Sosyal Medya

Kürsü

'Türk-Kürt kardeşliği yaklaşık 1300 yıllıktır, kimse yıkamaz'

Yaklaşık 1300 yıllık tarihtir bu. Yan yana, iç içe, tek yürek bir tarihten söz ediyoruz.



Ekrem ÅžAMA - Milli Gazete

Kürt kavmi İslam ile Türk kavminden 100-150 yıl önce tanıştı. Kürt kavminin Müslüman olması, bölgenin Hazreti Ömer devrinde İyad Bin Ganem ve Halid Bin Velit kumandasında İslam orduları tarafından fethiyle başlamıştır.

Türkler ise Abbasiler devrinde Ä°slam’ı kabul etmeye baÅŸlamışlardır. Büyük Selçuklu Devleti’nde aynı çatı altında buluÅŸup, yüzyıllarca iç içe yaÅŸamışlardır.

1071 yılında Alpaslan’ın Anadolu kapılarını Müslüman Türklere açması sürecinde, Kürtler en büyük desteÄŸi vermiÅŸlerdi. Anadolu Selçuklu devletinde de beraber oldular.

Kısa süre sonra Müslümanlar arasına tefrika girdi.

BaÄŸdat’taki meÅŸru Halife’nin paralelinde, Åžii Fatımi Devleti Kahire’de de bir halifelik ihdas etti. Bu tefrikadan istifade eden Haçlılar 1094’de Büyük Haçlı seferlerini baÅŸlatarak Müslüman yurtlarını katliam ve iÅŸgale tabi tuttular. Kürt ve Türk halkı ayırt edilmeden katliam ve yaÄŸma yaptılar. Kürt yurtlarını içine alan Urfa’da bir Haçlı devleti kurdular.1099’da Kudüs katliam, yaÄŸma ve iÅŸgal edildi. Niyetleri Mekke ve Medine’yi de iÅŸgal ve yaÄŸma etmekti. Ama Ä°madeddinZengi, Nurettin Zengi ve Selahattin Eyyubi tarafından durduruldular. Yine Türk ve Kürtlerin de beraber mücadelesi ile Haçlılar Ä°slam yurtlarından kovuldular.

Kısa süre sonra MoÄŸol istilası vaki olduÄŸunda, her iki milletin de yurtları yeniden çiÄŸnendi katliama tabi tutuldular. MoÄŸol belasından kaçıp Anadolu’ya sığınan yüzlerce Horasan Ereni, Anadolu’yu aydınlatıp cihad ateÅŸini tekrar tutuÅŸturdu. Ä°ÅŸte bu aydınlık havada Osmanlı Devleti kuruldu.

Ondan sonraki yüzyıllarda Anadolu’nun doÄŸusu ve özellikle Kürt kavminin yaÅŸadığı yurtlar, Ä°ran ’dan kaynaklanan itikadı tartışmalı kiÅŸi ve akımların etkisine girdi.

Yavuz Sultan Selim Han ve Ä°drisi Bitlisi el ele vererek bu itikadi bozukluÄŸu yaygınlaÅŸtırmaya çalışan akıma karşı Müslüman Kürt halkın kurtuluÅŸunu saÄŸladılar. HalifeliÄŸin de Osmanlı Devleti’ne intikali ile her iki Müslüman kavmin yüzyıllar süren iÅŸbirliÄŸinin saÄŸlam temelleri bu dönemde atıldı.

Halifelik makamını kendi sömürü emellerinin önünde engel gören Haçlılar, diÄŸer bölgelerde olduÄŸu gibi bu bölgede de saÄŸlam yapıları dağıtmak için Hilafet müessesesinin kaldırılması için, her türlü entrikayı çevirdiler. Araplar ve Kürtler üzerinde çok çalıştılar. Allah’a şükür ki buna muvaffak olamadılar. Çünkü Müslüman Kürtler bütün cephelerde, mesela Kafkas cephesinde, Çanakkale’de, KütülEmare’de, Irak ’ta, Suriye ’de ve diÄŸer cephelerde Türklerle tam bir sadakat ve kahramanlıkla mücadelelerde beraber oldular, gazi ve ÅŸehit oldular.

1830’lu yıllardan itibaren Osmanlı Devleti’nde baÅŸlatılan batılılaÅŸma hareketlerine paralel olarak, batılılar ve Rusya , bölgede ifsat hareketlerine tevessül ettiler. Halife’nin ve Osmanlı yöneticilerinin Ä°slam’dan döndükleri propagandası ile kardeÅŸliÄŸi bozmaya çalıştılar.

Ruslar, 93 harbi ile Akdeniz yolunu kendilerine açacaklarını sanıyorlardı, ama geçemediler. Boğazlardan geçemediler, Balkanlardan da yol açamadılar. Bu sefer de doğudan İskenderun körfezine geçmeyi denediler. Bu yol üzerinde Ermeniler ve Kürtler vardı. Ermenileri bağımsız Ermeni devleti vaatleri ile Kürtlerin üzerine musallat ettiler. Kürt yurtlarında çok katliamlar yapıldı.

  1. Abdülhamit Han, hem Rusların bu hamlesini önlemek, hem de Ermeni katliamlarını durdurmak amacıyla özellikle Kürt aşiretlerinin bağrından çıkardığı Hamidiye Alaylarını kurdu. Asker sayısı olarak 100-150 bini bulan bu alaylar, gerçekten destansı başarılara imza atarak, Ermeni katliamını durdurdular.

1909 darbesi ile İttihat Terakki iş başına gelince, Rusların yardımı ile Ermenilerin bağımsız devlet kurmak amaçlı yeni ataklar başlattıklarını görüyoruz. Sarıkamış harekâtından sonra Ermeniler iyice azıttılar. Katliamlar yaptılar. Bunun üzerine de 1915 yılında Ermeni tehciri başlatıldı.

Ruslar 1916’da doÄŸudan Karadeniz, DoÄŸu Anadolu ve Kürt yurtlarını çiÄŸneyerek ileri harekata geçtiklerinde, Ermeni desteÄŸini yanlarında buldular. Çok katliamlar yaÅŸandı.

1917 Rus Bolşevik ihtilalinden sonra Ruslar Anadolu içlerindeki cepheleri Ermenilere bırakarak savaştan çekildiler.

Çok kanlı olan Ermeni katliamları yeniden başladı.

1919 yılında, Ä°stanbul’dan doÄŸu cephesine gelen 15. Kolordu kumandanı Kazım Karabekir’in hatıralarında kaydettiÄŸi gibi Ä°ngilizler ve Ermeniler, casusları vasıtası ile Kürtleri isyana teÅŸvik ve tahrik etmiÅŸlerse de buna itibar etmemiÅŸ olduklarını görüyoruz. Ä°syan etmek bir tarafa, Milli Mücadele’ye katkıda bulundular. Bölge halkı yediden yetmiÅŸe seferber olarak, Hamidiye Alaylarından kalan asker ve silahlarla milli kuvvetlere destek vererek, büyük baÅŸarılar kazandılar.

Kurulan Cumhuriyet döneminin en önemli olayları Hilafetin kaldırılması ve devrim kanunlarının amacından da saptırılarak şiddetle uygulanmaya başlamasıdır.

Bu yanlış uygulamalarla yurdun her tarafında ve Kürt-Türk kardeÅŸlik mozaiÄŸinde çatlaklar meydana geldi. Ä°slam kardeÅŸliÄŸinin baÄŸları koparılmaya çalışıldı. Ä°slam’ın yeniden hâkim olması ve Müslümanları birleÅŸtirecek müesseselerin kurulması amaçları ile yapılan harekâtlar, içeride ve dışarıda Kürt kavmiyetçiliÄŸi hareketi gibi gösteriliyordu. Bölgede derin acı hatıralar bırakan bir takım askeri harekâtlar yapıldı. 1950’li yıllardan itibaren ortalık sakinleÅŸmiÅŸ, yaralar sarılmaya baÅŸlamıştı ki, yeni planlar ve melanetler devreye sokulmaya baÅŸlandı.

Bu sefer kurulmuÅŸ bulunan Ä°srail devletinin “Büyük Ä°srail” yapılabilmesi için melanetler baÅŸlatıldı. Planlar, projeler, programlar yapıldı. Büyük OrtadoÄŸu Projesi adıyla hazırlanan melun projenin hayata geçirilmesi için, her iki kardeÅŸ topluluÄŸunun, içinden de iÅŸbirlikçiler, partnerler kullanılmaya baÅŸlandı. Melun projenin sahipleri bölgeye silahlar soktular. Teröre destekler verdiler. Son 30-40 yıldır bu melun projeleri yürütmeye çalışıyorlar.

İsrail boş durmuyor, Amerika boş durmuyor, Avrupa, Rusya boş durmuyor. İlla ki İsrail himayesinde devletçikler kurulacak, sonunda da alavere dalavere Arzı Mevud safsataları gerçekleştirilecek.

Büyük fotoğraflara bakıldığında çok mesafe almış olduklarını görüyoruz. Kardeşler uyanmaz, tarihi kardeşliğin gereği, birbirlerine sarılıp birlikteliklerini pekiştirmezlerse, karşılıklı hatalardan dönmezlerse, İslam Birliği için çalışmazlarsa, Allah korusun melun proje başarıya ulaşacak.

Yeni yeni başlatılmakta olan bölge ülkelerinin işbirliği geliştirilerek, büyük bir birliktelik kurulmalı, yabancı güçler kardeşlerin arasından sökülüp atılmalı ki, melun planlar bozulsun.

İSLAM BİRLİĞİ

Ä°slam BirliÄŸi diyor bunca ayet,

Hepiniz birleÅŸin diyor, Yaradan;

Emre uymayıp birleşmezsek şayet,

Daha çok kan fışkırır bu yaradan…

 

Kaynak: Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.