Sosyal Medya

Güncel

Süleymani'nin Kerkük'teki gizemli rolü! Sizi dağa göndermek...

Irak Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri'nin komutanı Kasım Süleymani'nin Kerkük'teki askeri harekât öncesinde aktif rol oynadığı söylendi.



PeÅŸmerge güçlerinin Kerkük'teki pozisyonlarını çok kısa bir süre içinde terk ederek kaçmasının ardından olayın öncesinde yaÅŸanan sürece iliÅŸkin detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Kerkük'e harekâttan önce üç kez Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) üyeleriyle konuÅŸan Süleymani'nin "Irak BaÅŸbakanı Haydar el Ä°badi büyün bölgesel güçler ve Batı'nın desteÄŸine sahip. EÄŸer kararını alırsa, sizi daÄŸa geri göndermek için onu durduracak hiçbir güç yok" ifadelerini kullandığı ifade edildi.

Reuters'ın haberine göre Süleymani, KYB üyelerine çekilmemeleri durumunda İran'ı stratejik müttefik olarak kaybetme riskini kabul etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

"ANLAÅžTILAR" Ä°DDÄ°ASI

Eski Kerkük Valisi ve Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) Politbüro üyesiNecmeddin Kerim, PeÅŸmerge'nin Kerkük'ten çatışmadan çekilmesi konusunda Talabani ailesinin Ä°ran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile anlaÅŸtığını iddia etmiÅŸti.

Kerim, Bloomberg'e verdiÄŸi demeçte, PeÅŸmerge'nin Kerkük'ten ani ÅŸekilde çekilmesinin perde arkasında kısa süre önce hayatını kaybeden eski Irak CumhurbaÅŸkanı Celal Talabani ailesinin, Irak merkezi hükümeti ve Ä°ran ile anlaÅŸmasından kaynaklandığını ileri sürmüştü.

KONTROL ÖNCE PEŞMERGEYE SONRA BAĞDAT'A GEÇTİ

Irak'ın kuzeyinde 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele yürüten peşmerge, örgütün çıkarıldığı bölgelerde kontrolü elinde tutuyordu. Irak ordusu ve müttefiklerinin başlattığı operasyonla Kerkük'te kontrol peşmergenin elinden alınmış, vilayetteki petrol sahalarının denetimi de Bağdat yönetiminin eline geçmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.