Sosyal Medya

Güncel

ABD Dışişleri Bakanı İbadi ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Irak Başbakanı İbadi ile görüştü.



ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak'ın birliğine verdikleri desteği yineleyerek, çatışmadan uzak diyalogdan yana olduklarını belirtti.

Irak Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bağdat'a gelen Tillerson, Başbakan Haydar el-İbadi ile görüştü.

Görüşmede Irak'ın birliğine önem verdiklerini aktaran Tillerson, anayasaya bağlılığı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile çatışmadan uzak diyaloğu desteklediklerini ifade etti.

Irak BaÅŸbakanı Ä°badi de önceliklerinin terörle mücadele olduÄŸunu dile getirdi. Kerkük'te yapılanları devletin egemenliÄŸini ve kontrolünü saÄŸlamak olarak nitelendiren Ä°badi, "Hiçbir bileÅŸenle savaÅŸa girmek istemiyoruz. Kerkük'e 'Kürt vatandaÅŸlarının Irak'ın deÄŸerli vatandaÅŸları oldukları' mesajını ilettik." dedi.

HaÅŸd-i Åžabi ile ilgili ise Ä°badi, bu güçlerin "Iraklı savaşçılar" olarak terörle mücadeleye katılıp ülkeyi savunduklarını ve bu uÄŸurda kayıp verdiklerini söyledi. Ä°badi, "HaÅŸd-i Åžabi, Irak'ın resmi devlet kurumlarından biridir. Anayasa devlet dışında hiçbir silahlı gücün bulunmasına izin vermiyor. HaÅŸd-i Åžabi savaşçılarını bölge ve ülkenin umudu olmaları için teÅŸvik etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Tillerson'un dün Suudi Arabistan'da yaptığı "Ä°ran destekli HaÅŸd-i Åžabi güçlerinin Irak'tan çıkmaları gerektiÄŸi" yönündeki açıklamalar BaÄŸdat yönetiminin tepkisini çekmiÅŸti.

Tillerson'un sözleri üzerine Irak BaÅŸbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "HaÅŸd-i Åžabi saflarında mücadele veren savaşçılar, ülkeleri ve halkını savunmak için canlarını feda eden vatansever Iraklılardır. Meclisin çıkardığı kanunlara göre Irak komutası altındadır." ifadeleri kullanılmıştı.

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.