Güncel
Kerkük huzur istiyor
Barzani yönetiminde ağır bedeller ödeyen Kerkük’te şimdi umut ve endişeli bir hava hakim: Etnik zulümden çok çektik, mezhepçi yaklaşımı da reddediyoruz.
Irak merkezi hükümetinin kontrolüne geçen Kerkük’te istikrar ve güvenliÄŸin saÄŸlanmasıyla halkın yüzü gülmeye ekonomi canlanmaya baÅŸladı. Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin kontrolündeki kentlerin aksine Kerkük’te cadde ve pazarlar tıklım tıklım… Ä°nsanların yüzünde tebessüm var ve geleceÄŸe umutla bakıyorlar. IKBY’de Barzani yönetiminin yanlış politikaları sonucu ağır bedeller ödeyen Türkmenler de rahatça fikirlerini ifade edebiliyor. Kerküklüler, kalıcı hurur için geçmiÅŸte Saddam Hüseyin ve Barzani dönemindeki etnik ve mezhep merkezli tutumlardan uzak durulması gerektiÄŸine özellikle vurgu yapıyor.
DEĞİŞİM RÜZGARI
Türkmenlerin artık daha bir umutla geleceÄŸe baktığını ifade eden Kerküklü Turgut Hürmüzlü, Kerkük’ün kurtarılmasıyla beraber özgürce kendilerini ifade edebildiklerini, kardeşçe yaÅŸamanın tesisi için mücadele ettiklerini söyledi. Ä°ki hafta öncesine göre Kerkük’te büyük sosyal deÄŸiÅŸimler yaÅŸandığını ifade eden Hürmüzlü, “Bunu sokakta çok net görebiliyoruz. Ä°nsanların yüzü gülmeye baÅŸladı” ifadelerini kullandı.
ÇOK EZİYET VARDI
Kerküklü Ömer BeyoÄŸlu’da “PeÅŸmergeler ve asayiÅŸ güçleri Kerkük’te Türkmenlere çok eziyet ettiler. Ä°ÅŸ yerleri ellerinden alındı. DEAÅž bahanesiyle burayı iÅŸgal eden PeÅŸmerge birçok Türkmen gencin atamasını yıllarca yapmadı. PeÅŸmergenin Kerkük’ten çekilmesi çok büyük bir sevinç kaynağıdır bizim için” dedi.
HAŞDİ ŞAABİ ÇEKİLDİ
Alış veriÅŸ ve ticaretin oldukça canlı olduÄŸu gözlemlenen Kerkük’te Irak hükümeti ile HaÅŸdi Åžaabi güçlerine dair herhangi bir görüntünün olmaması dikkatlerden kaçmaıyor. HaÅŸdi Åžaabinin ilk günlerde kent merkezinde görülmesi tepkilere neden olmuÅŸtu ancak Kerkük’te kontrolün tamamen saÄŸlanmasıyla beraber Irak ordusu ile HaÅŸdi Åžaabi güçleri ÅŸehir dışına çıkarıldı.
BİR SAATLİK YOL ÜÇ SAATE ÇIKTI
ERBÄ°L ile Kerkük arasında ÅŸehirlerarası yol günlerdir tamamen kapalı. Erbil tarafından Kerkük’e geçmek için hem PeÅŸmerge hem de HaÅŸdi Åžaabi güçlerinden izin almak gerekiyor. Altın köprüde PeÅŸmerge ile HaÅŸdi Åžaabi güçlerinin kontrol noktalarından geçmenin riskli olması nedeniyle insanlar Kerkük’e gitmek için Süleymaniye ve Taktak yolunu tercih ediyor. Yaklaşık 3 saatlik yol boyunca KDP, KYB ile Irak Merkezi hükümetinin kontrol noktalarından geçiliyor. Zahmetli de olsa güvenli olduÄŸu için binlerce insan bu yolu tercih ediyor.
MEZHEPÇİLİK TEHLİKESİ
Kerkük Ä°l Meclisi üyesi Irak Türkmen Cephesi sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük 13 seneden beri çok zor günler geçirdiÄŸini söyledi. Tek taraflı zorba bir hâkimiyetin Kerkük’te söz sahibi olduÄŸunu belirten Mehdi, “2014’le beraber Kerkük’e daha fazla PeÅŸmerge güçleri hâkim oldu. Kerkük petrol kuyularına hakim oldular. Kerkük’ün yüzde 40’ı DEAÅž kontrolündeydi. Irak merkezi hükümeti bugün tekrar kontrolü saÄŸladı… Referandumla beraber uyarıları göz ardı eden IKBY ağır bir bedel ödedi. Kerkük ÅŸu anda çok sakin. Arap bir vali atandı. Bundan sonraki süreç ise henüz netleÅŸmedi” dedi. Kerkük’ün üçlü yönetimle idare edilmesini savunduklarını ifade eden Ali Mehdi, “Türkmenlerin daha önce yaptığı bir anlaÅŸma vardı buna göre Kerkük valisi Kürt, meclis baÅŸkanı Türkmen, vali yardımcısı ise Arap olacaktı. Bu anlaÅŸmanın geçeli olup olmayacağı halen net deÄŸil. Üçlü yönetim Türkmenlerin projesidir” ifadelerini kullandı. HaÅŸdi Åžaabi’nin ÅŸehir merkezinden çekildiÄŸi kaydeden Mehdi sözlerini şöyle sürdürdü: “BaÄŸdat ve Türkiye’nin ders alması lazım. BaÄŸdat burada tek etnik grup, tek parti olmadığı gerçeÄŸine göre hareket etmek zorunda. Tek parti yönetirse iÅŸte 13 yıldır yaÅŸadıklarımız ortada. Türkiye de Türkmen kimliÄŸinin korunması için elinden geleni yapmalı. Bizi mezhepsel yönden gitmemiz için uyarmalı gerekli giriÅŸimlerde bulunmalı. Åžuan için ciddi bir mezhepsel tehdit yok ama Ä°ran’ın çok etkisi var. Ä°ran burada en güçlü unsur…”
TÜRKMENLER EVLERiNE DÖNMELİ
ALÄ° MEHDÄ°: Ben Åžii bir Türkmen olarak Türkmen kimliÄŸinin önde olmasını arzuluyorum. Türkmenler mezheple deÄŸil kimlikleriyle önde olmalı. Mezhep kaybolmaz ama kimlikler kaybolur. Bizim korkumuz kimliÄŸimizin kaybolmasıdır. Irakta 20 milyon Åžii var. Kerkük’ün çözümü Kerkük’tedir. 500 bin Türkmen halen evlerine geri dönemedi Telafer kurtarıldı dönmediler Tuzhurmatu kurtarıldı dönmediler. Köyler halen boÅŸ… Maalesef Irak merkezi hükümeti mezhepsel yaklaşıyor. Sünni köylerimiz var ama halen insanların oraya geri dönmesine izin verilmiyor. Üç yıl önce kurduÄŸumuz mülteci kampına TÄ°KA, AFAD ve Kızılay dışında yardım eden olmadı.”
Türkiye ile ilişkilerimizi kesmedik
Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKYB) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, referandum sürecinde Türkiye ile Bölge arasında gerginlik yaÅŸanmasına iliÅŸkin, dostluÄŸun kolay kurulmadığını ancak çok kolay bozulduÄŸunu belirterek “Bizim amacımız, istekle, zamanla, enerji ve hassaslıkla oluÅŸup bu güne gelen bir iliÅŸkiyi, bir olay yüzünden sıfırlanmasını önlemek. Ben sıfırlanmayacağı inancındayım” dedi. Dizayi, Türkiye-IKBY iliÅŸkilerinin eskisi gibi olma ihtimali hakkında ise “Bu süreç atlatılıp, bu toz bulutu dinerse o zaman ciddi müzakerelerimiz olacak ve Türkiye’yle tüm iliÅŸkilerimizi kesmiÅŸ deÄŸiliz. Bazı iliÅŸkilerimiz hala devam ediyor. Durumu daha da sakinleÅŸtirmek adına iliÅŸkilerimizi sürdüreceÄŸiz” ÅŸeklinde açıklamada bulundu. Sefin Dizayi, Türkiye ile IKBY’nin imzaladığı 50 yıllık anlaÅŸmanın ÅŸu ana dek hata içermeden devam ettiÄŸini belirterek, “Devam etmesini de ümit ediyoruz” ifadesini kullandı. Kerkük’te PKK tarafından Öcalan posterleri ile yapılan gösteri hakkında ise Dizayi, “PKK’nın hiç bir ÅŸekilde Kürdistan Bölgesi’nin iÅŸlerine karışma hakkı yoktur. Kim tarafından izin verildi ise soruÅŸturulmalı”dedi.
kaynak: STAR
Henüz yorum yapılmamış.