Sosyal Medya

Dünya

İbadi: Türkiye'ye yeniden petrol ihraç etmek istiyoruz

Irak Başbakanı İbadi, Kerkük stratejik boru hattından Türkiye'ye yeniden petrol ihraç etmeye başlamak istediklerini söyledi.



Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Bağdat'taki hükümet sarayında haftalık basın toplantısı düzenledi.

Ankara'ya yarın yapacağı ziyaretle ilgili Ä°badi, "Türkiye'de, iki ülke arasındaki ticari hacmin artırılmasıyla diÄŸer ekonomik ve ticari iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi, su meselesi, sınır kapılarının kontrolü gibi önemli stratejik konuları ele alacağız. Irak'taki Kerkük stratejik boru hattından (Kerkük-Ceyhan) Türkiye'ye yeniden petrol ihraç etmek istiyoruz." dedi.

İbadi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgenin güvenliğinin sağlanması konusundaki vizyonumuzu da Türkiye'ye aktaracağız. Bu alanda ciddi iş birliğine ihtiyacımız var ve bununla ilgili yeni bir Irak-Türkiye ortak vizyonunu çizeceğiz. Türkiye'nin PKK'nın varlığı ve bölgenin parçalanmasıyla ilgili ayrıca ciddi ve haklı endişeleri var. Referandumu da milli güvenliklerine tehdit olarak görüyorlardı."

"PEŞMERGELER LİDERLERİNDEN VAZGEÇTİ"

Ä°badi, Kerkük ve diÄŸer tatışmalı bölgelerdeki geliÅŸmelere iliÅŸkin ise "PeÅŸmergeler, liderlerine karşı çıkarak, onların dediklerinden vazgeçti, bizim 'çatışmaya girmeyin' çaÄŸrılarımıza kulak verdi ve bizimle dayanışma içerisinde oldu. IKBY yetkilileri Saddam'ın vaktiyle benimsediÄŸi tutumu izlediler. Iraklıların öldürülmesiyle onur duyuyorlar. Kürt vatandaÅŸlar bizim gözümüz ve kalbimizdedir." diye konuÅŸtu.

Sınır kontrollerinin de merkezi yönetimce saÄŸlanması halinde Ä°badi, hizmet götürmek için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki kentlerle diyaloÄŸa gireceklerini belirterek, "Petrol gelirleri elimize geçtiÄŸinde oradaki memurların maaÅŸlarının ödemesini de BaÄŸdat'tan yapacağız. Bu konuda ilgili bakanlıklara talimat verdim." ifadesini kullandı.

"GEÇMİŞTE HAMASETLİ AÇIKLAMALAR ARTTIKÇA IKBY DAHA DA YAYILDI"

Ä°badi, IŞİD'in 2014'te Musul'a girip daha sonra Irak'ın baÅŸka vilayetlerinde ilerleme saÄŸlamasıyla ilgili de örgütü tamamen yendikten sonra "o dönem görevde bulunan tüm yetkililer hakkında yargı sürecini baÅŸlatacağını ve bunda da ısrarcı" olduÄŸunu vurguladı.

BaÅŸbakan Ä°badi, "Bu halkın, o tarihlerde nelerin olup bittiÄŸini, üç beÅŸ kiÅŸinin birkaç saat içerisinde Musul'u ele geçirmesi, 3 gün sonra da BaÄŸdat'ı tehdit etmesinin perde arkası ve müsebbipleri hakkında bilgi sahibi olma hakkı vardır." ifadesini kullandı.

Ä°badi, eski BaÅŸbakan Nuri el-Maliki dönemini de eleÅŸtirerek sözlerini "GeçmiÅŸte hamasetli açıklamalar arttıkça IKBY daha da yayıldı ve daha fazla petrol ele geçirdi." ÅŸeklinde tamamladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.