEN KAÇAN KARDEŞLERİMİZE KUCAK AÇTIK"

Suriye’deki durumun iyileÅŸmesi için çaba sarf ettiklerini kaydeden Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Türkiye olarak Suriye’nin durumunun iyileÅŸmesi için yoÄŸun çaba sarf ediyoruz. Yine Irak’ta tekrar istikrarın saÄŸlanması için çok destek veriyoruz. Bunun için yoÄŸun çaba sarf ediyoruz. Ä°kili düzeyde ve çok taraflı platformlarda Türkiye olarak önemli rol oynuyoruz. Ä°nÅŸallah bu bölgede yaÅŸayan kardeÅŸlerimizle de görüştüm. Bir an önce Suriye’ye dönmek istiyorlar. Kendi topraklarına dönmek istiyorlar. Özellikle YPG ve PKK ’nın ellerinden aldıkları evlerine topraklarına geri dönmek istiyorlar. Bunlara tekrar sahip olmak istiyorlar. Dolayısıyla ÅŸartlar iyileÅŸtikçe bu kardeÅŸlerimiz dönecekler. Ama biz Türkiye Cumhuriyeti olarak burada savaÅŸtan ve terörden kaçan DEAÅž ve YPG/PKK teröründen kaçan kardeÅŸlerimize evimizi açtık. Milletimizde tüm zorluklara raÄŸmen Suriye’den ve Irak’tan gelen kardeÅŸlerimize her zaman evini, gönlü açmıştır. Suriye’de terör bittikten sonra siyasi sürece geçecektir. Burada siyaseti çözüme kavuÅŸturmak Suriye’nin istikrarını ve güvenini saÄŸlamaktır. Bu güvenlik ve istikrar tedbirleri alındıktan sonra Suriye tekrar eski günlerine baÅŸladıktan sonra bu kardeÅŸlerimizin dönme imkanı olacaktır. ÖrneÄŸin Fırat Kalkanı Operasyonu'nda birçok ÅŸehri El Bab'a kadar DEAÅž’tan geri aldık. O ÅŸehirlerin gerçek sahiplerine teslim ettik. Bugüne kadar Türkiye’de 100 bin civarında Suriyeli geri dönmüştür. Artık orası güvenli ÅŸehirlerdir. Belki hayat ÅŸartları tam isteÄŸimiz deÄŸil ama bizler onlara yardım ediyoruz. Elektrik, su ve gıda veriyoruz. Demek ki güvenlik saÄŸlanırsa Suriyeli kardeÅŸlerimiz dönecek. Åžimdi bunu Ä°dlib'de yapmak istiyoruz. Ä°nÅŸallah ÅŸartlar iyileÅŸtikçe Suriyeli kardeÅŸlerimiz de kendi evlerine ve topraklarına dönecektir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.