Sosyal Medya

Güncel

İnternetten izlenen İHA'larla operasyon yapılır mı?

Gerçek zamanlı uçuş trafik bilgilerini paylaşan ‘Flightradar24’ ve benzeri internet sitelerinde İdlib operasyonuna katılan Türk İHA’larının izlenebilmesi tartışma yarattı. Ancak bu imkanı sağlayan ‘transponder’ cihazının güvenlik için açık tutulduğu ortaya çıktı.



Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Ä°dlib’te güvenli bir alan oluÅŸturup, ateÅŸkesi saÄŸlamaya yönelik baÅŸlattığı operasyonda kullanılan Ä°HA’ların gerçek zamanlı uçuÅŸ trafik bilgilerinin “Flightradar24” internet sitesinde göründüğü ortaya çıktı. Ä°HA’ların nereden kalktığı, konumu ve hangi bölgeler üzerinde uçtuÄŸunun rahatlıkla izlenebildiÄŸi bu özellik ise güvenlik açığı oluÅŸuyor ÅŸeklinde yorumlandı.

Askeri trafik bilgilerinin takip edilememesine raÄŸmen Suriye üzerindeki bu trafiÄŸin izlenebilmesi soru iÅŸaretlerine neden olurken, havacılık uzmanları Ä°HA’ların konum gösteren transponder cihazlarının açık bırakılmasından dolayı radarlarda izlendiÄŸini söyledi. Karar’a konuÅŸan güvenlik kaynakları, sadece keÅŸif yapan Ä°HA’ların izlenebildiÄŸini ve operasyonel olarak kullanılan SÄ°HA’ların ise izlenemediÄŸini kaydederek güvenlik açığının olmadığını belirtti.

Güvenlik Uzmanı Abdullah AÄŸar da, transponder cihazlarının özellikle açık bırakıldığını kaydederek, “Suriye’de özellikle Ä°dlib ve civarı bölgelerde ABD, Rusya ve rejime ait uçaklar uçuyor. Ä°HA’lar transponder cihazını kapatırsa tanımlanamayan hava aracı olarak görünür. O zaman da hedef olabilirler. Bu nedenle de bu tür hava trafik bilgilerinin izlendiÄŸi internet sitelerinde de Ä°HA’larımız görünüyor” dedi. Ä°HA’larda da mevcut olan transponder sistemi Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından üretildi. Ä°ngilizce “Identification friend or foe” yani dost-düşman tespiti anlamına gelen sistemle konum bilgileri gerçek zamanlı olarak yerdeki radarlara iletilmeye baÅŸlandı.

TSK AİT İHALARIN VE TÜM UÇAKLARIN ANLIK GÖRÜNTÜLERİNİ TAKİP ETMEK İÇİN ALTTAKİ LİNKİ KULLANABİLİRSİNİZ

https://www.flightradar24.com/TCS4/f4e4ace

 

Kaynak: Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.