Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Kurtlukta Düşeni Yemek Kanundur!

Türk siyasetinde düşeni yemenin kanun olduğu bir yasa sisteminde politikacılar halk karşısında her zaman ihtiyatlı olmalı ve onları çantada keklik olarak görmemesinde fayda vardır.



1930’lu yılların ortalarına geldiÄŸinde Ankara’nın puslu havasında duyanları hayrete düşüren malum dedikodu iyice yayılmıştı. Gazi Mustafa Kemal PaÅŸa’nın sofrasında ÅŸakayla karışık sual ettiÄŸinde dahi muhatabını endiÅŸeye sevk eden Serbest Fırka fikri Ankara kulislerinde ciddi hareketlilik oluÅŸtururken Ä°stanbul Medyasında yerini endiÅŸeli bir bekleyiÅŸe bırakmıştı. Ä°ttihatçılar kıyım kıyım kıyılmış, Tahrir-i Sükûn ile medya susturulmuÅŸ, son raddede Ä°stiklal Mahkemeleri ile tüm muhalif unsurları ortadan kaldırılmıştı. Ankara’nın politika patikasının ince ve kıvrımlı yolu iki istikamette hedefe varmaktadır. Bunun ilki Cumhuriyet Halk Partisi’nin loÅŸ merkez odaları diÄŸeri Gazi’nin sofrasına kapağı atmak, hatta o sofraya kapağı atanlardan birine kapağı atmak dahi kâfi gelirdi.
 
Külahı kapmışlar için sis inmişti tahayyüllere öyle ya da böyle yürüyen bir sistem vardı. Şimdi nereden çıkmıştı bu Serbest Fırka işi, hem kim cesaret edebilirdi böyle bir avanaklığa? CHP değil mi Milli Mücadeleyi vermiş milli cemiyetlerin birleşmesinden kurulmuş milli parti? Üstelik bu partinin başında Gazi Mustafa Kemal Paşa, Başvekillikte milli ve ebedi şef İsmet İnönü yok muydu?
 
Gel gelelim iÅŸler kısa sürede karıştı, Atatürk’ün daha yaÅŸarken başında bulunduÄŸu CHP her türlü entrikaya raÄŸmen üstelik danışıklı dövüşün ürünü bir Parti olan Serbest Cumhuriyet Fırkası’na karşı ağır bir maÄŸlubiyetin eÅŸiÄŸinden dönmüştür. 
 
Mili Mücadelenin kahramanları tüm iplerin ellerinde olduÄŸu bir oyunda neyi ıskalamışlardı ki maÄŸlubiyetin eÅŸiÄŸine gelmiÅŸlerdi? 
 
Bunu sebepleri çok kabaca izah edelim aklımıza geldiÄŸi kadarıyla: evvela hürriyeti garanti altına almak adına olaÄŸan üstü koÅŸullar öne sürülerek neredeyse tüm hürriyetler kısıtlanmıştı. GeçmiÅŸi kirli her dönemin adamı olarak bilinen tipler milli mücadele sonrası CHP kademeleri ve Gazi Kemal’in yanı başında yerlerini almış, Kazım Karabekir ve Ali Fuat PaÅŸa gibi önemli devlet adamları politik olarak etkisizleÅŸtirilmiÅŸti. Hatta bir kısmı çeÅŸitli dedikodu ve vesveselerle Ä°stiklal Mahkemelerinde yargılanarak ÅŸahsiyet cellatlığına maruz bırakılmıştı. Önemli aydınlar ve sanat adamları devlete küstürülmüş Mehmet Akif gibi, bunların yerini eyyamcı ve kalitesiz bir sınıf almıştı. Ayağı bir türlü yere basmayan ekonomik politikalar halkı çileden çıkarırken ömrü hayatında bir kez dahi Türkiye’ye gelmemiÅŸ yabancı uzmanlara hazırlatılan raporlarla idare edilmeye çalışılan ekonomi yoksul halkı daha da daraltmıştı. Bir gecede alınan kararlarla uygulanan eÄŸitim politikası içler acısıydı, hele harf devrimi, âlimi bir gecede cahil bırakırken yeni harflerin öğrenilmesi de hayli güçlükler çıkarmıştı. Vs. vs…
 
Sonunda gelinen noktada danışıklı bir dövüşün ürünü olduÄŸu aÅŸikâr bir parti dahi halkın ümidine dönüşmüş olması çok ÅŸaşılacak ÅŸey deÄŸildi doÄŸrusu. Serbest Cumhuriyet Fırkası, CHP’yi sarsmıştır! Yorgun ve bıkkın olan halk, politikacılar hayati çizgilere dikkat etmediklerinde isterse sadece 8 yıl önce kendilerini düşman iÅŸgalinden kurtarmış, hatta başında Mustafa Kemal gibi bir milli kahraman olsun, yine de deÄŸiÅŸim ve tazelenme ihtiyacı karşısında kayıtsız kalamazlar. Türk siyasetinde düşeni yemenin kanun olduÄŸu bir yasa sisteminde politikacılar halk karşısında her zaman ihtiyatlı olmalı ve onları çantada keklik olarak görmemesinde fayda vardır.
 
Hiç kimse ebedi iktidar sahibi deÄŸildir, milletin dilinden konuÅŸtuÄŸun zaman o millet 15 Temmuz’da olduÄŸu gibi gelir seni topun ve tankın önünden dahi alır. Milletin dilinden uzaklaşıp eyyamcıların sözüne kanıldığında ise artık topla tankla da gelinse millet iktidarı koltuk sahiplerinin altından çeker alır. Bunun örnekleri 1950, 1969, 1983 ve 2002’de olduÄŸu gibi sabittir. 2019’da ne olacağını ise yine milletin irfanı ile belirleyecektir, tarihten ders çıkaranların kazanacağı ise yüksek olasılıktır.
 
Mehmed Mazlum Çelik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.