Güncel
Çin, Uygur Türklerine karşı IŞİD'i kullanıyor!
Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüce, Çin istihbaratının Uygur Türkleri'nin IŞİD'e katılması için gizli destek verdiğini, böylece Doğu Türkistan'daki muhaliflerin kendi ülkelerinden uzak durmasını sağladıklarını ifade etti.
UludaÄŸ Ãœniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, üniversitede düzenlenen 'Uluslararası Ä°liÅŸkiler Kongresi'nde konuÅŸtu. Yüce, “Bazı kaynaklara göre Çin Ä°stihbarat Örgütü, Uygur Türkleri'nin IÅŸid'e katılmasına gizliden destek veriyor. Böylelikle hem Uygur Türkleri hakkında olumsuz algı oluÅŸturup onları yalnızlaÅŸtırıyor hem de muhaliflerin kendi ülkelerinden uzak durmasını saÄŸlıyor” dedi.
UludaÄŸ Ãœniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi tarafından bu yıl 9. su gerçekleÅŸtirilen Uluslararası Ä°liÅŸkiler Kongresi önceki gün yapılan son oturumlarla tamamlandı. Yüzlerce akademisyenin katıldığı kongrede onlarca bildiri ve oturum gerçekleÅŸtirildi. Kongrenin 36. Panelinde UÃœ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, ‘Orta Asya'da Yükselen Radikalizm Ãœzerine Bir DeÄŸerlendirme' konulu bir sunum gerçekleÅŸtirdi.
"OTORİTER BOŞLUK VE DİNİ EĞİTİM EKSİKLİĞİ RADİKALİZMİ DOĞURDU"
Sunumda Orta Asya ülkelerindeki merkezi yönetim boÅŸluÄŸu ve dini eÄŸitim eksikliÄŸinin bölge insanının radikal gruplara yönelmesine neden olduÄŸuna dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Yüce, radikal grupların bu boÅŸlukları iyi deÄŸerlendirdiÄŸini ve kendisine taraftar çektiÄŸini belirtti. Özellikle Suriye ve Irak'ta yerleÅŸmek isteyen aşırı radikal grupların da bu geliÅŸmelerin ışığında ortaya çıktığına iÅŸaret eden Mehmet Yüce; “Ä°slam'da radikallik yoktur. Özellikle bu kavramı kullanmak istemiyorum. Ä°slam selamet dinidir. Ä°slam kavramlarını kullanarak yapılan radikalizmin Ä°slam'da yeri yoktur. Ekonomik altyapının zayıf olması buralarda radikal hareketlerin kendisine taraftar bulmasına sebep oldu. Aynı ülkelerde misyonerlik faaliyetlerinin de ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Ä°slami hareketlerden çok daha fazla çalıştıklarını görüyoruz. Suriye ve Irak'taki göç boÅŸluÄŸu ve burada yerleÅŸen radikal hareketler, Orta Asya'da da büyük bir karşılık ve destek buldu”diye konuÅŸtu.
"DÃœNYA ÃœLKELERÄ° UYGUR TÃœRKLERÄ°'NDEN UZAK TUTULUYOR"
Konuşmasında Çin'de yaşanan bir takım gelişmelere dikkati çeken Rektör Yardımcısı Yüce, Uygur Türkleri konusunda ortaya atılan bir takım iddialara da değindi. Yüce konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kimi kaynaklarda ve bazı stratejistlere göre aslında IÅŸid'e yapılan katılımların birçoÄŸunda özellikle Uygur Türkleri'yle iliÅŸkin olarak Çin Gizli Örgütü'nün bir hareketi olduÄŸu öngörülüyor. Çin'in özellikle bazı gerekçelerle Uygur Türkleri'ni IÅŸid'le iÅŸbirliÄŸi yapmaya yönelttikleri dile getiriliyor. Öncelikle Çin bu yöntem sayesinde muhaliflerini sınır dışı edebiliyordu. DiÄŸer yandan Uygur Türkleri, Çin'in yumuÅŸak karnı olarak görülür. Amerika veya farklı ülkelerle Çin'in arası bozulduÄŸu zaman bu ülkeler Çin'e karşı Uygur Türkleri kartını kullanabiliyor. Tabi Çin, bir ÅŸekilde IÅŸid'le iliÅŸki kurarak, dünya ülkelerini Uygur Türkleri ile iliÅŸki kurmaktan uzak tutuyor. Bir yönüyle de Türkiye'yi ilgilendiren kısım da var. Türkiye, tarihsel geçmiÅŸ dolayısıyla Uygur Türkleri'ni kendisine yakın görüyor. IÅŸid hareketi nedeniyle Türkiye'nin de bu bölge insanında uzak durması hedefleniyor. Kimi stratejistlere göre DoÄŸu Türkistan Bölgesi'ndeki iliÅŸkileri Çin istihbaratı tarafından yönetilmeye çalışılıyor.”
Henüz yorum yapılmamış.