Sosyal Medya

Dünya

Katalonya lideri bölgesel parlamentoyu feshetti, erken seçim çağrısı yaptı

Katalonya Devlet Başkanı Carles Puigdemont bölgesel parlamentoyu feshetti. Puigdemont 20 Aralık'ta bölgesel seçime gidilmesi çağrısı yaptı.



Katalanya Özerk Yönetimi’nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi referandum nedeniyle Madrid yönetimi ile gerginlikler yaÅŸanmıştı. Katalan lideri Carles Puigdemont bölgesel parlamentoyu feshederek, erken seçime gitme kararı aldı. Katalonya’da 20 Aralık’ta bölgesel seçim gerçekleÅŸtirilmesi planlanıyor. Seçimin gerçekleÅŸtirilmesi ve bağımsızlık karşıtı partilerin kazanması halinde Katalan lider, referandum sonucunun tanınmasında ısrar edemeyecek.

El Periodico gazetesi hafta sonu yayınladığı kamuoyu yoklamasında, erken seçimde de 2015 yılında yapılan seçime benzer sonuçların çıkabileceÄŸini ortaya koydu. Raporda, 2015 yılında yapılan seçimde bağımsızlık yanlısı partiler azınlık hükümeti kurmuÅŸtu. Katalonya’da seçmen 1 Ekim’de sandık başına giderek bağımsızlık yönünde oy kullanmıştı. Oy verenlerin yüzde 92’si bağımsızlığa 'evet' demiÅŸti. Madrid hükümeti ise sonuçları Anayasa’ya aykırı kabul etmiÅŸ, Katalan lidere net bir karar verilmesi için 19 Ekim’e kadar süre tanımıştı. Katalonya yerel hükümetinden herhangi bir açıklama yapılmaması üzere Madrid hükümeti, Katalonya’nın özerkliÄŸini askıya alacak 155. maddenin devreye sokulacağını duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.