Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Resul Tosun: 'Değişim sadece belediyelerde değil dış politikada da gerekli'

Gazeteci-yazar Resul Tosun ile Düşünce Mektebi olarak özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Son günlerde çok konuşulan konulardan belediye başkanları istifalarını, Türkiye-Irak yakınlaşmasını ve Türkiye gündemiyle ilgili pek çok soruyu Sayın Resul Tosun'a sorduk önemli cevaplar aldık. İşte Star gazetesi köşe yazarından gazeteci-yazar Resul Tosun ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi...



DÜŞÜNCE MEKTEBİ / SÖYLEŞİ

M. Mazlum ÇELİK
 
Ak Parti’nin içinde bir yenilenme, tazelenme ihtiyacı var mıdır?
 
Genel baÅŸkan böyle bir ihtiyacın varlığına kanaat getirmiÅŸ olmalı ki metal yorgunluÄŸundan bahsederek düğmeye bastı.Benim ÅŸahsi kanaatim yenileme ve tazelenmenin yukardan aÅŸağıya deÄŸil aÅŸağıdan yukarıya olması istikametindedir.Yani parti üyeleri delegeleri delegeler yönetimleri gerekli görüyorsa deÄŸiÅŸtirmelidir.Ancak siyasi partiler kanunu bu tür yenilenme ve tazelenmeyi saÄŸlayacak demokratik içerikten yoksun.Dolayısıyla AK Parti’de yenilenme yukardan aÅŸağıya yapılıyor. Siyasi tecrübesi son 15 yılda girdiÄŸi her seçimi kazanarak tescillenmiÅŸ olan lider müdahil oluyor.
 
Belediyelerdeki değişimleri bu ihtiyacın yansıması olarak mı görmeliyiz?
 
Belediyelerde yaşanan değişimlerin de bu ihtiyaca binaen yapıldığı anlaşılıyor. Fakat istifa gerekçeleri açıklanmadığı için kamuoyu tatmin olmuş değil.
 
Büyükşehirlerdeki İstifalar ile Cumhurbaşkanı istediği sonucu alabilecek mi?
 
Söylediğim gibi girdiği tüm seçimleri kazanma başarısı göstermiş olan genel başkanına partinin itimadı tam.Kamuoyundaki sükûnetten anlaşılıyor ki kamuoyu da liderin tasarrufunu doğruluyor.Öyle olmasa İstanbul gibi bir dünya şehrinin başkanı istifa ettiğinde yer yerinden oynamaz mıydı?
 
* İstifası istenen belediye başkanlarının yönettiği illerde 16 nisan referandumu sonuçları (Yeşil: Evet, Kırmızı: Hayır)
 
Sizce 16 Nisan’da 'Hayır' çıkan bölgeler dışında sorun teÅŸkil eden belediyeler var mı?
 
Belediye olup da sorunsuz olması mümkün deÄŸildir. Belediyeler yerel sorunları çözmek için vardır. Bu sorunları çözerken isabetli karar ve icraatlar kadar kasten ya da farkında olmadan yanlış karar ve icraatlar da olabilir. Siyaset için önemli olan bu yanlış kararların kamuoyunu etkileyip etkilememesidir.Ayrıca büyük beklentilerle seçilen kimi baÅŸkanların beklentilere cevap verememesi sebebiyle partisine olan sempatinin azalması da -yanlış karar vermese de yanlış icraat yapmasa da-  siyasi kararlar için etkili olabilir.16 Nisan referandumunun ötesinde baÅŸkanların halk desteÄŸi de parti merkezi tarafından test edilmektedir. Hiçbir kusuru olmayan baÅŸkanlar eÄŸer halk desteÄŸini yitirmiÅŸse siyasi liderlik tabiatıyla kendisinde tasarruf hakkı bulur.
 
Afyonkarahisar’daki Ä°stiÅŸare toplantısında Arınç, Çelik gibi eski ağır topların davet edilmesini nasıl görüyorsunuz, metal yorgunluÄŸu söylemleri ile bu davetin bir iliÅŸkisi var mıdır?
 
Bahsettiğiniz isimler partinin kurucuları. İstişare toplantılarına kurucuların katılması kadar normal bir uygulama olmaz/olmamalı. Kurucular partinin tüm toplantılarına katılırlar.Anılan şahsiyetlerin partinin toplantılarına katılmaları haklarındaki dedikoduları etkisizleştirmesi açısından partinin yararınadır diye düşünüyorum.
 
'SURİYE'DE GEÇ KALDIK, AFRİN VE KOBANİ'Yİ ALMALIYDIK'
 
 
 
Türkiye dış politikada attığı adımları nasıl okuyorsunuz, sert bir tutum içinde olduğu eleştirilerine katılıyor musunuz?
 
Ben dış politikada atılan adımları doÄŸru fakat eksik buluyorum. Genel politika çerçevesi başından beri bence isabetli.Özellikle Suriye konusunda Türkiye’nin tavrı eleÅŸtirilmektedir. Ben Suriye politikamızı doÄŸru buluyorum ama eksik buluyorum. Fırat Kalkanı benzeri operasyonlarda geç kalındığını düşünüyorum.Uçağımız düşürüldüğünde, Reyhanlı saldırısı yapıldığında Türkiye derhal müdahale etmeliydi. Edilseydi Afrin ve Kobani terör örgütlerinin eline geçmeyebilirdi.Rusya’dan önce bölgeye girseydik daha etkin olurduk.
 
910 km. lik hududumuz olan ülkedeki kargaÅŸaya, saldırıya uÄŸrayan ülke olarak daha erken müdahale etmeliydik. ABD’ye güvenmemeliydik.Attığımız adımlar doÄŸruydu, eksikti.Tabii ben böyle görüyorum. Devletin zirvesinden nasıl göründüğünü ise karar mekanizmaları biliyor.
 
Barzani’nin referandum kararı alması sonrası Türkiye iliÅŸkileri bozuldu. Peki bu süreçte yeni bir partner gibi görünen BaÄŸdat yönetimine ne kadar güvenebiliriz?
 
Ben daha önce bu konuda çok açık ve net makaleler yazdım. Barzani’nin referandum kararının sorumluluÄŸunun BaÄŸdat yönetiminde olduÄŸuna temas ettim.Barzani yanlış yapmıştır ama onu bu yanlışa iten en önemli etken de BaÄŸdat yönetiminin yanlış politikaları olmuÅŸtur.Aslında güven açısından Barzani daha güvenilirdir. Ancak emperyalist senaryolara aldanıp gerçek dost olan Türkiye’ye kulak vermeyerek hayatının yanlışını yapmıştır.BaÄŸdat yönetiminin mezhepçi politikaları Irak’ı problem yumağı haline getirmiÅŸtir. BaÄŸdat yönetimine güvenilmez ama bölgenin gerçekleri Türkiye’yi BaÄŸdat’la iÅŸbirliÄŸi yapmaya mecbur etmiÅŸtir.Devletler güvenmedikleri baÅŸka devletlerle de bu tür iliÅŸkilere girerler.Yadırgamamak lazım. FotoÄŸrafın bütününe bakınca bu tür iliÅŸkilerin normal olduÄŸu anlaşılır.
 
Bölgede artan İran etkisi ilerleyen süreçte Türkiye için tehdit oluşturur mu?
 
Ä°ran bana göre bölgede son derece yanlış bir politika izliyor ama  kendi perspektifinden bakarsanız büyük devlet politikası izlediÄŸini görürsünüz.Bugün Irak’ta Suriye’de, Lübnan’da, Yemen ‘de ve Bahreyn’de Ä°ran’ın etkinliÄŸi çok net görünmektedir.Ä°nsani ve Ä°slami açıdan Ä°ran zulme ortak olmaktadır. Ama kendi çıkarları açısından kârlı görünmektedir.Bununla birlikte Ä°ran’ın Türkiye’ye tehdit oluÅŸturacağı kanaatinde deÄŸilim. Ä°ran devlet geleneÄŸinin de böyle bir yola teÅŸebbüs edeceÄŸini düşünmüyorum.Türkiye ile Ä°ran gizli bir rekabet içinde olsalar da birbirlerini idare etmeyi baÅŸarabiliyorlar.
 
PKK’ya karşı geliÅŸtirilecek bir stratejide Türkiye’ye bölgede muhtemel partner olabilecek güçler kimlerdir?
 
Ä°ran’dır ve Ä°ran güdümündeki Irak’tır. Bölgede baÅŸka devlet de yoktur.Ä°ran mezhepçi politikalarına raÄŸmen, çıkarları uÄŸruna Müslümanlara karşı zalimane tutumuna raÄŸmen bölgede bağımsız hareket edebilecek tek Ä°slam ülkesidir. Ayrıca PKK karşısında Türkiye ile ortak yanları vardır. Hem Irak hem de Suriye üzerindeki etkisi göz önünde bulundurulduÄŸunda hem Kandil’e karşı hem Kobani ve Afrin’e karşı en sahici partner her ÅŸeye raÄŸmen Ä°ran’dır
 
Türkiye dış politikada yeni bir strateji mi geliÅŸtiriyor? Suriye, Irak ve hatta Mısır’a yönelik politikamızda bir yumuÅŸama mı söz konusu?
 
GeliÅŸtirmesi lazım. Darbeci Sisi’ye karşı tavır deÄŸiÅŸmemiÅŸ olsa da - darbeciye karşı yumuÅŸama gösterilmesi kendini inkar olur-Mısır devletiyle dolaylı temasın sürdüğü görünüyor. Ticari iliÅŸkilerde zaten bir inkıta olmadı.Mısır Arap dünyasının en önemli devleti olduÄŸu için Türkiye ile iliÅŸkileri de hafife alınmayacak kadar önemlidir.Ancak bu konuda Türkiye’den ziyade Mısır’ın bazı adımlar atması lazım. BaÅŸta seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı olmak üzere siyasi tutukluları serbest bırakmak gibi. Fakat Sisi ABD-Ä°srail yörüngesine öyle girmiÅŸ ve teslim olmuÅŸ ki Mısır-Türkiye iliÅŸkilerinin normalleÅŸmesi Sisi sonrasına kalacak gibi görünüyor.Irak merkezi hükümeti tam bir kukla yönetim. Bir taraftan Ä°ran bir taraftan ABD bir türlü kendisi olamıyor. Birçok sorun da BaÄŸdat’tan kaynaklanıyor.Fakat ÅŸartlar Kuzey Irak meselesinde olduÄŸu gibi yakınlaÅŸmayı zorunlu kılıyor. Ticaret ve petrol hatları gibi iki ülkeyi birbirine baÄŸlayan diÄŸer faktörler de göz önünde bulundurulduÄŸunda Irak yönetimiyle iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi zor deÄŸildir.Ama burada da mesele Irak yönetiminin kendi özgür iradesiyle hareket edebilme meselesidir.Kanaatimce Irakla iliÅŸkiler tam bir satranç oyunu gibi devam ediyor/eder.Suriye yönetimi ise gördüğüm kadarıyla Türkiye nazarında yok hükmündedir. Ancak Türkiye Rusya iliÅŸkileri ve Türkiye-Ä°ran iliÅŸkileri  dolaylı olarak Türkiye-Suriye iliÅŸkileri ÅŸeklinde algılanabilir.
 
'DEVLET KÃœLTÃœR DAYATMAMALI...'
 
 
AK Parti’nin kendini baÅŸarısız gördüğü EÄŸitim ve Kültür alanlarında ne gibi tedbirler alması gerekir?
 
Maalesef hemen her alanda Türkiye’ye çaÄŸ atlatan AK Parti hükümetleri eÄŸitim ve kültürde bekleneni veremedi. CumhurbaÅŸkanı da bunu itiraf ediyor.Milli eÄŸitimde çok sık bakan deÄŸiÅŸti devamlılık saÄŸlanamadı. Kültür bakanlığı uzun süre partiye transfer edilenlerin görev yaptığı alan haline geldi. Dolayısıyla bu iki bakanlıkta diÄŸer bakanlıklardaki baÅŸarı gösterilemedi.Tedbir konusunda uzmanların görüşü daha önemli.  Benim söyleyebileceÄŸim tek ÅŸey eÄŸitimin çaÄŸdaÅŸ ve milli olması ÅŸeklinde slogandan ibarettir. Kültür konusuna gelince, ben devletin kültür dayatmasını doÄŸru bulmayanlardanım. Devlet kültür dayatmamalı mevcut kültürlerin yaÅŸaması için destek vermelidir diye düşünüyorum. Devlet ülkedeki tüm kültürel faaliyetlere adaletli bir ÅŸekilde destek vermeli ötesine karışmamalıdır. Devlet sanatçısı gibi gariplikler olmamalıdır.Devlet destek kriterlerini adaletli bir ÅŸekilde belirlemeli ve kültüre hem finansman olarak hem de malzeme mekan temini gibi ayni destek saÄŸlamalıdır.O zaman kültürel zenginliÄŸimiz ortaya çıkar. Kültür sanatta sol kesimin öne çıkması kültür bakanlığının onlara verdiÄŸi destek sayesindedir. Devlet bence onlara da destek olmalıdır ama her kesime gücüne temsil kabiliyetine göre adil destek verilmelidir.
 
Teşekkür ediyorum.

 

 

 

RESUL TOSUN kimdir?

 

1956 Tokat doÄŸumlu.

1973-74 Türkçesi Dergisi Tokat Temsilcisi

1974 Milli Türk Talebe Birliği Tokat Şubesi Kurucu üyesi

1974 Tokat Ä°mam Hatip Lisesi

1975 Tokat Gazi Osman PaÅŸa Lisesi

1981 Medine-i Münevvere İslam Üniversitesi Davet ve Din Usulleri Fakültesi

1982-83 Genel Kurmay İstihbarat ve Dil Okulu Arapça Öğretmeni

1986 Marmara Üniversitesi İslam Hukuku Yüksek Lisans

1987-1990 Milli Gazete Köşe yazarlığı

1987 İstanbul Hırka-i Şerif Vakfı kurucu Mütevelli Üyesi

1989-1990 İslami Edebiyat Dergisi Yayın Yönetmeni

1989 Milli Gençlik Vakfı İstanbul Şubesi Kurucu Üyesi

1990-2000 Haftalık Yörünge Dergisi Sahibi ve Yayın Yönetmeni

1990-1991 Adım Holding Yönetim Kurulu Üyesi

1990-1995 Telif hakları Ajansı(TEHA) Yönetim Kurulu Üyesi

1994-1998 Aylık Aile Dergisi Sena Sahibi

1995 Birlik Vakfı Dış İlişkiler Kulübü

1995 Tokat  AÅŸevi ve Yardım Vakfı Mütevelli Ãœyesi

1999-2001 Milli Gazete Köşe Yazarlığı

2001-2013 Yeni Şafak Gazetesi Köşe Yazarı

2002-2007 AK Parti Tokat Milletvekili

2011-2013 Birlik Vakfı Dış iliÅŸkiler Kulübü ve Kültür Komisyonu  BaÅŸkanı

2013-2017 Türk parlamenterler Birliği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi

2007-20014 TRT Arapça Basın Kulübü Programı(26 bölüm), Hilal TV Hasılı Kelam Programı(104 bölüm)

TRT Arapça’da Satır Arası programı halen devam ediyor.

2015- STAR GAZETESÄ° YAZARI

30 Civarında tercüme ve telif eserde imzası var.

İyi derecede İngilizce ve çok iyi derecede Arapça biliyor.

Evli üç çocuk babası.

 

Kaynak: dusuncemektebi.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.