Sosyal Medya

Güncel

'O mezarların Türklerle alakası yok'

İstanbul Ünivesitesi'nden Prof. Dr. Şevket Dönmez, Beşiktaş'taki metro kazılarında bulunan mezarların Türklere ait olmadığını söyledi



Ä°stanbul Ãœniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Åževket Dönmez, Ä°stanbul'da yapımı süren KabataÅŸ-BeÅŸiktaÅŸ-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının BeÅŸiktaÅŸ istasyonda rastlanılan tarihi kalıntılarla ilgili, "Bu mezarların Türklerle bir alakası yok. Çünkü buradan çıkan gömüler, iskeletler yakılmış. Türkler tarihlerinde hiçbir zaman yakma gömü geleneÄŸini kullanmamıştır" dedi. 

Prof. Dr. Dönmez, Samsun'da katıldığı 3. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu'nda İstanbul Beşiktaş'ta yürütülen kazılarda rastlanılan kalıntılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kazıda bulunan kurgan tarzında mezarlarla ilgili yapılan 
haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Dönmez, bölgeyi eylül ayında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü ve öğrencileriyle gezdiğini söyledi.

TOPLUMU YÖNLENDİRİCİ HABERLER

İncelemelerin ardından kurgan tarzında mezarların "Türklerin de köken aldığı Proto Turan halkına ait olabileceği" yönünde tespit yaptığını anlatan Dönmez, şöyle devam etti:

"Ancak bunların Türklere ait olabileceÄŸine dair bir arkeolojik bulgu bulunmuyor. Bu tür spekülatif, toplumu yönlendirici, sosyal medyayı hareketlendirici baÅŸlıklarla haber yapılmaması gerektiÄŸine inanıyorum. Bu mezarların Türklerle bir alakası yok. Çünkü buradan çıkan gömüler, iskeletler yakılmış. Türkler tarihlerinde hiçbir zaman yakma gömü geleneÄŸini kullanmamıştır. Belki Traklara, belki Kimmerlere ait." 

"TÃœRKLERE AÄ°T DEMEDÄ°M"

Bulunan tarihi kalıntılara "kurgan" denildiğini dile getiren Dönmez, "Kurgan, Türklerin de içinde olduğu Asya halklarının bir geleneğidir ancak Türkler kurganı 10. yüzyıla kadar kullanmışlardır. Bunu tarih dergisindeki yazımda belirttim. Yani kurgan türü mezarların bu insanların, Türklerin de ortaya çıktığı bölgeden geldiğini söyledim. 'Türklere aittir' demedim" ifadesini kullandı.

O dönemde henüz Türk, Yunan, Pers halkı gibi kavramların olmadığını, çünkü daha yazının bulunmadığına dikkati çeken Dönmez, "Kimin olduğunu bilmiyoruz. Bu tür etnisite çalışmaları antropolog ve ileri araştırmaların işi. Biz şu an bunları yapacak seviyede değiliz ama Türkiye'de iki tane kurgan uzmanı var. Bunlardan biri benim, birisi de Prof. Dr. Aynur Özfırat" diye konuştu.

"Ä°STANBUL'UN TARÄ°HÄ° YUNANLILARLA BAÅžLADI"

Türklerin Anadolu'ya 1071'den önce geldiğinin Amasya Oluz Höyük kazılarıyla kanıtladığını vurgulayan Dönmez, "1071'den 100 yıl önce. Yani bugünkü Anadolu Türklerinin ataları Amasya'da, benim kazı yaptığım alanda gömülü. İstanbul'da ise 3 bin-3 bin 500 yıl öncesindeki bir tarihten bahsediliyor" dedi.

Prof. Dr. Dönmez, bu tarihi kalıntıların söz konusu mezarların Türklere ait olup olmamasından çok, Yunan öncesi birtakım halkların da İstanbul'da bulunması gerçeğini açığa çıkardığına işaret ederek, genellikle İstanbul'un tarihinin Yunanlılarla başladığının bilindiğini aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.