Sosyal Medya

Düşünce Platformu

Abdülaziz Kıranşal / Bize de Modern Cahiliye İle İmtihan Düştü

Cahiliye döneminde ekonominin temellerini oluşturan ve Allah’ımızın, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın. Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resulüyle savaşa girdiğinizi bilin…” (Bakara,2/278-279) ilahi emriyle yasakladığı ve haram saydığı faiz, bu günde ekonominin vazgeçilmezi haline gelmiş, resmileşmiş ve kurumsallaşmıştır. Her köşe başında bir faizhane kurulmuştur. Faiz, hemen hemen her eve ve her keseye girme imkânı bulmuştur.



Abdulaziz Kıranşal - Milli Gazete
Cahiliye kavramı, daha çok Ä°slam ’ın Arap Yarımadası’nda yayılmaya baÅŸlamasından önceki günah, ÅŸirk ve ahlaksızlık çağını ifade eden bir kavramdır. Bu döneme cahiliye denilmesinin en önemli nedeni günahların çokça iÅŸlenmesinden ziyade, iÅŸlenen günahların sıradanlaÅŸması, normalleÅŸmesi ve yaygınlaÅŸmasıdır.
Cahiliye döneminde ekonominin temellerini faiz ve tefecilik sektörü oluşturuyor, kız çocukları diri diri toprağa gömülüyor, içki su gibi tüketiliyor, zina ve her türlü sapkınlık/ahlaksızlık açıktan işleniyor, kumar oynamasını bilmeyenler kınanıyor ve alay ediliyordu. Irkçılık ve kabilecilik, toplumun yaşam tarzı haline gelmişti. İşte bu büyük günahların hayatın her alanını kapladığı ve insanlar tarafından normal karşılandığı dönem, kavram olarak cahiliye dönemi olarak nitelendirilmektedir.
Ä°slam’ın yeryüzünü aydınlatması ve Efendimizin (S.A.S.) bütün cahiliye adetlerini ayakları altına almasıyla yok olan cahiliye çağı, maalesef günümüzde adeta kurumsallaÅŸarak ve sektörleÅŸerek geri dönmüştür.
Cahiliye döneminde ekonominin temellerini oluÅŸturan ve Allah’ımızın, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eÄŸer gerçekten iman etmiÅŸ kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın. EÄŸer böyle yapmazsanız, Allah ve Resulüyle savaÅŸa girdiÄŸinizi bilin…” (Bakara,2/278-279) ilahi emriyle yasakladığı ve haram saydığı faiz, bu günde ekonominin vazgeçilmezi haline gelmiÅŸ, resmileÅŸmiÅŸ ve kurumsallaÅŸmıştır. Her köşe başında bir faizhane kurulmuÅŸtur. Faiz, hemen hemen her eve ve her keseye girme imkânı bulmuÅŸtur.
Cahiliye döneminde su gibi tüketilen ve Allah’ımızın, “Ey iman edenler! Åžarap, kumar, dikili taÅŸlar (putlar) fal ve ÅŸans okları birer ÅŸeytan iÅŸi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluÅŸa eresiniz.” (Maide, 5/90) ilahi emriyle yasakladığı ve haram saydığı içki, bugün resmileÅŸmiÅŸ, kurumsallaÅŸmış devlet tarafından fabrikaları açılmış, vergiye tabi bir hal almıştır. Bugün milli bir içkimiz bile mevcuttur. Büyük paralarla reklamı yapılan içki, bakkallarda, marketlerde bile satılır hale gelmiÅŸtir.
Cahiliye döneminde herkes tarafından oynanan kumar, günümüzde büyük paraların kazanıldığı bir sektöre dönüşmüş, resmileşmiş, kurumsallaşmış, devlet eliyle oynatılır hale gelmiştir. Milli piyango, toto, loto, ganyan, kazı kazan, iddaa gibi isimlerle gençlere sunulmaktadır.
Cahiliye döneminde yaygın bir günah olarak iÅŸlenen ve Allah’ımızın, “Zinaya yaklaÅŸmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iÅŸtir ve çok kötü bir yoldur.” (Ä°sra, 17/32) ilahi emriyle yasakladığı ve haram saydığı zina, günümüzde suç olmaktan çıkarılmış ve serbest bırakılmıştır. FuhuÅŸ, ciddi paraların kazanıldığı bir sektöre dönüşmüş ve vergiye tabi olmuÅŸtur. Gerekli ruhsatların, vesika isimli kimliklerin alınmasıyla birlikte rahatça iÅŸlenir hale gelmiÅŸtir. Her ÅŸehirde resmi olarak açılan onlarca zinahane mevcuttur.
Cahiliye döneminin en yaygın hastalıklarından birisi olan ırkçılık, günümüzde toplumu ayrıştıran, bölen ve gençlerin büyük bir bölümünü peşinden sürükleyen bir hale gelmiştir. Cahiliye döneminde diri diri toprağa gömülen kız çocukları, bugün güzellik yarışmaları, TV programları ve her türlü ahlaksızlığın pençesine bırakılmıştır. Allah tanımazlık olan ateizm ve Lut kavmini helak eden eşcinsellik, dernekleşmiş ve resmi koruma altına alınmıştır.
Efendimizin (S.A.S.) çağlar öncesinde ayaklar altına aldığı bu cahiliye adetlerini, aynı ruhu kuşanarak yeniden ayaklar altına almak, İslam toplumları olarak omuzlarımıza yüklenmiş en büyük görevlerdendir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.