Sosyal Medya

Güncel

Lisede 'yalan haber avcısı' yetiştirecekler

Dijital çağın en tartışmalı olgularından "fake news" (yalan haber) sorununa karşı İtalya'da liselerde eğitim verilecek. 31 Ekim'de başlayacak proje ülke genelinde 8 bin liseyi kapsıyor.



İtalya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin başkanı Laura Boldrini, yalan haber problemine karşı geliştirilen projeyi Amerikan New York Times gazetesine açıkladı.

Eğitim Bakanlığı tarafından, Google ve Facebook gibi internet devleri ile işbirliği içinde hazırlanan program sayesinde lise çağındaki gençlerin, internette dolaşan yalan haber ve komplo teorilerine karşı daha bilinçli hale getirilmesi hedefleniyor.

BBC Roma Muhabiri Övgü Pınar!'ın haberine göre program kapsamında, İtalya Devlet Televizyonu RAI'den gazetecilerin de katkısıyla öğrencilere, internetin ne şekilde manipüle edilebildiği, güvenilmez kaynaklara dayalı yalan haber ve komplo teorilerinin ne şekilde yayıldığı gösterilecek.

Öğrenciler, kendi sosyal medya hesapları ve blog sayfalarında yalan haberleri ifşa etmeye ve bunları nasıl tespit ettiklerini açıklamaya yöneltilecek. New York Times, bu yolla öğrencilerin "yalan haber avcısı" haline getirilmesinin amaçlandığı yazdı.

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini de gazeteye yaptığı açıklamada, "'Yalan haber', internet diyetimize zehir karıştırıyor, farkına bile varmadan enfekte oluyoruz. Çocuklara kendilerini yalanlardan koruma olanağı vermek gerekiyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.