Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Balıkesir, Bursa ve Melih Bey'e istifa talebimiz iletildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya temaslarının ardından dönüş yolunda aralarında Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli’nin de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın günübirlik ziyarette bulunduÄŸu Polonya’nın baÅŸkenti VarÅŸova’da hava, yılın bu vakitleri için alışılmadık derecede ılık ve güneÅŸliydi. Ä°ki ülke arasındaki temaslarda da aynı hava hâkimdi. Avrupa BirliÄŸi ile iliÅŸkiler, iÅŸ dünyasının da katıldığı toplantılarda imza atılan ikili anlaÅŸmalar, Polonya’daki Türkiye sempatisi ve bu minvalde VarÅŸova’ya kazandırılacak eserler günü doldururken, bandolardan duyulan Dede Efendi naÄŸmeleriyle VarÅŸova daha da renklendi. Dönüşte bu gündeme K. Irak, HaÅŸdi Åžabi’nin faaliyetleri ve belediye baÅŸkanlarının istifaları da eklendi...

CumhurbaÅŸkanı, dönüş yolunda VarÅŸova’daki temaslarını deÄŸerlendirdi, gezisine eÅŸlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın açıklamaları şöyle:

 

 

 

- Almanya seçimleri geride kaldı, Alman liderlerinin söylemlerinde değişiklik var gibi. Bir düzelme olur mu ilişkilerde?

İlişkiler maalesef çok hırpalandı. Ciddi manada bizi çok üzdüler. Ama siyasette, uluslararası ilişkilerde esas olan ilişkileri koparmamaktır. Bizim yaptığımız da ipleri koparmadan ilişkileri devam ettirmektir.

- Barzani yüzünden, düne kadar sorunlu gördüğümüz Haşdi Şabi örgütüne destek verdik gibi algı var. Türkiye bu ikisinden birine mahkûm olmak zorunda mı?

Türkiye, dediÄŸiniz tarzda birilerine mahkûm deÄŸildir. Biz kendi politikamızı; kendi hareket kabiliyetimizi kendimiz belirler, adımımızı da ona göre atarız. Kerkük’te farklı farklı paçavralar dalgalandırdılar. Maalesef bunlara da Barzani göz yumdu. Sonuçta ne oldu? Bayrakların çekildiÄŸi gün orada eÄŸlenceleri hangi noktadaydı, ÅŸimdi hangi noktaya geldik. Sen oradaki Türkmen’i, Arap’ı görme, orayı bir iÅŸgalci gibi ele geçirmeye çalış! Bu noktada Talabani’nin de durumu var, onların da yaklaşım tarzı burayı bu hale getirdi. Åžimdi ne oldu, birbirlerine girdiler, ‘Bizi sattı’ diyorlar.

 

 

 

Haşdi Şabi denilen grubun içinde Şii Türkmenler de var, orada böyle bir gariplik söz konusu.

Bizim Ä°ran ziyaretimiz çok önemliydi. BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Irak’ı ziyaret etmiÅŸti Benden de bir davet bekliyor BaÄŸdat, kendisine (Irak BaÅŸbakanı Ä°badi’ye) bir davet yapmak; Suudi Arabistan ziyaretinden önce veya sonra Türkiye’ye davet etmek suretiyle, tüm bu konuları birlikte deÄŸerlendirebiliriz. Kuzey Irak’ta bölgesel yönetime, hava sahamızı tamamen kapattık. Sınırları merkezi yönetime teslim edecekler mi etmeyecekler mi, bakacağız. Biz sınır kapılarını daha kapamadık, ama her an bu da olabilir. Ayrıca HaÅŸdi Åžabi’nin Sincar’ı ele geçirdiÄŸi, Mahmur’u ele geçirdiÄŸi yönünde haberler var. Bunlar kesinse muhataplarımızla ayrı bir çalışmayı yapmak durumunda kalabiliriz.

- ABD ile vize krizinde son durum nedir?

Ben meseleyi, uzun süre gündemde kalması muhtemel bir sorun olarak görmüyorum. Gelen heyet burada bu işi bitirmek için geldi. Görüşmeler başladı ve devam ediyor. Temennim görüşmelerden en kısa sürede netice elde edilmesi, vize meselesinin geride bırakılması, ilişkilerin normal seyrine girmesidir.

 

 

 

- Bazı belediyelerdeki görev deÄŸiÅŸikliÄŸi süreciyle alakalı farklı iddialar var. Mesela kimileri Melih Gökçek’in odasını topladığından, kimileri de direndiÄŸinden bahsediyor. Son durum nedir?

Ä°stanbul’da, Kadir TopbaÅŸ Bey, Çevre ve Åžehircilik Bakanı’mızın kendisiyle görüşmesine olumlu yanıt verdi, istifasını o ÅŸekilde gönderdi. Ardından Düzce’yle, genel baÅŸkan yardımcımız görüştü, o da istifasını verdi. Zannediyorum dün veya bugün NiÄŸde’nin istifasını verdiÄŸini duydum. Balıkesir’e istifasını verme talebimiz iletildi. Hakeza Melih Bey’e, bu durum iletildi. Bursa aynı ÅŸekilde. Bursa’yla da yarın büyük ihtimalle Sayın BaÅŸbakan, ilgili genel baÅŸkan yardımcımız veya ÅŸahsım görüşeceÄŸiz. Bunları yaparken bir ÅŸeyin gayreti içindeyiz: Bu makamlara bağımsız adaylar olarak gelinmiyor, bir partinin gösterdiÄŸi adaylar olarak geliniyor; bu görevleri biz asla terk edilmeyecek ilanihaye kalınacak koltuklar olarak göremeyiz. Dolayısıyla böyle bir adım atılması gerektiÄŸi zaman, arkadaÅŸlarımızın, ‘Ben, bu davanın elemanıyım, benim yetkili kurullarım madem ki böyle bir kararı vermiÅŸler, ben de ilgili merciye istifamı veririm’ demeleri lazım. Parti, istifasını veren arkadaÅŸları çok daha farklı yerlerde deÄŸerlendirir. Zaman içinde çok daha farklı yerler oluÅŸacaktır, deÄŸerlendirilirler.

 

 

 

- Diğer partilerde de değişim gerekliliği olabileceğinden söz etmiştiniz.

DiÄŸer partilerde hiçbir sorun yok gibi düşünülmemeli anlamında söyledim. Sorun varsa, ilgili partilerin yönetim kadroları gereÄŸini yapmıyorsa, İçiÅŸleri Bakanlığı inceleme baÅŸlatmak durumunda kalabilir. ÖrneÄŸin, kayyum atamaları niye yapıldı? Oralara kayyum atanmamış olsaydı, onlar devletten aldığı paraları yine Kandil’e göndermeye devam edeceklerdi. Bazı arkadaÅŸlar zaman zaman çıkıyor, kendi çevremde de var, ‘Bu kayyum atamaları doÄŸru oldu mu?’ diyorlar. Ama ÅŸunu unutuyorlar: Oralardakiler belediye hizmeti verselerdi, kayyum atanması gibi bir süreç tabii ki olmazdı.

- AK Parti’nin istifalarını istediÄŸi baÅŸkanlar istifa etmemekte direnirlerse ne olacak?

Ben arkadaşlarımızın, öyle bir yola tevessül etmelerini düşünemem, düşünmek de istemem. Çünkü onun neticesi ağır olur.

 

‘SAÄžOLUN, SAÄžOLUN DÄ°YORDU’

- Deniz Baykal’ın saÄŸlık durumu ciddi. Üçüncü ameliyatı geçirdiÄŸine dair haberler var..

Kendisini hastanede de ziyaret ettim. Ben ziyaret ettiÄŸimde, gözünü rahat açamasa da, cevap verebiliyordu. ‘SaÄŸolun saÄŸolun’ diyordu. Doktorum Serkan TopaloÄŸlu aracılığıyla da durumunu yakından takip ediyorum. Allah ÅŸifalar versin.

 

‘KENDÄ°SÄ°NDEN BÄ°R Ä°TÄ°RAZ DUYMADIK’

(CHP Lideri KılıçdaroÄŸlu ile ilgili soruları yanıtlarken, “Müftülerin nikâh kıymasına itirazları var” hatırlatması üzerine) Kendisinden öyle bir itiraz duymadık. Çalışma, dini noktada hassasiyeti olan vatandaşın, bu hassasiyeti yerine getirmesine imkân sunmayı amaçlıyor. Bizdeki dini nikâh, icap ve kabulü esas alır. Erkek kıza evlilik teklifi yaptı, kız da kabul ettiyse nikâh gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bizim dinimizdeki nikâhlarda alenilik vardır, gizlilik yoktur. O da neyi getiriyor, gayri meÅŸru kaçak-maçak olayını ortadan kaldırıyor. GeçmiÅŸte Anadolu’da duyurulurdu. Åžimdi aleniliÄŸin yanında defteri, kütüğü kim tutuyor, müftü. Müftülerimizin hepsi ilahiyat mezunu. Belediye baÅŸkanları adına gidenlerin bir kısmı lise mezunu. Kaldı ki dini nikâha herkesi mecbur etme diye bir ÅŸey yok. Ä°steyen belediyeye kıydıracak nikâhını, isteyen müftüye. Bu düzenlemeye, KılıçdaroÄŸlu’nun da destek vereceÄŸini umuyorum.

 

TEOG’UN YERÄ°NE GELECEK SÄ°STEM

(MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin üniversite sınavlarının kaldırılması açıklaması) “Açıklamalarının detaylarını bilmiyorum. Neye dayanarak o tür bir ÅŸey söylediler? Sundukları alternatif nedir? Tüm bunları konuÅŸmak, ciddi biçimde ele almak, ortak akılla bir deÄŸerlendirme yapmak lazım. Mesela TEOG’un yerine ne geleceÄŸi bu hafta büyük ihtimalle sonuçlandırılacaktır. D-8 falan cumadan itibaren gündem yoÄŸunlaÅŸacaktır. Ama yarın veya perÅŸembe, karara baÄŸlayabilirsek yerine ne gelecek, bu konuda adımını atarız.”

 

‘ADÄ°CE BÄ°R Ä°FTÄ°RA’

Bir kadın bakanın eÅŸiyle ilgili iddialar ortaya atıldı. DeÄŸerlendirmeniz nedir? “Çok terbiyesizce, ahlaksızca, adice bir iftira. Bayan bakanımız, zaten hukuki hakları saklı kalmak kaydıyla açıklamasını yaptı. Böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Terbiyeden yoksun olan söyleyeni yazanı, sufle edeni her kimse, bunun hukuki bedelini ödemek durumundadır. Benim bayan bakanıma ahlaksızca adice yakıştırma yapamazsınız. Biri TV’den sufle ediyor, diÄŸeri yazılı haber haline getiriyor. Ben bakanımıza söyledim, bizzat takip edeceÄŸim dedim. Kendisine de konunun takipçisi olmasını söyledim.”

 

ÖNEMLİ GELİŞME

(CHP Llideri KılıçdaroÄŸlu’nun, ‘Sırbistan’dan gelecek etler besmele ile kesilmiyor’ açıklaması) “AK Parti hükümeti bu tür alımlarda bunu en ince teferruatına kadar inceler, alımlarını da ona göre yapar. Bir kısmı canlı, bir kısmı karkas, bir kısmı da löp et. 5 bin tonun bin 500 tonunun da Sırbistan’ın Sancak bölgesine verilmesini teklif ettik. Oradan da alalım ki ekonomik olarak Sancak’ta bir hareketlilik olsun diye düşündük. KılıçdaroÄŸlu, Sancak’ta kimlerin yaÅŸadığından haberdardır inÅŸallah. Yine de besmele konusunda öyle bir hassasiyet sergilemiÅŸ olması, kendisi adına önemli bir geliÅŸme.”

 

‘OBAMA BAÅžKA TRUMP BAÅžKA OYALADI’

- ABD BaÅŸkanı Trump’ın Ä°ran’ı köşeye sıkıştırabilecek hamlelerini nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

Bu konuda pozisyonumuz öteden beri belli. Ä°ran’a karşı yaptırımları uygulayanların, kendilerine de bakmaları lazım; ‘Bu iÅŸ baÅŸkasına haramdır, sadece bana helaldir’ ÅŸeklinde bir anlayış olamaz. Meseleler iyi niyetle, diplomasiyle çözülmeli. Ama bakıyorsunuz, Obama döneminde iyi niyet tercih edilirken, Trump ile çok çok farklı süreç baÅŸlayabiliyor. FETÖ ile ilgili sorunumuzda da benzer güçlükleri yaÅŸadık. Obama döneminde baÅŸka, Trump döneminde baÅŸka oyalandık; kadrolarda deÄŸiÅŸiklik yok, aynı hava esiyor. ‘Stratejik müttefik’ deniyor, ama bu iliÅŸkilere yansımıyor. Tutuyorlar, benim korumalara tutuklama kararı çıkarıyorlar. Bir büyükelçi, kalkıp Türkiye ABD iliÅŸkilerini zedeleyebiliyor!

 

‘POLONYA Ä°LE SULHUN SÃœRDÜĞÜ BÄ°R Ä°LÄ°ÅžKÄ° VAR’

- Türkiye-Polonya ilişkilerinin 603. yıldönümü. Bu süre içinde 25 yıl savaş türü arada olumsuz bazı gelişmeler olsa da, gerek Osmanlı gerek Cumhuriyet döneminde ikili ilişkilerde genelde sulhun hüküm sürdüğü bir ilişki söz konusu.

- Osmanlı devleti, taksimle iÅŸgal edilen o zamanki adıyla Lehistan’ın yanında olmuÅŸtur. Bunlar için nükte olarak kullanılan “Lehistan sefiri yolda” ifadesi kadirÅŸinaslığın sembolü haline gelmiÅŸtir. CumhurbaÅŸkanı da bugün bir iki kez kullandı.

- Polonya AB’nin 6. büyük ekonomisi. Ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaÅŸtı, hedef 10 milyon dolara ulaÅŸtırmak. 5 anlaÅŸma imzaladık.

- Ekonomik, siyasi ve kültürel iliÅŸkilerimiz güçleniyor, askeri iliÅŸkilerimiz zaten NATO’da beraber olduÄŸumuz için güçlü bir konumda. Åžu an itibarıyla bu yıl 205 bin Polonyalı turist ülkemizi ziyaret etmiÅŸ. Bir milyon turist hedefine ulaÅŸabilir miyiz, ulaşırız.

- Ä°ÅŸ forumuna katılım iyiydi. Burada da birlikte iÅŸadamlarını ziyaret etme imkânımız oldu. VarÅŸova’da bir dostluk anıtı yapılması talepleri olmuÅŸtu, Laziyenki Parkı’ndaki Türk evinin yeniden yapılması konusu gündemimizde, bunu rica ettik, Osmanlı askerini temsilen bir anıt yapılması söz konusu. “Türk atları su içerse nehirden Polonya özgür olacak” diye bir efsaneleri var.

- 1621 tarihli Potin AnlaÅŸması’nı resmeden tablonun restorasyonu söz konusu. Bir de ünlü Polonyalı bir ressamın, Ä°stanbul’un fethiyle alakalı tablosunun Türkiye’ye getirilmesi konusunu Sayın CumhurbaÅŸkanı’yla konuÅŸtuk. Åžu anda kullanmıyorlar, rulo halinde duruyor.

- Senato baÅŸkanıyla da konuÅŸtuk. Beykoz’da Polonezköy Mahallesi’nin aramızda önemli bir kültür köprüsü olduÄŸunu paylaÅŸtık. Muhtar da bu seyahatte bizlere refakat etti. Polonyalılar bundan dolayı da mutlu oldular. Avrupa ve OrtadoÄŸu’daki son geliÅŸmeleri de ele aldık.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.